- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kijev od Zapada dobio šemu kako da Rusiji podmeću „zločine“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska granatirala Donjeck
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Evidentno je da je Kijev od svojih zapadnih partnera dobio propagandne šeme po kojima postupa na isti način kako su to nekad radili sa Srbima, kaže istoričar Dragomir Anđelković povodom tvrdnji zapadnih medija o „zverstvima” ruskih snaga u gradu Buča u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Više zapadnih medija, uključujući Rojters, Vol strit džornal i rusku službu Bi-bi-sija objavili su materijale iz grada Buča odakle su se ruske trupe povukle, govoreći o mnoštvu tela koja su ležala na putu. Kasnije se pojavio snimak na kom se vidi kako jedno od „tela” pomera ruku, a zatim se na retrovizoru vidi kako jedan od „ubijenih “ naglo „vaskrsava” i seda.
„Ovde se radi o scenarijima koje su kod nas već isprobani”, kaže Anđelković. On podseća na podmetanje eksplozija 90-ih godina u Bosni u Hercegovini srpskoj strani, za koje je bilo jasno da ih je izazvala muslimanska, ali i na slučaj Račak gde je nedvosmisleno dokazano da nije bilo nikakvog zločina od strane srpskih snaga, već je sve to izrežirano kako bi NATO imao izgovor za intervenciju.

„Isto to se sada radi u Ukrajini, a ovo je samo najnoviji slučaj. Potpuno je jasno da se radi o prevari jer logika to govori. Naime, da je ruska vojska tako nešto učinila ona bi pre povlačenja uklonila sve tragove i ne bi se ništa našlo. Drugo, da se neki trag i našao to ne bi bilo masovno i bilo bi odmah obelodanjeno. Ovde se sve to naknadno javlja tako da je jasno da je ovo prevara, a možda i nešto gore od toga”, upozorava istoričar.

On ne isključuje mogućnost da su ukrajinske snage izvršile masakr onih građana Ukrajine za koje su mislili da su, na neki način, sarađivali sa ruskim snagama, odnosno da nisu ispoljavali neprijateljstvo prema njima.
„Ne treba zaboraviti da u Ukrajini i dalje veliki deo stanovništva sebe doživljava pripadnicima istog naroda sa ruskim i nije se kod svih primila rusofobija. Otuda je u pitanju možda i nešto gore od prevare - da su ukrajinske snage izvršile zločin koji sada pripisuju Rusima“, navodi Anđelković.
Na pitanje da li ovakvi pokušaji kijevskih vlasti da Rusiju optuže za navodne ratne zločine mogu uroditi plodom, Anđelković podseća da Zapad već uveliko proziva Rusiju bez ikakvih dokaza, tako da njima ne treba ništa drugo osim propagandnog materijala za sopstvene građene.
„To ne mora da bude bilo kakav dokaz, to može da bude najobičnija filmska montaža. Stoga, nastaviće se prozivanje Moskve, ali Moskva je dovoljno snažna da na takve stvari ne mora da se obazire. Na sreću Rusije ona ipak nije u položaju u kakvom je bila Srbija, da mora da strepi od svakodnevnih, direktnih zapadnih akcija. Rusija ima načina da se nosi sa tom vrstom agresije s kojom se suočava, a to pokazuje i danas u Ukrajini“, zaključuje Anđelković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala