- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kriminalno klupko u Crnoj Gori počelo da se odmotava

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorska policija
Crnogorska policija - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda prodrmalo je crnogorsko društvo i nastavljene su oštre reakcije predstavnika partija i države oko tog slučaja. Povodom slučaja Medenica nastavljena su i hapšenja u više gradova Crne Gore, navodno su hapšeni i policajci, carinici…
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović za Sputnjik ističe da je bivša predsjednica vrhovnog suda Vesna Medenica uhapšena jer se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.
„U pitanju su ozbiljna krivična dela za koja su propisane visoke kazne. Gotovo dvije decenije poziciju najvažnijih pravosudnih funkcija koristila je za lično bogaćenje i prikrivanje kriminalnih radnji u kojima je učestvovao čak i njen sin. Šef te kriminalne organizacije i cijele operacije je na mnogo većem nivou koji prevazilazi granice Crne Gore. Podsjetiću da je razbijanje kriminalne hobotnice bio i ostao jedan od političkih ciljeva Demokratskog fronta i jedan od onih ciljeva zbog kojih je bila neophodna smjena režima ogrezlog u kriminal i korupciju. Iznenađujuće je samo to što ova hobotnica još uvijek nije dobro ni načeta, još niko nije osuđen za kriminalne aktivnosti u Crnoj Gori iz vrha bivše državne vlasti“, kaže Božovićeva.
Ona napominje da se od novog tužilaštva očekuje da radi na konkretnim slučajevima i u slučaju Vesne Medenica, i za sve za koje se pretpostavlja da su se bavili nezakonitim poslovima.
„Naredni koraci u danima pred nama su veoma važni. Nakon zadržavanja od 72 sata (određenog Medenici), ukoliko tužilac bude tražio pritvor što se očekuje u slučaju ovako ozbiljnih optužbi za teška krivična djela, slučaj prelazi u nadležnost istražnog sudije od kog se očekuje dosljedna primjena zakonika o krivičnom postupku. Javnost budno prati ova dešavanja i očekuje se da će se ovim istragama odmotati klupko, u kom su zapleteni mnogi iz vrha državne vlasti, i da će se ovim istragama doći do još zanimljivih imena iz bivše vlasti uključenih u kriminalne aktivnosti“, kaže Božović za Sputnjik.

Mafija je od pravosuđa stvorila Divlji zapad

Hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice pokazuje spregu vrha pravosuđa i mafije, ali i uliva nadu da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih, kaže predsjednik Kluba poslanika „Mir je naša nacija“ Boris Bogdanović.
Bogdanović je rekao za „Vijesti“ da je pravosuđe, „kako se ovih dana i potvrđuje“, u prethodnih nekoliko decenija bilo u značajnom dijelu spregnuto sa mafijom, ali ne samo nosioci pravosudnih funkcija, već i nosioci političkih funkcija.
„Mafija je od pravosuđa stvorila Divlji zapad u kom su jedino mjerilo pravde lični odnosi i lični obračuni. Ali za razliku od obračuna kod OK korala, u našoj Crnoj Gori stradaju samo nevini ljudi, dok se kriminalci sa izmišljenim i identičnim dijagnozama (depresija svijesti) liječe u Kliničkom centru Crne Gore i u zdravstvenim institucijama van zemlje, po dogovoru sa pojedincima iz nadležnih organa matične države optuženog za najteža krivična djela“, kazao je Bogdanović.

Hoće li hapšenje Medenice imati domino efekat

Hapšenje Vesne Medenice je događaj od izuzetnog značaja za crnogorsko društvo zbog činjenice da su institucije sistema pokrenule postupak protiv nekad prve žene pravosudnog sistema Crne Gore, rekao je bivši državni sekretar u ministarstvu pravde Boris Marić.
„Ovim procesuiranjem smo pred velikim izazovom iz nekoliko razloga. Prvo traje politička kriza koja utiče na institucije. Drugo, upravo je Medenica kreirala dio tih institucija koje treba da je procesuiraju i da joj sude i utvrde postojanje ili nepostojanje odgovornosti. Koliko su te institucije sposobne da se odupru pritiscima koji postoje i danas“, upitao se Marić.
Smatra da je očigledno da u institucijama ima profesionalaca koji su sa međunarodnim organizacijama izgradili dobar odnos i objašnjava da Evropol i druge organizacije nisu dostavile serviran slučaj, već određene segmente koji su istražnim organima pomogli da sklope sliku.
Dodaje da ćemo tek vidjeti šta slijedi, te da li će ovo hapšenje imati domino efekat.
„Nije velika tajna da policija, istražni organi u zadnjih godinu i po dana rade na desetinama slučajeva koji su u Tužilaštvu, a da je tamo bilo određenih opstrukcija. Vidjećemo na koji način će se ojačati Tužilaštvo. Treba da pohvalimo korake glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića koji je krenuo u borbu koja nije nimalo laka, koja je izazovna i rizična. Trebaće mu ojačavanje tima, specijalnog policijskog, tužilačkog, konekcije sa Upravom policije....“, navodi Marić.
Ističe da ne čudi što mnogi sumnjaju u to da će Medenica, ukoliko se utvrdi njena odgovornost, odgovarati.
„Upravo je Medenica doprinosila izgradnji osjećaja u crnogorskoj javnosti da pravda neće biti dostižna, da postoje zaštićeni, nedodirljivi. Naše institucije imaju mogućnost da utvrde određenu institucionalnu istinu, pitanje je uvijek koliko će se ona nekom svidjeti ili ne“, poručio je.
Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je Vesna Medenica 20 godina bila čelnica tužilaštva i pravosuđa koje je dobijalo pozitivne ocjene i čestitke EU i SAD, a sad se hapsi kao jedan od šefova narko i duvanske mafije.
Prema njegovim riječima, ovakva i slična selektivna hapšenje će se dešavati kao posljedice obračuna između političko-kriminalnih klanova unutar DPS-a, a ne kao dio osmišljene strategije i jasne političke volje da se država otrgne iz smrtonosnog zagrljaja mafije.
„Sve dok DPS ima politički uticaj na vršenje vlasti, štitiće mafiju i opstruisati svaku borbu protiv nje“, poručio je Medojević.
Inače, Medojević je na svom Tviter profilu objavio raspored predavanja na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica, na kojem su predavači bili Vesna Medenica, Ivica Stanković, Zdravko Begović i Veselin Veljović.
Predavanje na temu „Borba protiv organizovanog kriminala“ održano je 17. aprila 2019. godine studentima odsjeka za međunarodne odnose, diplomatiju i bezbjednost.
Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je rekao da se nakon određenih hapšenja,vidi ko je blokirao pregovore u oblasti vladavine prava.
Lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević rekao je da niko ne može da bude iznad zakona.
„Svako ko je eventualno radio stvari koje su suprotne pravnom sistemu za to mora da odgovara. Jednako tako, ne smijemo dozvoliti da javnost sudi mimo institucija koje su za to zadužene“, kazao je Konjević agenciji Mina.
Iz Radničke partije pozdravili su akciju novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića „u nadi da šalje poruku da zaista nema nedodirljivih“.

Glavna vrata ostaju zakatančena

Međutim, sekretara Udruženja novinara Crne Gore Ivana Miloševića hapšenje Vesne Medenice nije previše impresioniralo.
„Sitna riba, takoreći DPS boranija i ne znam što su se mnogi ponadali da pravda stiže na svačija vrata. U Crnoj Gori pravda treba da stigne samo na jedna vrata i sva ostala će se sama otvoriti. Međutim, ne vidim da neko kuca na ta jedna vrata, pa čemu onda da se nadamo. Rekao bih čak da se ove sitne ribe same hvataju ili ih drugi hvataju, samo da bi se ta glavna vrata zakatančila sa sedam brava i katanaca i da na njih ne da neće da kuca pravda, nego se ni Svevišnji ne usuđuje da tamo bane i pospremi što ima da se pospremi. A dok se iza tih vrata, kada se otvore (ako se otvore), ne pospremi, džaba nam ove sitne ribe i njihovi sporedni i zadnji ulazi i izlazi. Oni samo služe za zamajavanje naivnih, a u Crnoj Gori ih je sve više ili sve manje, nijesam pametan da shvatim“, objašnjava za Sputnjik Milošević.
On slikovito primećuje da su ta glavna vrata „blindirana i okovana“ te da nema niko ko bi se usudio da u njih stavi ključ.
„Lako je sa ovima iz obližnjeg dvorišta i DPS čvorišta, ona se i sama otvaraju. Dok neko ne zakuca na pomenuta glavnaa vrata, ne vjerujem da će pravda doći do svakoga. Dok toga ne bude bićemo i dalje najljepši zatvor na svijetu, kako davno reče jedan političar. I to samo sa jednim zatvorenim vratima“, uvjeren je Milošević.
Vesna Medenica - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
REGION
Hapšenje dugogodišnje prve ličnosti pravosuđa — nova stvar, do skoro nezamisliva u Crnoj Gori
Uviđaj na mestu eksplozije u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
REGION
Nakon Medenice „pali“i policajci i carinici
Vesna Medenica - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
REGION
Žestoke reakcije u Crnoj Gori povodom hapšenja Vesne Medenice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala