- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hapšenje dugogodišnje prve ličnosti pravosuđa — nova stvar, do skoro nezamisliva u Crnoj Gori

Vesna Medenica - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Dražen Medojević, advokat iz Podgorice, kaže za Sputnjik da je hapšenje Vesne Medenice koja je dugo bila prva ličnost crnogorskog pravosuđa nova i revolucionalrna stvar.
“Mogu slučaj hapšenja Mednice da prokomentarišem iz profesionalonog ugla advokata. To je veoma nova i za Crnu Goru doskora nezamisliva stvar da se hapsi osoba koja je na čelu crnogorskog pravosuđa bila toliki niz godina, radila je i u Tužilaštvu i u sudstvu, riječ je o ženi koja je kreirala kadrovsku politiku u crnogorskom parvosuđu, i sada se našla na udaru zakona za veoma teške optužbe.
Naš sagovornik pretpostavlja da ljudi iz crnogorskog tužilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva veoma senzitivno obrađuju taj predmet u profesionalnom smislu, da cijene sve dokaze koji su im na raspolaganju
“Nije moje sada da cijenim da li tu ima ili nema osnova cijeneći prezumpciju nevinosti, ali predpostavljam, pošto sam dugo u ovom poslu, da postoji spoljni faktor, koji je jako dominantan i koji zahtjeva da nema više selektivne pravde i da moraju svi biti na udaru zakona, ko god se ogriješi o Krivični zakon Crne Gore i ostale norme. Nova je i revolucionarna stvar hapšenje Medenice, vidjećemo šta joj se sve stavlja na teret, koji su dokazi dati, da li se dokazi mogu koristiti u sudskom postupku, sve su to otvorena pitanja na koja će nam vrijeme dati odgovor, ja mogu da prepostavim šta je osnov hapšenja, ali sačekajmo da vidimo šta će se dogoditi.”, kaže za Sputnjik Medojević.

Medenici prijeti kazna od 20 godina zatvora?

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica se, kako pišu mediji, tereti za dva ozbiljna krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj. Za ova djela predviđene su drastične kazne zatvora.
Za krivično djelo stvaranje kriminalne ogranizacije, shodno crnogorskom krivičnom zakoniku, kazna zatvora može iznositi od 3 do 15 godina.
Kada je u pitanju djelo protivzakonit uticaj, propisana kazna je od 1 do 8 godina zatvora.
Vesna Medenica - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
REGION
Žestoke reakcije u Crnoj Gori povodom hapšenja Vesne Medenice
Vesna Medenica, bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
REGION
Medenica u bolnici: Bivšoj predsednici crnogorskog Vrhovnog suda pozlilo posle hapšenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala