- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sramno i poražavajuće: Da li je baš moralo ovako?

© Foto : Lola ĐorđevićDetalj sa utakmice Crvena zvezda – Partizan
Detalj sa utakmice Crvena zvezda – Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Pratite nas
Crvena zvezda i Partizan razočarali su navijače i demonstrirali antifudbal u 167. večitom derbiju pred praktično punim tribinama najvećeg srpskog stadiona Marakane. Činjenica je da je ulog (pre)veliki, ali da li je baš moralo da bude tako mučno za gledanje? Krivci? Zna se – Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

April, odlučujući derbi u borbi za titulu prvaka države i 22 momka koja su slepo izvršavajući zadatke svojih trenera zaboravila gde se nalaze.
A stadion pun, navijači željni da vide nešto. Platili su kartu pošteno i došli da uživaju u najvažnijoj i najvećoj utakmici srpskog fudbala, gde su dobili jedno veliko - NIŠTA!
Činjenica je da je Crvena zvezda bila u poziciji da ne mora da juri i da je Dejan Stanković opravdano odlučio da doslovce sprovede u delo, kako on voli da kaže, kalkulisani rizik. Ali je isto tako činjenica da Zvezda ima jači igrački kadar, dužu klupu, da igra na svom terenu uz huk severne tribine i armije njenih navijača, i da je htela, mogla je da pronađe put do Partizanovog gola, kao što je to Fajenord uradio u dvomeču s crno-belima čak osam puta!
U prethodnom derbiju, Zvezda je kaskala minus pet u odnosu na Partizan i morala je da napadne! Stanković je to učinio i vratilo mu se. Dva gola u mreži, pomalo nespretnog i nesigurnog Popovića, trasirala su put šampionu Srbije ka trijumfu.
Sada, isti glumci a obrnute uloge i „sahrana derbija“. Zvezda jasno bez želje da napadne, a Partizan bez mogućnosti da to učini. Rikardo se nije našao u ozbiljnijoj prilici tokom 90 minuta antifudbala, a Stanojevićev zaribali „parni valjak“ na prethodnih četiri od šest večitih derbija nije postigao gol!?
Šansa u kojoj se neočekivano našao mladi Nikola Terzić, kada je u 25. minutu tragikomično reagovao i umesto na prazan gol da ubaci loptu u mrežu, ispostavila se kao najveća na utakmici.
Prosto je neverovatno da je Terzić, kojem je lopta verovatno nezgodno odskočila u odsudnom trenutku, šutirao, ako se to može i nazvati šutiranjem, nekih 20 metara preko gola.
Alibi može da bude što je u pitanju slabija noga, ali teško da je to opravdanje za jednog profesionalnog fudbalera koji nosi dres slavnog kluba kakav je Partizan, koji je ozbiljan talenat i od kojeg u Humskoj i te kako imaju visoka očekivanja.
Tužno i mučno bilo je gledati kako ni jedni ni drugi ne žele da napadnu i postignu gol, bez obzira na to što je ulog veliki i poraz bi mogao da košta titule.
U pravu je Dejan Stanković koji je posle meča poručio da se tako osvajaju titule, to niko ne može da ospori, ali da ekipa koja je stigla do osmine finala Lige Evrope za 90 minuta ne stvori ozbiljniju priliku, to je poražavajuće.
„Jedna fizička utakmica dosta, imamo četiri arkade otvorene. Imamo, nebitno je. Jedna prava muška utakmica, da imaju otvorenu arkadu Dragović, Ivanić, Sale Katai. To je derbi. Drago je borac, kao i svi. Ovo je samo jedan step do krajnjeg cilja koji imamo. Zaboravićemo sve utakmice ako dođemo do cilj“, rekao je Stanković na konferenciji za medije.
Milan Pavkov ušao je na poluvremenu, zamenivši Ohija i umesto da bude fokusiran kako da ugrozi gol Stevanovića, on je bespotrebno ulazio u fizički sukob sa Igorom Vujačićem.
Epilog tih čarki su dva žuta kartona u dva odvojena prekršaja koji su pomenuti fudbaleri napravili bez lopte! To dovoljno govori kako je izgledao 167. večiti derbi u kojem je bilo sve osim dobrog fudbala.
U kojem je sudija Srđan Jovanović kojeg je Zvezda pošto poto htela da izbegne, pokazao autoritet, podelivši sedam žutih kartona, ne ulazeći u bilo kakvu raspravu da igračima večitih, dozvoljavajući da mu se mešaju u posao.
Bio je hladan, smiren, „nevidljiv“, što se i traži od sudije. On je verovatno i jedina svetla tačka u 167. večitom derbiju, koji što pre treba da ode u zaborav i da bude pomenut samo u domenu toga da je jednom, nekada, „bio odigran“.
S druge strane, Aleksandar Stanojević je na konferenciji za medije bio izbačen iz takta zbog pitanja da li je šampionska trka gotova, iako je do kraja preostalo još šest kola plej-ofa.
„Eto, vidite gde mi živimo i kako funkcionišemo kada vi kažete šest kola do kraja plej-ofa da je prvenstvo gotovo. Vi ste mislili i pre početka ovog šampionata da je sve rešeno. Tu smo, ne damo se. Tu smo do kraja. Trebalo je da igramo pren našim punim stadionom. Nažalost, nismo. Što se mene tiče, prvenstvo nije rešeno do poslednjeg kola“, odbrusio je novinaru vidno rezignirani Stanojević koji je tokom meča dobio žuti karton, baš kao i njegov kolega iz crveno-belog tabora.
Ipak, teško da su Stanojeviću za „prosipanje“ bodova u duelu sa Napretkom, Čukaričkim krivi mediji. Jer, njegova ekipa u pomenutim susretima, kao ni u poslednja dva večiti derbija nije postigla gol.
Od gotovog je napravljena veresija i sada je Partizan u situaciji da posle 28 kola regularnog dela, gde je bio vodeći tim u državi, mora da jurca za Zvezdom koja je 16. aprila na svom terenu odigrala taman onoliko koliko joj treba da odoli ljutom rivalu i ostavi ga na identičnoj distanci kao i pre 167. derbija u kojem je demonstriran antifudbal sa mizerna tri šuta u okvir gola.
Takođe, užasava i suv statistički podatak da je na poslednjih deset derbija samo jednom viđeno tri i više golova.
Mančester siti i Liverpul su se prošle sedmice našli u identičnim ulogama, a utakmica je okončana bez pobednika, ali su mreže bile pune golova – 2:2.
Mogao je i Gvardiola da posegne ka defanzivnoj takmici, ali nije. Napao je i dvaput vodio, a Redsi su uspevali da izjednače.
Onda su im se putevi ponovo ukrstili na dan 167. večitog derbija gde je demonstriran antifudbal, pa je su se ponovo tresle mreže. Polufinale FA Kupa i trijumf Klopovog hevi metal fudbala nad najvećim rivalom Sitijem rezultatom 3:2 za plasman u finale posle dugih i predugih 15 godina.
Ali, to je Engleska, to je Premijer liga, FA Kup i atomski fudbal koji je daleko od onog fudbala koji su u subotu demonstrirali najveći srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan.
Jasno je da oni mogu daleko bolje od onog što (ni)su demonstrirali u 167. večitom derbiju, ali ih je „kočila“ sama pomisao da bi u slučaju kiksa mogli da ostanu bez titule.
Postali su robovi taktike i defanzivno orijentisanog stila sa razbijenim arkadama, a navijači su otišli kući pokisli, iako kiša na kraju nije pala iz onih sivih i „teških“ oblaka, već se sve zadržalo samo na jakom vetru.
Da li je baš moralo da bude tako...
Detalj sa utakmice Crvena zvezda – Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
SPORT
Glumci su isti, uloge zamenjene – a ulog najveći mogući!
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
SPORT
Cirkus, pa jeziva povreda u Surdulici – „Vuče, uz tebe smo“ /video, foto/
Luka Modrić - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
SPORT
Kada fudbal preraste u umetnost /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala