- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Novoizmerena masa elementarne čestice preti da iz temelja poremeti važeće zakone fizike

CC0 / / Kvantna fizika – ilustracija
Kvantna fizika – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
Pratite nas
Novo merenje mase elementarne čestice W bozona dalo je neočekivane rezultate. Merenje nagoveštava mogući nedostatak u inače čvrstoj teoriji fizičara o osnovnim delovima našeg sveta, poznatoj kao Standardni model elementarnih čestica.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Fizičari su otkrili da je masa elementarne čestice W bozon za 0,1 veća – mala razlika koja bi mogla da nagovesti ogroman pomak u fizici elementarnih čestica.
Ta teorija predviđa da W bozon ima masu od oko 80,357 megaelektronvolti. Ali nova izmerena masa je veća, 80.433,5 megaelektronvolti, navode fizičari iz naučnog tima „Kolajder detektor Fermilab“ (Collider Detector Fermilab) – CDF, koji se time bavio.
Ovo otkriće, objavljeno je u časopisu „Sajens“ moglo bi da nagovesti postojanje novih čestica i druge misterije fizike koje tek treba da se otkriju.
„Ako se potvrdi, ovo bi očigledno otkrilo veoma zanimljivu novu fiziku koju možemo da istražimo“, kaže teorijski fizičar Sven Hajnemejer sa Instituta za teorijsku fiziku u Madridu.
Ipak, nekoliko ranijih, manje preciznih merenja otkrila su da je masa W bozona bliže usklađena sa standardnim modelom, uključujući i jedan eksperimenta ATLAS-a na Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u blizu Ženeve.
Godine 2017. ATLAS eksperiment na evropskom CERN-ovom sudaraču izmerio je masu WW čestice i otkrio da ima neznatno veću masu od onoga što kaže Standardni model. Sukob između CDF-a i ATLAS-a sugeriše da su jedna ili obe grupe istraživača prevideli neke suptilne karakteristike svojih eksperimenata. Dakle, fizičari čekaju dalju potvrdu pre nego što proglase svoju cenjenu teoriju netačnom.

„Novi rezultat CDF-a izgleda slabo kompatibilan sa prethodnim, uključujući njegov prethodni rezultat, što izaziva sumnje“, kaže fizičar ATLAS-a Marten Bunekamp sa Instituta za istraživanje osnovnih zakona univerzuma.

Otkriven 1983. godine, W bozon igra važnu ulogu u Standardnom modelu. Čestica dolazi u dve varijante, sa pozitivnim ili negativnim električnim nabojem. Zajedno sa svojim nenaelektrisanim partnerom, Z bozonom, čestice nose slabu nuklearnu silu, koja je odgovorna za određene vrste radioaktivnog raspada i igra važnu ulogu u nuklearnim reakcijama koje pokreću Sunce.
Ovo otkriće se pojavilo u trenutku kada zajednica fizičara nastoji da otkrije mane u Standardnom modelu elementarnih čestica, skupu jednačina koji obuhvata sve poznate čestice i sile. Poznato je da je Standardni model nekompletan i da u njemu postoje velike nepoznanice i misterije, kao što je, na primer, priroda tamne materije.
Kristal - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Vremenski kristali: Stanje materije koje postoji samo u vremenu postaje realnost
Crna rupa u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici na pragu razrešenja Hokingovog paradoksa
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriveno novo stanje materije kakvo do sada nije viđeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala