- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriveno novo stanje materije kakvo do sada nije viđeno

CC0 / Pixabay/TheDigitalArtist / Kvantni kompjuter
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Neuobičajeno i potpuno novo stanje materije, poznato kao kvantna okretna tečnost, o kojoj se iznose hipoteze već decenijama, po prvi put je primećena u laboratorijskim uslovima.
Tečno stanje odnosi se na elektrone koji se neprestano menjaju i fluktuiraju unutar namagnetisanog materijala pri niskim temperaturama. Za razliku od uobičajenih magneta, u ovom slučaju elektroni se ne stabilizuju niti se smeštaju u strukturisanu rešetku čvrste supstance kada im se temperatura spušta.
Kvantni okretaj odnosi se na orijentaciju ugaonog momenta (gore ili dole), koji nose čestice „upletene“ u parove sa suprotnim smerom okretanja.
Naučnici se nadaju da ovo otkriće, objavljeno u časopisu „Sajens“, može pomoći u daljem napretku u razvoju kvantnih kompjutera.
„Ovo je veoma poseban trenutak za kvantnu fiziku. Sada možemo da „dodirnemo“ ovo neobično stanje i manipulišemo njime kako bismo razumeli njegove karakteristike. To je novo stanje materije koje ljudi do sada nisu videli“, rekao je kvantni fizičar Mihail Lukin sa Harvard univerziteta.
Uobičajeni magneti sadrže elektrone čije je okretanje orijentisano u istom pravcu, bilo na gore ili na dole, što i generiše njihov magnetizam.
U stanju kvantne okretne tečnosti, uveden je treći elektron, pa dok dva okretaja u suprotnom smeru donose ravnotežu, okretanje trećeg elektrona izbacuje ih iz balansa. On tako kreira „frustrirani“ magnet, u kom se okretaji ne mogu stabilizovati u istom smeru.
Kako bi napravili ovakvu šemu, naučnici su koristili programirani kvantni simulator. On uz pomoć kvantnog kompjuterskog programa i lasera drži atome u određenim oblicima, kao što su kvadrati, trouglovi ili saćaste strukture i može da se upotrebi za kreiranje različitih kvantnih interakcija i procesa.
Simulator koristi veoma fokusirane laserske zrake da bi individualno rasporedio atome. Raspoređujući atome rubidijuma u rešetke trouglastog oblika, naučnici su uspeli da naprave „frustrirani“ magnet sa karakteristikama kvantnog sprezanja, u kom promena u jednom atomu dovodi do iste promene u drugom spregnutom atomu.
Veze između dva atoma potvrdile su da je postignuta i kvantna okretna tečnost.
„Možete da razdvojite atome koliko god želite, možete da promenite frekvenciju laserske svetlosti, možete da zaista promenite prirodne parametre na način na koji do sada nije bio moguć u materijalima koji su proučavani. U ovom slučaju, možete da gledate svaki pojedinačni atom i vidite šta on radi“, kazao je kvantni fizičar Subir Sačdev sa Harvard univerziteta.
Kvantni kompjuteri su izgrađeni na kvantnim bitima ili kubitima, a novo stanje daje nadu u daljem razvoju topoloških kubita, koji su bolje zaštićeni od spoljašnjih uticaja, piše „Sajens alert“.
Za kvantne kompjutere, to je veoma važno. Ti sistemi mogu biti veoma delikatni i njihov rad u dužem vremenskom periodu bez grešaka jedan je od najvećih izazova za naučnike.
Budući da je kvantna okretna tečnost zabeležena po prvi put, ona bi mogla da pomogne u odgonetanju kako napraviti kubite što robusnijim.
„Ukoliko bismo naučili kako da napravimo takve topološke kubite, to bi predstavljalo najvažniji korak ka realizaciji pouzdanog kvantnog računara“, kazala je kvantna fizičarka Đulija Semegini sa Harvard univerziteta.
Nevidljivost - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ključ nevidljivosti: Naučnici izveli čudan kvantni eksperiment /video/
Kvantna fizika  - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Vremenski kristal: Guglov kvantni procesor stvorio novo agregatno stanje
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Predstavljen prvi kvantni računar u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala