- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vremenski kristali: Stanje materije koje postoji samo u vremenu postaje realnost

CC0 / Unsplash/Jason D / Kristal
Kristal - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Vremenski kristali, specifično stanje materije, moglo bi uskoro da postane realnost, „izađe“ iz laboratorije i bude iskorišćeno u svakodnevnom životu.
Vremenski kristali su posebno stanje materije, koje postoji koje postoji u vremenskim dimenzijama, ali ne i u prostornim. U običnim kristalima, koji su unutrašnja struktura pojedinih čvrstih supstanci, molekuli su raspoređeni u prostoru i grade kristalnu rešetku, dok se kod vremenskih kristala oni kreću kao da je u pitanju gas. Međutim, to kretanje ne predstavlja pravu kinetičku energiju i nema razmene energije sa okruženjem, već se promene u spinu jona dešavaju u zatvorenom krugu kristala.

Vremenski kristali za svakodnevnu upotrebu

Novim eksperimentom napravljen je na sobnoj temperaturi vremenski kristal koji nije izolovan od okruženja. Naučnici navode da se na taj način otvara put za pravljenje vremenskih kristala veličine čipa koji mogu biti korišćeni u svakodnevnoj upotrebi, piše „Sajens alert“.

„Kada eksperimentalni sistem razmenjuje energiju sa okruženjem, rasipanje uništava vremenski poredak. U našoj fotonskoj platformi, sistem dostiže balans između gubitka i dobitka energije kako bi sačuvao vremenski kristal“, kaže Hosein Taheri sa Univerziteta Kalifornija, jedan od autora studije objavljene u časopisu „Nejč komjunikejšns“.

Postojanje vremenskih kristala, koji se često nazivaju i prostorno-vremenski kristali, a smatrani su „uvrnutom“ teorijom pojedinih fizičara, dokazano je pre nekoliko godina.
Za razliku od običnih kristala, u kojima su atomi činioci poređani u trodimenzionalnoj, fiksnoj strukturnoj mreži, u vremenskim kristalima oni osciliraju prvo u jednom, a onda u drugom smeru. Dok se atomi u običnim kristalima ponavljaju u prostoru, u vremenskim kristalima oni to čine i u prostoru i u vremenu.
Da bi proučavali vremenske kristale, naučnici često koriste Boze-Ajnštajnove kondenzate (koji se smatra petim stanjem materije, pored tečnosti, gasa, čvrstog stanja i plazme), a dobijaju se hlađenjem razređenog gasa bozonskih čestica do temperature bliske apsolutnoj nuli (-273,15 stepeni Celzijusa). To zahteva specijalizovanu i složenu laboratorijsku opremu.

Hlađenje do apsolutne nule nije bilo potrebno

Međutim, u novom istraživanju, Taheri i njegove kolege uspeli su da stvore vremenski kristal bez hlađenja, na sobnoj temperaturi.
Prvo su uzeli mikrorezonator, disk sačinjen od magnezijum-fluoridskog stakla, prečnika samo jedan milimetar. Onda su ga bombardovali zracima dva lasera.
Subharmonički šiljci, solitoni (pojedinačni talasi koji se kreću konstantnom brzinom i zadržavaju oblik) nastali na frekvencijama koje su generisala dva laserska zraka, pokazali su da je stvoren vremenski kristal. Sistem je stvorio rotirajuću rešetkastu zamku za optičke solitone, koji su potom pokazali periodičnost.
Kako bi sačuvali sistem na sobnoj temperaturi, naučnici su koristili tehniku koja obezbeđuje da laserski zraci ostanu na određenoj optičkoj frekvenciji. Naučnici navode da bi zahvaljujući tome, sistem mogao da izađe iz laboratorije i koristi se i u drugim uslovima.
Taheri kaže kako bi ovakvi sistemi mogli u budućnosti da se koriste za izuzetno precizno merenje vremena, ali možda čak i kao integrisani delovi kvantnih kompjutera.
Kvantna fizika  - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Vremenski kristal: Guglov kvantni procesor stvorio novo agregatno stanje
Zemljino jezgro i slojevi Zemljine kore - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriće kineskih naučnika: Čudno stanje materije u Zemljinom jezgru
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriveno novo stanje materije kakvo do sada nije viđeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala