Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Očekujemo da će Srbija u međunarodnim organizacijama i dalje imati uravnotežen stav

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da svakog dana postaje sve jasnije da je šteta od sankcija sve veća po EU, a ne i za Rusiju. S tim u vezi, pohvalio je Srbiju i konstatovao da je situacija u našoj zemlji stabilna ne samo zbog prethodnih dobrih ekonomskih rezultata, već i što odbacuje da se pridruži sankcijama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Bocan-Harčenko je za Tanjug rekao da prava neutralnost podrazumeva objektivnost i uzimanje u obzir svih stavova.
„A pre svega, kao što čini Srbija, uzimanje u obzir sopstvenog suvereniteta i nacionalni interes. Znamo da je Srbija u teškom položaju, jer se na nju vrši veliki pritisak. Očekujemo da će Srbija, u međunarodnim organizacijama, nastaviti da vodi politiku na svoj uravnotežen način“, naveo je Bocan-Harčenko.
Na pitanje kako komentariše nejedinstvo u EU oko sankcija Rusiji, Bocan-Harčenko je odgovorio da je ono evidentno i kao najsvežiji primer naveo izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana.
„On je posle pobede na izborima bio jasan u vezi kupovine gasa u rubljama. Iz toga se vidi da ima drugačiji odnos, koji se oslanja na nacionalne interese i suverenitet zemlje“, ukazao je Bocan-Harčenko.

„Buča kao Račak, cilj da se spreče pregovori“

Bocan-Harčenko je konstatovao da je priča o navodnim ratnim zločinima ruske vojske u Buči nalik na priče o Račku na Kosovu, a sve sa ciljem da se spreče pregovori. Dodao je da je priča o navodnim zločinima ruske vojske u Buči potpuno izmišljena i da za to Rusija poseduje dokaze, koje je diplomatski predstavnik te zemlje u UN izneo.
„Cilj svega je, kao i ranije u slučaju Srbije, da se Rusija označi odgovornom za zločine kako bi se progurali ciljevi. Oni ne daju da iko čuje ruski stav i vidi ruske dokaze“, kazao je Bocan-Harčenko.
Ukazao je da Zapad veruje samo režimu u Kijevu, koji tvrdi da je zločin počinila ruska vojska, a za to nema nijedan dokaz.
„Svima je uz to jasno da iza te provokacije stoji jedan značajan interes i konkretan cilj, a to je da se spreče pregovori“, objasnio je ambasador Rusije.
Napomenuo je da se, nažalost, pripremaju i druge provokacije, pošto se pominje navodno korišćenje hemijskog oružja.
„Glavni cilj je da se spreče razgovori, jer Zapadu nije u interesu da se ovi sukobi što brže završe. Njima je cilj da sukobi traju što duže“, dodao je Bocan-Harčenko.
On je ukazao da sada sve više u javnost isplivavaju informacije o ponašanju ukrajinske vojske, njenog nacionalističkog dela i njihovo ponašanje prema zarobljenicima i korišćenje civila kao ljudskog štita.
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Podkast
Srbija prelomila – zapadne ucene ili suverenost | Od četvrtka do četvrtka
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Račak i Buča: Borba protiv svetskog zla objedinjuje Srbiju i Rusiju /video/
Ukrajinski vojnici na tenkovima u Buči - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Rusija: Zločin u Buči treba da istraže međunarodne organizacije; Kijev priprema nove provokacije
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Nebenzja u Ujedinjenim nacijama izneo dokaze da su optužbe na račun Rusije zbog Buče ─ lažne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala