- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja u Ujedinjenim nacijama izneo dokaze da su optužbe na račun Rusije zbog Buče ─ lažne

© AP Photo / Mary AltafferAmbasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, izložio je na sednici Saveta bezbednosti UN dokaze o tome da su optužbe na račun Rusije zbog dešavanja u Buči – lažne.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nebenzja je podsetio da je ruska vojska ovaj grad napustila 30. marta u znak dobre volje. On je istakao da dok se grad nalazio pod kontrolom ruske vojske nijedan lokalni stanovnik nije nastradao i da su se ljudi slobodno kretali i koristili mobilne telefone. Izlazi iz grada, kako je rekao, nisu bili blokirani.
Istovremeno, prema njegovim rečima, južne delove Buče, uključujući stambene četvrti, ukrajinske vlasti su danonoćno gađale iz artiljerije velikog kalibra, tenkova i višecevnog bacača raketa.
Kako je opisao Nebenzja, gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk je odmah nakon povlačenja ruske vojske u video obraćanju od 31. marta to predstavio kao herojsko oslobođenje grada od strane ukrajinskih oružanih snaga. Prema njegovim rečima, on je potvrdio samu činjenicu: već 31. marta u gradu nije bilo nijednog ruskog vojnika, istakavši da gradonačelnik nije pomenuo nikakve žrtve.
„Da li možete da poverujete da gradonačelnik nije primetio na ulicama, kako je saopšteno, 280 tela žrtava?“, upitao je ruski diplomata.
On je takođe podsetio da je 1. aprila poslanik Saveta Buče Katerina Ukrajinceva u dvominutnom snimku upozorila sugrađane da su u naselje ušli predstavnici Službe bezbednosti Ukrajine i sprovode akciju čišćenja.
Nebenzja je takođe pomenuo i video o najavljenoj čistki Buče od strane nacionalne policije Ukrajine 2. aprila, istakavši da na njemu nema tela civila na ulici. Prema njegovim rečima, na tom snimku, nacionalna garda Ukrajine intervjuiše lokalno stanovništvo koje takođe ne pominje ni tela, ni masovna pogubljenja.
„Na jednom od ukrajinskih novinskih portala, takođe je bio objavljeno upozorenje o čistki Buče od ruskih saučesnika najavljenoj za 2. april. Sada je uklonjeno, ali su korisnici uspeli da ga sačuvaju. Takozvana svedočenja o zločinima ruskih oružanih snaga u Buči pojavila su se tek 3. aprila. Četvrtog dana u grad su pristigle Oružane snage Ukrajine“, istakao je dipplomata.
On je skrenuo pažnju i na to da u slučaju da su tela žrtava stvarno ležala pod otvorenim nebom nekoliko dana, na njima bi bilo odgovarajućih znakova, poznatih forenzičarima.
Nebenzja je dodao da su mnogi poginuli na snimcima imali na rukavima belu traku, istu onu koju su stavljali civili nakon ulaska ruskih vojnika.

„A na jednom od video snimaka koje su objavili ukrajinski ekstremisti, dobro se čuje naredba da se puca po svima koji nemaju plave trake na rukavima“, istakao je Nebenzja.

U utorak je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao vanrednu sednicu zbog situacije u Ukrajini, na čijem se dnevnom redu našla provokacija u ukrajinskoj Buči. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je na sednici komentarišući zapadne navode o događajima u Buči rekao da samo diletanti mogu da poveruju u njih i naglasio da u Rusiji postoje stotine, pa i hiljade svedočanstava o zverstvima ukrajinskih ekstremista.

Ukrajinska provokacija u Buči

Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Poljska je predložila formiranje međunarodne komisije za istraživanje događaja u ukrajinskom gradu Buča, koje je Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo provokacijom.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Lavrov: Cilj širenja dezinformacija o Buči ─ osujetiti pregovarački proces Moskve i Kijeva
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Moskva zahteva od Tvitera da vrati pristup objavi MIP-a o provokaciji u Buči
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala