- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta su radile američke biolaboratorije u Ukrajini

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaLaborant u bakteriološkoj laboratoriji
Laborant u bakteriološkoj laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije otkrila je u Ukrajini mrežu bioloških laboratorija za istraživanje i kontrolu biološke situacije, uključujući 30 bioloških objekata, izjavio je načelnik snaga za radijacione, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN.
„Zahvaljujući specijalnoj operaciji ruskih trupa, svetska zajednica je dobila pristup informacijama o ilegalnim vojno-biološkim istraživanjima koja se sprovode u Ukrajini. Na njenoj teritoriji formirana je mreža bioloških laboratorija za sprovođenje istraživanja i kontrolu biološke situacije, koja uključuje 30 bioloških objekata u 14 naselja“, precizirao je Kirilov.
Prema njegovim rečima, to potvrđuje registraciona karta koju je potpisao zamenik državnog sekretara Vlade Ukrajine Viktor Poliščuk. Pravni osnov za njegovo potpisivanje bio je Sporazum iz 2005. između Ministarstva odbrane SAD i Ministarstva zdravlja Ukrajine o saradnji na sprečavanju širenja tehnologija, patogena i informacija koje se mogu koristiti za razvoj biološkog oružja.
„Obim finansiranja naučnih projekata samo za period od 2015. do 2020. godine iznosio je oko 32 miliona dolara. U tekstu dokumenta se navodi da su SAD, njihovo osoblje i izvođači radova oslobođeni obaveze plaćanja poreza ili drugih sličnih naknada koji se naplaćuju na teritoriji Ukrajine“, rekao je general.
U registarskoj karti naveden je spisak bioloških objekata, kao i naručioca radova – uprava za smanjenje pretni Ministarstva odbrane SAD, primetio je Kirilov.

Prećutkivanje o vojno-biološkim projektima

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina namerno prećutkuju o radu na projektima koji imaju jasan vojno-biološki pravac, izjavio je Kirilov.
„Radi se o merama za izgradnju poverenja koje zemlje-učesnice podnose Ujedinjenim nacijama u cilju praćenja primene Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksičnog oružja i njihovom uništavanju. Od 2016. godine – od trenutka kada smo počeli sa implementacijom projekata koje pominjemo – Sjedinjene Američke Države i Ukrajina o njima namerno prećutkuju u svom međunarodnom izveštavanju, bez obzira na njihovu očiglednu vojno-biološku orijentaciju“, primetio je Kirilov.
Prema njegovim rečima, u dokumentima nije navedeno finansiranje ukrajinskih laboratorija od strane američke vojske.
„Takva tajnovitost daje još jedan povod za razmišljanje o istinitim ciljevima Pentagona u Ukrajini“, konstatovao je general.
U kontekstu pristiglih informacija, Ministarstvo odbrane Rusije smatra da je neophodno da se od Vašingtona zatraži objašnjenje u vezi sa pravim ciljevima aktivnosti američkih bioloških laboratorija i sprovođenje međunarodne istrage prema članovima 5. i 6. Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja.

Jedan od prioriteta američkih laboratorija – proučavanje antraksa

Kirilov je dodao da je jedno od prioritetnih istraživanja koji su se sprovodili u ukrajinskim biolaboratorijama po nalogu Sjedinjenih Američkih Država bilo istraživanje uzročnika antraksa.
Biohazard - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
RUSIJA
U svetu ima više od 300 američkih biolaboratorija
„Jedan od prioriteta američkih nalogodavaca bio je agens antraksa, koji se odlikuje visokom štetnošću i postojanošću u životnoj sredini“, primetio je Kirilov.
General je tokom izlaganja predstavio dokumente projekta UP2, čiji su zadaci uključivali identifikaciju mesta sahranjivanja uginulih životinja i uzorkovanje zemljišta sahranjene stoke uginule od antraksa. Prema njegovim rečima, interesovanje američkih vojnih biologa za proučavanje insekata-prenosnika na mestima sahranjivanja životinja takođe nije slučajno.
„Očigledno su analizirali rezultate izbijanja antraksa na Jamalu 2016. godine, tokom koje su zabeleženi slučajevi prenošenja bolesti preko muva i konjskih mušica. S obzirom da je epidemiološka situacija sa antraksom u Ukrajini i dalje povoljna, postavlja se pitanje o potrebi za istraživanjem koje sprovodi Pentagon i njihove prave svrhe“, konstatovao je on.

Ispitivanje novih lekova u Ukrajini

Kirilov je naveo da su Sjedinjene Američke Države pokušale da testiraju nove, neproverene lekove na ukrajinskim vojnicima.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane Rusije analiziralo je informacije o istraživanjima na ukrajinskim vojnicima.
„Dobijeni su dokumenti koji potvrđuju pokušaj da se na ukrajinskim vojnicima ispitaju ranije neprovereni lekovi. Radi se o sistemu skrininga za farmaceutske proizvode Deep Drug, koji nije prošao proceduru licenciranja u SAD i Kanadi“, objasnio je general i dodao da su ovi radovi zabranjeni u Sjedinjenim Američkim Državama i da ga njeno vojno rukovodstvo sprovodi van granica zemlje.
„Poseban cinizam američkih sponzora leži u činjenici da je proizvođač, kompanija ‘Skajmaunt’, predlagala da se ovaj sistem kupi na komercijalnoj osnovi, uprkos činjenici da su zaposleni u Ministarstvu odbrane Ukrajine dovođeni kao dobrovoljci“, dodao je on.
Kirilov je podsetio da su indonežanske vlasti 2010. godine prekinule rad medicinskog centra američke mornarice u Džakarti zbog brojnih prekršaja. Dobijeni materijali korišćeni su u interesu farmaceutske kompanije „Gilad“ povezane sa Pentagonom, koja je ispitivala svoj lek „Sovaldi“ u gruzijskom Centru Lugar, što se završilo masovnim smrtnim slučajevima među pacijentima.

U Ukrajini se uništavaju dokazi o narušavanju Konvencije o biološkom oružju

Kirilov je rekao i da su dokazi o kršenju Konvencije o biološkom oružju po hitnom postupku uništavani u ukrajinskim biološkim laboratorijama od početka specijalne vojne operacije Rusije.
Ukrajinski vojnik sa britanskim protivtenkovskim raketnim sistemom - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Zaharova: U planovima Vašingtona za Kijev ─ samo isporuke oružja i biolaboratorije
„Prema dostupnim podacima, u ukrajinskim biološkim laboratorijama u toku je uništavanje po hitnom postupku dokaza o kršenju članova 1. i 4. Konvencije. Još početkom februara američkim vojno-transportnim avionom iz Odese u Sjedinjene Američke Države odneti su najvredniji uzorci biomaterijala, a laboratorijska oprema je drumskim saobraćajem poslata u Lavov. Ministarstvo zdravlja Ukrajine postavilo je zadatak da od 24. februara potpuno uništi biopatogene koji se nalaze u laboratorijama“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, među uništenim patogenima su: uzročnici kuge, antraksa i bruceloze u Lavovskoj biološkoj laboratoriji; uzročnici difterije, salmoneloze i dizenterije u laboratorijama u Harkovu, Poltavi i Javorovu.
„Nomenklatura i velika količina biopatogena mogu ukazivati na rad koji se obavlja u okviru vojno-bioloških programa“, rekao je general.

Ukrajinski vojnici bili inficirani hantavirusom

Ministarstvo odbrane Rusije ne isključuje mogućnost da je četiri hiljade ukrajinskih vojnika bilo zaraženo virusom krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, hantavirusima i uzročnikom leptospiroze.
„U skladu sa projektom UP8 u Lavovu, Harkovu, Odesi i Kijevu su uzeti uzorci krvi četiri hiljade vojnika na antitela na hantaviruse, a od 400 – na prisustvo antitela na virus krimsko-kongoanske groznice. Ne isključujemo mogućnost da je zvanični istraživački program samo ‘vidljivi deo ledenog brega’, dok su u praksi dobrovoljci bili zaraženi virusom krimsko-kongoanske groznice, hantavirusima i uzročnikom leptospiroze“, naglasio je general.
Prema njegovim rečima, ovako obiman skrining prirodnog imuniteta stanovništva je verovatno sproveden kako bi se izdvojili biološki agensi koji su najopasniji za stanovništvo određenog regiona.
On je skrenuo pažnju na odluku koju je potpisao načelnik etičke komisije navedenog Centra 12. juna 2019. godine u okviru projekta UP8. Dokument svedoči o sprovođenju istraživanja sa nepoznatim rizikom po život i zdravlje učesnika, kao i o prikrivanju identiteta ispitanika.
Laboratorija u Gruziji  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Rusija: Amerika jača vojno-biološki potencijal, pod kontrolom Pentagona 336 objekata u 30 država
„Program istraživanja ovog projekta podrazumeva samo standardnu proceduru uzimanja uzoraka krvi. Postavlja se pitanje o kakvim testovima opasnim po život je reč ako je u dokumentu navedeno da se ‘...manji incidenti sa dobrovoljcima moraju prijaviti američkoj službi za bioetiku 72 sata nakon incidenta, a ozbiljni, uključujući smrt subjekata – u roku od 24 sata’?“, istakao je Kirilov.

Rizik biološke opasnosti

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici izneli su iz Ukrajine više od 16 hiljada uzoraka sa biomaterijalom Ukrajinaca, što predstavlja pretnju po biološku bezbednost, smatra Kirilov.
„Sve to stvara rizike od prenošenja osetljivih genetskih informacija u inostranstvo, kao i pretnje po biološku bezbednost za one regione u koje su uzorci prebačeni“, konstatovao je on.
Prema njegovim rečima, više od deset hiljada uzoraka poslato u Centar Lugar u Gruziji, 773 referentna uzorka poslata su u Veliku Britaniju, 350 u Australiju, a „nekoliko uzoraka“ u Institut Lefler u Nemačkoj.

Neodgovoran američki projekat o prenošenju patogena pticama

Kirilov je ocenio da je projekat Sjedinjenih Američkih Država o širenju posebno opasnih infekcija preko ptica selica najnepromišljeniji i najneodgovorniji i ne dozvoljava da se kontroliše dalji razvoj situacije.
„Od svih metoda koje su razvijene u SAD za destabilizaciju epidemiološke situacije, ova varijanta je jedna od najnepromišljenijih i najneodgovornijih, jer ne dozvoljava kontrolu daljeg razvoja situacije. To potvrđuje i tok pandemije nove infekcije virusom korona, čija pojava i karakteristike izazivaju mnoga pitanja među stručnjacima“, naglasio je general.
On je precizirao da se projekat UP4, čiji je cilj proučavanje mogućnosti širenja posebno opasnih infekcija preko ptica selica, do 2020. godine realizovao u laboratorijama u Kijevu, Harkovu i Odesi. Između ostalog, proučavala se i mogućnost prenošenja gripa A (H5N1), čija smrtnost kod ljudi dostiže 50 odsto, kao i njukaslske bolesti.
On je napomenuo da Ukrajina ima jedinstven geografski položaj, gde se ukrštaju transkontinentalni migracioni putevi, pa je u okviru ovog projekta proučavano 145 bioloških vrsta.
„Pri tome su identifikovane najmanje dve vrste ptica selica, čiji migracioni putevi prolaze uglavnom preko teritorije Rusije. Istovremeno su sumirane informacije o migracionim putevima koji prolaze kroz zemlje istočne Evrope“, dodao je on.

Delatnost veterinarskog instituta u Harkovu

Prema njegovim rečima, Institut za veterinarsku medicinu u Harkovu sakupljao je sojeve ptičjeg gripa i proučavao njegovu toleranciju kod ptica.
„Primljeni dokumenti potvrđuju umešanost Harkovskog instituta u prikupljanju sojeva virusa ptičjeg gripa koji imaju visok epidemijski potencijal i koji mogu da prevaziđu barijeru među vrstama“, istakao je Kirilov.
Kako je naveo, Harkovski institut veterinarske medicine proučavao je divlje ptice kao vektore za prenošenje ptičjeg gripa u okviru projekta Flu-Fly-Way. Istovremeno su procenjivani uslovi pod kojima procesi prenošenja mogu postati neupravljivi, naneti ekonomsku štetu i stvoriti rizike za bezbednost hrane.
„Samo 2021. godine šteta od ptičijeg gripa premašila je 20 miliona dolara, uništeno je šest miliona živine. U evropskim zemljama gubici poljoprivredne industrije od toga iznosili su oko 25 miliona evra“, naglasio je Kirilov.

Projekat Pentagona o prenošenju patogena sa slepih miševa na ljude

Kirilov je istakao da su u okviru američkog vojnog projekta P781 u laboratorijama u Ukrajini i Gruziji slepi miševi razmatrani kao nosioci potencijalnih agenasa biološkog oružja.
„U ovkviru projekta P781 slepi miševi su razmatrani kao nosioci potencijalnih agenasa biološkog oružja. Među prioritetima je naznačeno proučavanje bakterijskih i virusnih patogena koji se sa slepih miševa mogu preneti na čoveka: uzročnici kuge, leptospiroze, bruceloze, kao i virusi korona i filoviruse“, objasnio je on.
Kirilov je objasnio da se istraživanja sprovode u neposrednoj blizini granica Rusije – u regionima crnomorske obale i na Kavkazu, pri čemu se realizuje projekat koji uključuje ne samo ukrajinsku, već i gruzijsku biološku laboratoriju pod kontrolom Pentagona.
Prema njegovim rečima, dokumenti koje je dobila Rusija ukazuju na to da su istraživanja u ovoj oblasti bila sistemska i da se sprovode najmanje od 2005. godine pod direktnim nadzorom specijalista iz SAD u okviru projekata P382, 444 i 568.
Kirilov je izjavio i da je tokom sprovođenja istraživanja izolovano šest porodica virusa (uključujući i viruse korona) i tri vrste patogenih bakterija (uzročnika kuge, bruceloze i leptospiroze). Prema njegovim rečima, to je vezano za osnovne karakteristike patogena koji ih čine privlačnim za zaražavanje: otpornost na lekove, kao i brza brzina širenja sa životinja na ljude.

SAD dozvoljavaju istraživanje biološkog oružja

Kirilov je dodao da je Rusija zabrinuta što su Sjedinjene Američke Države u svom zakonodavstvu zadržale norme koje su u suprotnosti sa međunarodnim obavezama, dozvoljavajući rad u oblasti biološkog oružja.
On je precizirao da je, u skladu sa američkim saveznim Zakonom o ujedinjavanju Amerike u borbi protiv terorizma, istraživanje o stvaranju biološkog oružja dozvoljeno uz odobrenje vlade SAD, a učesnici u takvim istraživanjima nisu krivično gonjeni zbog razvoja takvog oružja.
Kirilov je istakao da Rusija ima imena konkretnih zvaničnika koji su učestvovali u organizaciji vojno-bioloških istraživanja na teritoriji Ukrajine.
Kako je rekao, među njima su direktor Programa za zajedničko smanjenje pretnji Robert Poup, direktor kancelarije DTRA u Ukrajini Džoana Vintrol, kao i predstavnici izvođačkih organizacija Pentagona („Metabiota“, „Black & Veatch“) – Lens Lipenkot, Dejvid Mustra, Meri Gutijeri i Skot Tornton. Prema njegovim rečima, u finansiranju ovih aktivnosti učestvuju strukture bliske aktuelnom američkom rukovodstvu, uključujući i Investicioni fond Rozmont Seneka, kojim je rukovodio Hanter Bajden.
Arhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Rusija: Fond Bajdenovog sina finansirao vojno-biološki program Pentagona u Ukrajini
Kirilov je naveo da Rusija poziva američki Kongres da istraži američke bioprograme i sprovede zvanično ispitivanje uključenih lica.

SAD ne dozvoljavaju stvaranje mehanizma kontrole biooružja

Kirilov je naveo da je Rusija više puta ukazivala da brojne države krše svoje obaveze o neširenju biološkog oružja i ulaže napore za stvaranje pravnog mehanizma kontrole, ali tu inicijativu blokiraju Sjedinjene Američke Države.
On je podsetio da je osnovni međunarodni dokument u ovoj oblasti Konvencija o zabrani biološkog i toksičnog oružja iz 1972. Prema njegovim rečima, za razliku od Konvencije o zabrani hemijskog oružja, ona nema jasan mehanizam za verifikaciju njene usklađenosti i ne postoji stalni organ za kontrolu.
Kontrola biološkog oružja nema nikakve veze ni sa postojećim mehanizmom generalnog sekretara UN za istragu navodne upotrebe biološkog i toksičnog oružja, ni sa Ženevskim protokolom iz 1925. ili Organizacijom za zabranu hemijskog oružja sa sedištem u Hagu, rekao je general.
„Ruska Federacija stalno ulaže napore za stvaranje pravno obavezujućeg mehanizma za proveru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, ali ovu inicijativu već više od 20 godina dosledno blokiraju Sjedinjene Američke Države“, dodao je Kirilov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala