- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Amerika jača vojno-biološki potencijal, pod kontrolom Pentagona 336 objekata u 30 država

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija u Gruziji
Laboratorija u Gruziji  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Sjedinjene Države jačaju svoj vojno-biološki potencijal u različitim delovima sveta, koristeći rupe u međunarodnom zakonodavstvu, izjavio je načelnik radijacione, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga RF, general Igor Kirilov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Pozivajući se na podatke Ministarstva spoljnih poslova Kine, Kirilov je naveo da se pod kontrolom Pentagona nalazi 336 laboratorija u 30 država koje deluju van nacionalne jurisdikcije.
Samo u pograničnim teritorijama Rusije i Kine ima 60 takvih objekata koji su modernizovani od 2005. godine sredstvima američkog Ministarstva odbrane.

O biolaboratorijama u Gruziji

Američki vojni biolozi zaposleni u gruzijskom „Centru Lugara“ zaobilaze tamošnje zakonodavstvo, koristeći diplomatski imunitet, rekao je Kirilov.
On je naveo da je taj diplomatski imunitet predviđen sporazumom dve zemlje iz 2002. godine.
Kirilov je ukazao i na dokument upućen Ministarstvu zdravlja Gruzije koji potvrđuje da su obavešteni o prevozu biomaterijala diplomatskim kanalima bez provere.
„To diskredituje pojam diplomatskog imuniteta i omogućava predstavnicima Oružanih snaga SAD da izvršavaju zadatke i ispunjavaju naloge svoje vlade zaobilazeći gruzijsko zakonodavstvo“, naglasio je general.
On je govorio o širenju afričke svinjske kuge iz Gruzije u Rusiju, zemlje Evrope i Kinu od 2007. godine. Na teritoriji tih država u testovima zaraženih životinja identifikovan je soj ovog virusa identičan soju 'Gruzija-2007'.
„Direktna ekonomska šteta samo ruskih preduzeća od te bolesti iznosila je više od 100 miliona dolara, a posredni gubici premašili su 500 miliona dolara“, dodao je on.

Rusija sa visokim stepenom verovatnoće može da tvrdi da je veoma zarazan soj afričke svinjske kuge bio proizveden u jednoj od biolaboratorija pod kontrolom Pentagona, rekao je Kirilov na neformalnoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Kirilov je, takođe, upozorio da se u regionu oko „Centra Lugara“ posebno drastično pogoršava situacija po pitanju bolesti koje prenose insekti.
Prema podacima sa sajta Evropskog centra za kontrolu i profilaksu bolesti, dolazi do premeštanja različitih vrsta komaraca koji su se ranije sretali samo u južnim državama, iz Gruzije u Rusiju.
Takođe, širenje krpelja bilo je uzrok pojave kongoansko-krimske hemoragijske groznice u Stavropoljskoj i Rostovskoj oblasti.
Vojni biolozi SAD pokazuju posebno interesovanje za atipične oblike kuge a potraga se vrši po celoj teritoriji Gruzije, pa i na granicama sa Rusijom, dodao je on.
Prema rečima Kirilova, usmerenost rada američkih vojnih biologa u Gruziji nije u skladu sa postojećim problemima zdravstvenom planu u toj zemlji, među kojima su glavni: tuberkuloza, AIDS, koronavirusne infekcije.

Pet milijardi dolara za finansiranje

Kirilov je rekao da je ukupna suma sredstava za finansiranje organizacija povezanih sa programom izgradnje bioloških laboratorija po celom svetu, a pod kontrolom Pentagona, premašila pet milijardi dolara od 2005. godine.
Glavni izvođači tih poslova su „Metabiota“, „Blek end vič“, „CH2M Hil“, čiji je zadatak izgradnja bio-objekata i isporuka opreme za biolaboratorije Pentagona po celom svetu.

Neposredno učešće u realizaciji programa ima Ministarstvo odbrane Amerike, Agencija za međunarodni razvoj, Fond Džordža Soroša, Centar za kontrolu i profilaksu bolesti SAD i druge organizacije.
Za naučno pokroviteljstvo zaduženi su istraživački centri, uključujući Nacionalnu laboratoriju u Los Alamosu koja je radila na nuklearnom oružju u okviru "projekta Menheten", kao i Edžvudski hemijsko-biološki centar kopnenih snaga SAD .
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala