- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: U planovima Vašingtona za Kijev ─ samo isporuke oružja i biolaboratorije

© AFP 2023 / STRUkrajinski vojnik sa britanskim protivtenkovskim raketnim sistemom
Ukrajinski vojnik sa britanskim protivtenkovskim raketnim sistemom - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Bela kuća bi, postavši garant bezbednosti Ukrajine, preuzela obavezu da u njoj održava mir, ali u planove SAD ulaze samo biolaboratorije i isporuke oružja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Postavši garant bezbednosti Ukrajine, Bela kuća bi preuzela obavezu da održava mir u ovoj zemlji. Ali to ne ulazi u planove američkih liberalnih demokrata. Samo isporuke oružja, samo biolaboratorije, samo ručno upravljanje marionetskim režimima za destabilizaciju situacije u Evroaziji“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.
Ranije je član ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom David Arahamija izjavio da Kijev predlaže novi sistem bezbednosti za Ukrajinu. Aktuelni ukrajinski režim kao garante vidi zemlje-članice Saveta bezbednosti UN, kao i Tursku, Nemačku, Kanadu, Italiju, Poljsku i Izrael. Prethodno je rukovodstvo niza evropskih zemalja, uključujući Nemačku i Veliku Britaniju, izrazilo spremnost na takav korak.
Direktorka za komunikacije Bele kuće Kejt Bedingfild saopštila je da SAD još nisu spremne da govore o bilo kakvim konkretnim stvarima u kontekstu pružanja mogućih bezbednosnih garancija Ukrajini.
U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda pregovora, tokom koje je ruska strana dobila pisane predloge ukrajinske strane, uključujući odbijanje članstva u vojnim savezima, kao i ideju da se Krim vrati vojnim putem.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala