- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Fond Bajdenovog sina finansirao vojno-biološki program Pentagona u Ukrajini

© AP Photo / Visar KryeziuArhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016.
Arhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Investicioni fond sina predsednika SAD Hantera Bajdena učestvovao je u finansiranju vojno-biološkog programa Pentagona u Ukrajini, saopštio je načelnik Radijacionih, hemijskih i bioloških snaga Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pristigli materijali nam omogućavaju da ispratimo šemu interakcije američkih državnih organa sa ukrajinskim biološkim objektima. Privlači pažnju to da su u finansiranju ovih aktivnosti učestvovale strukture koje su bliske aktuelnom rukovodstvu SAD, konkretno investicioni fond 'Rouzmont seneka' (Rosemont Seneca) kojim rukovodi Hanter Bajden“, rekao je Kirilov.

Fond raspolaže značajnim finansijskim sredstvima u iznosu od najmanje 2,4 milijarde dolara, precizirao je general.
„Istovremeno, postoji bliska veza fonda 'Rouzmont seneka' sa glavnim kompanijama koje su radile za američku vojsku, uključujući kompaniju 'Metabiota' (Metabiota) koja je, zajedno sa 'Blek end vič' (Black and Veach) glavni dobavljač opreme za biološke laboratorije Pentagona širom sveta“, rekao je Kirilov.

Nuklearni centar u Los Alamosu koordinitor programa

Nuklearni centar u Los Alamosu, gde je napravljena prva američka nuklearna bomba, bio je jedan od naučnih koordinatora vojno-biološkog programa SAD u Ukrajini, precizirao je Kirilov.

„Razmere programa su zapanjujuće. Pored vojnog resora, u njegovoj realizaciji direktno učestvuju američka Agencija za međunarodni razvoj, Fond Džordža Soroša, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Naučni koordinatori su vodeće istraživačke organizacije, uključujući Nacionalnu laboratoriju u Los Alamosu koja pravi nuklearno oružje u okviru 'projekta Menhetn'. Sve te aktivnosti se sprovode pod punom kontrolom Pentagona“, rekao je Kirilov.

Prioritet SAD u radu ukrajinskih laboratorija

Ministarstvo odbrane Rusije zaključilo je da je prioritet SAD u radu ukrajinskih bioloških laboratorija u Ukrajini bilo proučavanje izuzetno opasnog uzročnika antraksa.

„Analiza dokumentacije pokazuje da se u inostranstvo nisu iznosili samo uzorci tkiva i krvne plazme čoveka, nego i opasni patogeni, kao i njihovi prenosioci. U centar 'Lugar' u Gruziji poslato je više od 10.000 uzoraka. Među primaocima su i referentne laboratorije u Velikoj Britaniji, institut 'Lefler' u Nemačkoj. Jedan od prioriteta SAD je bio uzročnik antraksa koga odlikuje visoka smrtnost i otpornost u životnoj sredini“, rekao je Kirilov.

Iznos finansiranja programa samo u periodu od 2018. do 2020. godine iznosio je skoro 32 miliona dolara.
Ruski general je istakao da je iznošenje patogena iz Ukrajine u inostranstvo stvaralo rizik od curenja „osetljivih genetskih informacija“, kao i opasnost po biološku bezbednost ne samo Ukrajine, nego i regiona u koje su prebačeni uzorci. Po njegovim rečima, poznati su primeri kada se rad američkog vojnog resora sa uzročnikom antraksa završavao vanrednim situacijama.
„Finansiranje vojno-biološke aktivnosti omogućilo je Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima da izvezu iz Ukrajine najmanje 16.000 bioloških uzoraka“, rekao je Kirilov.
SAD kontrolišu rad 336 bioloških laboratorija u 30 zemalja sveta, o čemu svedoče podaci Ministarstva spoljnih poslova Kine, saopštio je general.
Ministarstvo odbrane Rusije smatra da je u kontekstu novih informacija potrebno tražiti objašnjenje od Vašingtona u vezi stvarnih ciljeva rada američkih bioloških laboratorija u okviru međunarodne istrage.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.
Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, saopštio je ranije načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov. Sve za nastavak američkog vojno-biološkog programa već je sklonjeno iz Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, objasnio je on.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Podkast
Bela kuća šalje crni scenario u srce Evrope | Od četvrtka do četvrtka
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SVET
Šta se „kuva“ iza zidina SAD laboratorija u Ukrajini: Naredba je da Rusi to ne smeju da otkriju
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
RUSIJA
Nebenzja: Nakon specijalne operacije u Ukrajine isplivaće mnogo ružnih stvari
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala