- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruski helikopteri tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

Pentagon: Ruska vojska se ne povlači; Kadirov Putinu: Dozvolite nam da završimo započeto

Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini. Ukrajinske snage i dalje granatiraju gradove Donbasa i blokiraju evakuaciju stanovništva kroz humanitarne koridore. Ruske snage zauzele su predgrađa Marijupolja, u čijem centru se nastavljaju borbe protiv nacionalističkih ukrajinskih trupa. danas su održani pregovori Rusije i Ukrajine u Istanbulu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju građanima istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.
Sve o dešavanjima u ponedeljak pročitajte ovde.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:48 29.03.2022
Rusija ne isključuje da se u Ukrajini u automobilima „DHL“ službe, kao i u mašinama sa medicinskim oznakama može prevoziti naoružanje, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ambasador Rusije Vasilij Nebenzja.
„Iz publikacija na internetu se vidi da su u ruke Oružanih snaga Ukrajine došli i automobili kompanije za isporuku ‘DHL’ koji se koriste za prevoz naoružanja. Ne možemo da isključimo da se, pod ciradom automobila ovih organizacija ili automobila sa medicinskim oznakama u Ukrajinu iz susednih država može uvoziti naoružanje koje je Zapad tako velikodušno obećao Kijevu“, rekao je on.
22:47 29.03.2022
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.  - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Rusija u UN: Sankcije Zapada protiv Rusije vode ka globalnoj krizi istorijskih razmera
22:24 29.03.2022
Čečenski lider Ramzan Kadirov, govoreći o operaciji u Ukrajini, pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da dozvoli vojnicima da završe započeto.
"Mi, vojnici, ne pristajemo na ove pregovore, na te dogovore, ali to je politička volja, za šta i imamo predsednika. Kako on kaže, tako treba i da bude. Mi vojnici koji ratujemo nemamo nameru da se povučemo i pozivamo rukovodstvo države u licu predsednika da nam dozvoli da završimo to što smo započeli. Sa zadovoljstvom smo podržali, branimo, čistimo Ukrajinu od tih banderovaca", rekao je Kadirov u video-obraćanju na telegramu.
21:25 29.03.2022
Rusija je bez učešća Ukrajine evakuisala iz Marijupolja više od 108.000 stanovnika, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom general-pukovnik Mihail Mizincev.
20:54 29.03.2022
SAD i Evropska unija čekaju dalje postupke Rusije u situaciji oko Ukrajine, ostavljajući na snazi oštar režim sankcija protiv Moskve, rekao je predsednik SAD Džo Bajden, komentarišući pregovore u Istanbulu i planove Moskve da drastično smanji vojnu aktivnost u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti.
Tokom zajedničke pres-konferencije sa premijerom Singapura u Beloj kući, novinari su pitali Bajdena da li smatra da pomenuto saopštenje Ministarstva odbrane Rusije ukazuje na to da se sukob bliži kraju ili Rusija namerava da pregrupiše svoje snage.
„Videćemo. Ne dajem ocene dok ne vidim kakve će korake da preduzmu. Videćemo da li rade to što kažu“, odgovorio je Bajden.
On je podsetio da je pre nekoliko sati razgovarao sa liderima Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske.
„Izgleda da smo se složili po pitanju toga da treba da sačekamo i vidimo šta oni (ruske vlasti) imaju da ponude. Hajde da vidimo šta rade. A u međuvremenu ćemo zadržati snažne sankcije i nastavićemo da pružamo ukrajinskoj vojsci mogućnosti da se brani. Pažljivo ćemo pratiti šta se događa“, rekao je Bajden.
20:53 29.03.2022

Eksplozija je odjeknula u selu Krasni Oktobar, kod Belgoroda, na granici sa Ukrajinom, saopštio je gubernator ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Tom prilikom, četiri osobe su povređene.
U službi za vanredne situacije su saopštili Sputnjiku da je u pitanju ljudski faktor.
20:50 29.03.2022
Zarobljeni pripadnici Nacionalne garde Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Zarobljenici priznali: Kijev naredio da se režiraju snimci masovnih ubistava civila
20:11 29.03.2022
Nemačka, SAD, Francuska, Velika Britanija i Italija će održati pritisak sankcijama protiv Rusije Lideri Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Velike Britanije i Italije su se dogovorili da održe veliki pritisak sankcijama protiv Rusije, navodi se u saopštenju pres službe nemačke Vlade nakon zajedničke video konferencije.
„Danas je nemački kancelar Olaf Šolc održao telefonsku konferenciju sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerom velike Britanije Borisom Džonsonom i premijerom Italije Mariom Dragi, kako bi razmotrili dalje zajedničke postupke s obzirom na agresivni rat Rusije protiv Ukrajine. Lideri država i vlada su se dogovorili da aktivno podrže Ukrajinu“, navodi se u saopštenju.
Ukazano je da su se lideri dogovorili da održe veliki pritisak sankcijama protiv Rusije. Učesnici pregovora su ponovo pozvali predsednika Rusije Vladimira Putina da podrži sporazum o prekidu vatre, povuče vojsku iz Ukrajine i razreši krizu diplomatskim putem. Naveli su da je neophodna humanitarna pomoć narodu Ukrajine i pozvali ruskog predsednika da „formira efikasne humanitarne koridore“, između ostalog i u Marijupolju.
Na pregovorima su se razmatrale i mere „za energetsku bezbednost i protiv visokih cena energije“, saopštila je pres služba nemačke vlade.
19:33 29.03.2022
19:32 29.03.2022
Luksembrug zamrznuo rusku imovinu vrednu dve i po milijarde evra Vlasti Luksemburga su u okviru sankcija zamrznule rusku imovinu vrednu dve i po milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija te zemlje.
„Ministar finansija Luksemburga Juriko Bakes je informisao parlament o procesu implementacije sankcija Evropske unije protiv Rusije. Danas su operatori u Luksemburgu zamrznuli imovinu vrednu dve i po milijarde evra“, navodi se na Tviteru Ministarstva finansija Luksemburga.
19:05 29.03.2022
Ruski helikopteri tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Pentagon: Ruska vojska se ne povlači; Kadirov Putinu: Dozvolite nam da završimo započeto
18:49 29.03.2022
Zapadne zemlje ne nameravaju da oslabe pristup Rusiji pre obustavljanja borbenih dejstava u Ukrajini, navodi se u saopštenju kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona, objavljenog nakon razgovora sa liderima Italije, Francuske, Nemačke i SAD.
„Oni su se složili da ne može biti nikakvog slabljenja odlučnosti Zapada“, navodi se.
Lideri Velike Britanije, Italije, SAD, Francuske i Nemačke takođe su razgovarali o energetskoj bezbednosti.
„Lideri su razgovarali o potrebi zajedničkog rada na izmeni međunarodne energetske arhitekture i smanjenju zavisnosti od ruskih ugljovodonika“, precizirano je u saopštenju.
18:46 29.03.2022
Lider DNR Denis Pušilinй - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Pušilin: Na pregovorima se ne može verovati obećanjima Ukrajine, DNR može ući u sastav Rusije
18:18 29.03.2022
Predsednici Francuske i Rusije Emanuel Makron i Vladimir Putin završili su telefonski razgovor koji je trajao oko pola sata, javlja televizija BFMTV.
17:50 29.03.2022
Dopisnik televizije "Izvestija" Rodion Severjanov ranjen je u nogu u Marijupolju.
17:29 29.03.2022
Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovara telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javlja agencija AFP, pozivajući se na Jelisejsku palatu.
17:26 29.03.2022
Kadirov pozvao da se „uđe u Kijev i osvoji“
Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da se ruska specijalna operacija u Ukrajini ne može zaustaviti, da je potrebno završiti ono što je započeto i uzeti Kijev.
„Potrebno je da se završi započeto, ne treba se zaustavljati. Potrebno je ući u Kijev i uzeti ga. Da su nas ostavili kod Kijeva, ubeđen sam da bismo ušli u Kijev i zaveli red. Još jednom potvrđujemo da smo spremni da odemo na bilo koje mesto i izvršili bilo koju naredbu bilo koje težine“, rekao je Kadirov obraćajući se na velikom skupu vojnih snaga u Groznom.
17:06 29.03.2022
Rusko-srpske vojne vežbe „Slovenski štit 2021“ i „BARS 2021“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Rusija: Ovo nije prekid vatre, ali ne želimo da izlažemo Kijev velikom vojnom riziku
16:50 29.03.2022
Operacija u Donbasu ide de po planu, protivnik se krije iza žena i dece, o čemu vojnici moraju da vode računa, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
"Stoga su ovde moguće neke korekcije. Mogući su i sasvim su objašnjive, i argumentovane“, rekao je Pušilin.
16:14 29.03.2022
Poljska uvodi zabranu na uvoz uglja iz Rusije, saopštio je portparol Vlade Petar Miler.
Po njegovim rečima, Vlada je izradila projekat "O odlukama u oblasti borbe protiv podrške agresiji Rusije na Ukrajini".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala