- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora sve bliža izborima, DPS ucjenjuje Abazovića da u vladi budu SD ili SDP

© Sputnik / Boban NovovićZdravko Krivokapić i Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore
Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Iako se nagovještavalo da će mandatar Dritan Abazović iz GP URA predstaviti program i sastav manjinske vlade, konačni dogovor o njenom formiranju ponovo je odgođen, jer Demokratska partija socijalista zahtijeva da u budućem kabinetu bude bar jedan njen bivši koalicioni partner — Socijaldemokrate ili Socijaldemokratska partija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Ne ide nešto Dritanu Abazoviću, pa ne ide: prije skoro mjesec obećao je da će nova vlada biti gotova dok si rekao keks, ali evo prođe podosta keksa, a vlade još nema, kaže za Sputnjik Ivan Milošević, urednik portala „Srpska 24“.
„Nije ni čudo, kada neko sa pet odsto birača i kao predstavnik naroda koga u Crnoj Gori ima nešto manje od pet odsto, želi da se zafotelji na premijerskoj funkciji i određuje gdje ova zemlja sa većinskim pravoslavnim stanovništvom treba da ide narednih mjeseci ili koju godinu. Preteško je to breme za Dritanova pleća od pet odsto, jer mora da udovolji i ispuni zahtjeve barem još 40 odsto političke podrške. A kada se još zna da u tih 40 odsto, dvije trećine pripada DPS-u, onda je Dritan obrao bostan. Dritan bi htio da nekako DPS prevede žedne preko vode, ali to ne ide kako je zamislio“, komentariše Milošević.
Kako konstatuje, veći su prevaranti i politički manipulatori u DPS-u nego što će Dritan u svojim redovima imati za narednih 20 godina.
„Nije se još rađao taj koji će u pregovorima, prevarama i zavadama, nadmašiti DPS. Tu stranku i njenog lidera jedino možete poraziti sistemski, dobiti ih na izborima i poslati tamo gdje zaslužuju i njihove ljude izbaciti ne samo iz državnih službi, nego i iz mjesnih zajednica i uprava zgrada. Čim počnete sa njima cile-mile, idi mi-dođi mi, DPS zauzme svoje pozicije i sa njima više nema neizvjesnosti. Biće kako oni kažu ili sve ode do đavola“, uvjeren je Milošević.
I posljednji događaji oko, kako kaže naš sagovornik, marifetluka ministra inostranih poslova Đorđa Radulovića povodom izbora u Srbiji, pokazuju da će manjinska vlada i ukoliko bude izabrana imati velike muke da bilo šta promijeni.
„Uglavnom, iako Dritan Abazović kaže da je sve gotovo oko manjinske vlade, reklo bi se da zapravo još ništa nije ni počelo“, smatra Milošević.
Novinarka "Vijesti" Biljana Matijašević kaže da je rat u Ukrajini promijenio političke okolnosti u Crnoj Gori.
“Sada se DPS i njegov politički lider Milo Đukanović zapadnim partnerima ponovo nametnuo kao faktor stabilnosti. Svjesni da ponovo dobijaju snagu , iz DPS sada postavljaju uslove i traže da u manjinskoj vladi budu SD ili SDP, što je za sada neprihvatljivo SNP-u. Dritan Abazović u vladi želi i prosrspku partiju, što je preporuka međunarodnih partnera, da u manjinskoj vladi budu sve političke strukture, tako da se neće lako odreći SNP-a”, kaže Matijašević.
Ona ističe da su problem i partijski interesi, odnosno da je teško udovoljiti željama svih. „Situaciju dodatno usložavaju lokalni izbori u Beranama i Ulcinju narednog vikenda, tako da partije kalkulkišu svaki potez, kako ne bi naljutile birače. Kako sada stvari stoje, čini se, da smo nikad bliži izborima, iako ekonomska situacija u zemlji nije najpovoljnija. Međutim, sjetimo se perioda 90-tih godina prošlog vijeka, i 2000-ih, kada su izbori bili svake dvije godine, kada smo imali duboku ekonomsku krizu kao posljedicu međunarodnih sankcija, što nije bila smetnja održavanju izbora“, kaže Matijašević.

DPS počeo da uslovljava pokret URA

Prema izvorima crnogorskih medija, pregovori su zapeli zbog toga što DPS u novoj vladi očekuje makar jednu od dvije stranke — SD ili SDP, čemu se protivi Socijalistička narodna partija (SNP), koja ulazak u izvršnu vlast uslovljava time da DPS, SD i SDP budu van nje.
DPS je pred minuli vikend na stranačkim organima odlučio da će otkazati parlamentarnu podršku manjinskoj vladi, ako u nju ne uđu njeni nekadašnji partneri.
Iz partije Mila Đukanovića, koja je prethodno najavila da će podržati manjinski kabinet bez učešća u njemu, te navode nisu ni potvrdili, ni demantovali.
Predsjedništvo GP URA juče je održano i jedan od zaključaka, prema saznanjima, jeste da rukovodstvo pokreta pokuša da ubijedi lidera SNP-a Vladimira Jokovića da pristane da makar SDP uđe u vladu.
Tom zaključku prethodio je razgovor visokih zvaničnika GP URA i SDP-a.
DPS je preko sporazuma koji je manjinskim strankama ponudio SDP i u kom se pominje osuda genocida u Srebrenici, pokušava da isključi SNP iz buduće vlade i zamijeni ga svojim saveznicima.
U GP URA smatraju da je izvjesno da vlada neće biti formirana prije lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju, koji su zakazani za 27. mart.
U tom pokretu očekuju da im pregovarački kapaciteti porastu nakon što DPS ostvari loš rezultat na lokalnim izborima.
Ako se to ne dogodi, alternativa je formiranje tehničke vlade, koja bi imala zadatak da pripremi vanredne izbore na jesen. Pominje se mogućnost da budu u septembru.
Mogućnost da vlada neće biti formirana dok ne prođu lokalni izbori juče je nagovijestio i mandatar Abazović, koji tvrdi da nije došlo do kolebanja partija o novom kabinetu, već da se radi o kalkulisanju pred glasanje u Beranama i Ulcinju.
„Ako je kod bilo koga došlo do bilo kakvog kolebanja, drugačijeg razmišljanja, to ne smatram nedemokratskim i volio bih da oni obavijeste javnost o tome“, kazao je Abazović novinarima pred početak sjednice Predsjedništva.
Iz GP URA su nakon nje saopštili da su uradili sve da dođe do formiranja nove vlade, i da to treba učiniti što prije, „jer Crna Gora bez nje svakim danom gubi“.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
REGION
Odluka Radulovića zaslužuje samo prezir: Histerija u Crnoj Gori zbog glasanja za izbore u Srbiji
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
REGION
Lideri DF-a: Ulazimo u završnu fazu povratka DPS-a na vlast
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
REGION
Krivokapić: Ko o čemu, Milo Đukanović o moralu i dostojanstvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala