- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Bez ruske nafte, cena „crnog zlata“ može da poskupi na 300 dolara

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa u Tatarstanu
Naftna pumpa u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
U slučaju da Zapad obustavi snabdevanje ruskom naftom, cena „crnog zlata“ u svetu može da skoči i na 300 dolara po barelu, dok neki smatraju da može ček i na 500, izjavio je ministar energetike i potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Istovremeno, Novak je istakao da će Rusija preusmeriti isporuke nafte sa Zapada na Istok i da već stvara nove logističke centre. On je dodao da se mnoge ruske kompanije već time bave.

„Ako se nafta bude prodavala s popustom, sa zadovoljstvom će je kupovati kao i sada. Možda ćemo manje zarađivati, ali ćemo se maksimalno truditi da ne dođe do smanjenja izvoza“, rekao je Novak.

Ruski zvaničnik je takođe naglasio da je trenutno nemoguće da Evropa odustane od ruskog gasa.

„To je trenutno prilično nemoguće. Mogu da pričaju šta god hoće. To važi i za naftu, trenutno je nemoguće zameniti rusku naftu“, istakao je Novak.

On je naglasio da u krajnjem slučaju mogu diversifikovati isporuke u pravcu azijskih tržišta, koje raste više od svetskog proseka i da je to dobro tržište.

Ruski stručnjaci ostaju u Rusiji

Novak je takođe dodao da odlazak stranih naftnih kompanija sa ruskog tržišta neće značajno uticati na stanje te privredne oblasti, pošto će ruski stručnjaci koji su u njima zaposleni, ostati u zemlji.

„Naše kompanije su prilično stručne. U stranim kompanijama (koje najavljuju mogući odlazak sa ruskog tržišta) rade naši ljudi, te ako one čak objave da odlaze, svejedno će stručnjaci ovih kompanija nastaviti da rade“, pojasnio je on.

Novak je takođe dodao da kabinet ministara razmatra mere podrške naftnoj oblasti, kako bi se proizvodnja nafte i gasa održala na tekućem nivou.

Situacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Zapadne zemlje uvele su Rusiji obimne sankcije nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Takođe, mnoge velike kompanije saopštile su da obustavljaju ili prekidaju delatnost u Rusiji. Kremlj je priznao da su ograničenja „veoma ozbiljna“, ali da su se vlasti za njih unapred pripremale.
Zastava Slovenije - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
RUSIJA
Slovenija: EU namerava da zatvori luke za ruske brodove i zabrani uvoz energenata iz Rusije
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Embargo na rusku naftu pogoršaće energetsku ravnotežu u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala