- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Za ukrajinske izbeglice ima novca, ali ne i za obične građane Bugarske

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Bugarska je podržala evropsku inicijativu za finansijsku podršku ukrajinskim izbeglicama, pa je vlada ove zemlje 9. marta naložila da se za svakog takvog građanina koji dođe u Bugarsku izdvoji 40 leva (oko 20 evra) dnevno. Ova odluka navela je deo Bugara da se zapita zašto država tako ne brine i o svojim građanima, pišu bugarski mediji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prema pisanju bugarskih medija, ukrajinske izbeglice moći će da računaju na finansijsku podršku tokom tri meseca, a mogu je dobiti lica sa statusom „privremena zaštita". Ovaj status takođe će omogućiti ukrajinskim državljanima dobijanje socijalne i medicinske pomoći.
Kako izveštavaju mediji, finansijsku pomoć dobiće i vlasnici hotela i različitih smeštajnih objekata, koji budu ugostili ukrajinske građane. Očekuje se da će ova mera moći delimično da podrži turistički sektor, koji zbog ratnih dejstava očekuje pad poslovanja.

„Pomoć, međutim, neće dobiti oni građani Bugarske koji otvore svoja vrata izbeglicama ili im pruže utočište. Razlog je što država ne može da sprovede efikasnu kontrolu i evidenciju koliko ljudi i tokom kog vremena je boravilo na konkretnoj adresi", piše autorka informativnog sajta „Top novini" Vasilena Jordanova.

Prema njenim rečima, saopštenja o finansijskoj podršci ukrajinskim građanima dovela su do podela među određenim delom Bugara. Solidarišući se sa izbeglicama, obezbeđujući im hranu, lekove i krov nad glavom, oni se istovremeno pitaju „zašto se država tako ne brine i o svojim građanima?".

„Problem nije u tome što Bugarska prima izbeglice i daje im novac, nego u tome što Bugari rade, plaćaju poreze, a na kraju za njih nema novca", piše Jordanova.

Kako bugarska novinarka objašnjava, za 30 dana izdržavanja jedne izbeglice biće potrebno 1200 leva (nešto više od 615 evra), mada mnogi Bugari nemaju toliko novca da se izdržavaju, pošto 34,4 odsto Bugara ima neto prihod od 1148 leva (oko 580 evra). Istovremeno, napominje ona, minimalna zarada iznosi 650 leva (oko 334 evra), a od aprila će biti podignuta na 710 leva (nešto više od 364 evra).
Autorka teksta žali što Bugari moraju da sakupljaju poklopce sa flaša i šalju platne sms poruke kako bi se sakupila sredstva za kupovinu vozila hitne pomoći i obezbedila pomoć bolesnoj deci.

„Tada države nema, ali je ona spremna uvek da se umeša, ako oseti da se na tome može lako zaraditi. A to se dešava u svakoj krizi, nedavno je o tome govorio i Danijel Lorer (ministar za inovacije i razvoj Bugarske – prim.) koji je predvideo da će nam se solidarnost sa Ukrajinom višestruko isplatiti, jer što velikodušniji budemo sada, to ćemo više novca moći da tražimo od EU prilikom razmatranja problema migrantskog talasa", smatra bugarska novinarka.

Prema njenim rečima, nije slučajno što je bugarski premijer Kiril Petkov već tražio od Evrope pomoć za „solidarnu Bugarsku".
Kako autorka ističe, od početka ratnih dejstava na teritoriji Bugarske našlo se više od 50 hiljada Ukrajinaca, mada je već polovina napustila zemlju.
„Ispostavlja se da čak ni posle ratnih strahota, Bugarska nije mnogo privlačno mesto za život, pa i onih 40 leva koji nerviraju Bugarina, nisu tako velika suma", zaključuje autorka.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Bugarski ekspert: Evropska unija hoće da iskoristi Rusiju kao „banku krvi“
Gasovod u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
REGION
Bugarski ekspert: Odustajanje od ruskog gasa bi za nas predstavljalo pogubnu politiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala