- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ekspert: Odustajanje od ruskog gasa bi za nas predstavljalo pogubnu politiku

© Foto : Press-služba Eugal / Uđi u bazu fotografijaGasovod u Nemačkoj
Gasovod u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Kada bi u Bugarskoj postojao alternativni snabdevač energijom država bi mogla da se priključi mogućem predlogu Evropske unije da se odrekne ruskog gasa i nafte, ali u trenutnoj situaciji je to nemoguće, rekao je bugarski ekspert u sferi energetike Ivan Hinovski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Čini mi se da to nije prihvatljivo za Bugarsku. Mi ne možemo da se priključio toj pogubnoj politici“, izjavio je ekspert Bugarskom nacionalnom radiju.
On je objasnio da i u slučaju konsolidovane pozicije EU po tom pitanju Bugarska to ne može sebi da dozvoli.
„Mi smo u potpunosti zavisni od uvoza ruskog gasa. To bi bilo apokaliptično rešenje za našu ekonomiju“, dodao je on.
Prema rečima Hinovskog, proces prelaska na druge energetske resurse bi trajao nekoliko godina i ne može biti brz prelazak.
On je izrazio žaljenje u vezi sa tim što Bugarska ne radi na razvoju već postojećih ležišta prirodnog gasa – Kaliakra-zapad, gde su zalihe gasa dostigle jednu milijardu kubnih metara. Zatim, Etropoljska formacija, između Pevne i Loveča, u kojima su zalihe dostigle 30 milijardi kubnih metara. Za žaljenje je i to što po pitanju energetike Bugarska uvek „čeka i nada se, da će je nekako zaobići ili da zemlja neće morati da uloži mnogo snage i da preuzima rizike“.

„Prvo bi trebalo da se zakonskim putem i putem konsenzusa pozabavimo sopstvenim zalihama“, izjavio je Hinovski.

Komentarišući temu diversifikacije isporuka gasa za Bugarsku, između ostalog, i realizaciju interkonektora sa Grčkom i isporuke gasa iz Azerbejdžana, ekspert je izjavio da Bugarska i susedne zemlje nemaju alternativu ruskom gasu i da bi jedini izlaz za Bugarsku bile sopstvene zalihe gasa.
Ranije je bugarski premijer Kiril Petkov objavio da Bugarska u potpunosti podržava Ukrajinu i sankcije protiv Rusije, međutim, zemlja ne može da sebi dozvoli da prekine uvoz ruskih energenata.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
REGION
Bugarski ministar: Predstoje nam opasne odluke u vezi sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala