- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ministar: Predstoje nam opasne odluke u vezi sa Ukrajinom

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Bugarski ministar odbrane Stefan Janev kritikovan je zbog opreznih izjava o događajima u Ukrajini a bilo je poziva i za njegovu ostavku.
On tim povodom kaže da cilj nije bio samo da se on lično diskredituje već da se mesto ministra odbrane oslobodi za nekog ko će spremnije promovisati spoljne interese prilikom definisanja spoljnopolitičke agende zemlje, uključujući vojnu sferu.
Sve je počelo nakon što je Janev, komentarišući rusku vojnu operaciju, izneo prvo pretpostavku da se radi o ograničenoj operaciji.
„Hajde da ne žurimo i ne dodeljujemo etikete na ono što se dešava“, rekao je ministar u četvrtak prepodne. Kasnije istog dana on je dodao da namerno ne koristi vojničku retoriku, ali da Bugarska bezuslovno osuđuje ono što se događa u Ukrajini.
Njega su potom kritikovali u parlamentu ali i u javnosti, čak je održan i protest a parlamentarna „Demokratska Bugarska“ koja je deo vladajuće koalicije okarakterisala je njegovu reakciju kao neadekvatnu i zatražila ostavku ministra.
Janev je rekao da ostavku neće podneti a da je cilj ovih kritika da na njegovo mesto dođe neko prijemčiviji kada je reč o promovisanju konkretnih spoljnih interesa.
Podsetimo, ukrajinski ambasador u Bugarskoj je juče rekao da će zvanična Sofija verovatno isporučiti Ukrajini municiju. Kasnije tokom dana ministarka ekonomije Kornelija Ninova je izjavila da vlada nije donela odluku o isporukama oružja Ukrajini a premijer Kiril Petkov da će Bugarska isporučiti Kijevu humanitarnu i vojno-logističku pomoć.
Janev je sa svoje strane, ne imenujući nikoga, na Fejsbuku napisao da odluke koje predstoje Bugarskoj nisu u njenom nacionalnom interesu.

„Štaviše one su opasne za našu zemlju, jer će posledice, ekonomske, socijalne i finansijske biti teške, i tada će biti ostavki ali bez rešenja. Naša napaćena domovina ne zaslužuje da bude iskorišćena u igri velikih“, rekao je ministar.

Zastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
REGION
Bugarski ekspert: Niko nema nameru da napada na Ukrajinu, Amerika je napravila veštačku krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala