- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Pripadnici Narodne milicije DNR u selu Ribinsko - Sputnik Srbija

Rusija najavila novi režim tišine i traži sednicu SB UN o biološkim programima Ukrajine

Pratite nas
Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini. Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona o zabrani uvoza nafte i drugih energenata iz Rusije. Održan sastanak šefova diplomatija Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe u turskoj Antaliji koji je trajao sat i po.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da se "ohladio" po pitanju ideje ulaska njegove zemlje u NATO. Takođe je, komentarišući mogućnost priznanja Krima i nezavisnosti republika Donbasa, izjavio da postoji šansa da se pronađe kompromis u pogledu dalje sudbine tih teritorija.
Sve o dešavanjima u Ukrajini u sredu pročitajte ovde.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
06:44 11.03.2022
Sajber napad na sajt grada Donjecka
Zvanični sajt administracije Donjecka bio je podvrgnut snažnom DDoS napadu, saopštio je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.
„Poštovani pretplatnici! Zvanični sajt administracije grada Donjecka ponovo je podvrgnut snažnom DDoS napadu. Veb resurs će privremeno biti nedostupan. Trenutno se radi na obnavljanju sajta“, napisao je Kulemzin na svom Telegram kanalu.
06:34 11.03.2022
06:24 11.03.2022
Ukrajinske snage su u petak ujutro ispalile 40 raketa sistema BM-21 „Grad“ i 10 granata kalibra 122 mm na Gorlovku u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
Granatiranje je zabeleženo u 7.50 i izvedeno je iz pravca naselja Dzeržinsk.
05:49 11.03.2022
05:42 11.03.2022
Ukrajinske trupe su u 7 časova (5 po srednjoevropskom) otvorile vatru na selo Ozerjanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
Kako se navodi, na naselje je ispaljeno 10 granata kalibra 122 mm.
05:40 11.03.2022
Ukrajinske snage četiri puta su granatirale tri naselja u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom cemtru za kontrolu prekida vatre.
05:25 11.03.2022
Od 24. februara broj dece koja su napustila Ukrajinu porastao je do jednog miliona, izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel.
„Za samo dve nedelje. Milion dece je napustilo Ukrajinu“, napisala je Raselova na Tviteru.
Ona je dodala da UNICEF zajedno sa partnerima nastavlja da pruža pomoć deci i majkama koje se nalaze u zonama sukoba u Ukrajini: organizacija će isporučiti lekove u 22 bolnice u pet okruga zemlje i ovom pomoći će biti obuhvaćeno 20 hiljada dece i majki.
03:48 11.03.2022
Nakon prvog dana samita, lideri zemalja Evropske unije izrazili su spremnost da pojačaju sankcioni pritisak na Rusiju i Belorusiju u vezi sa situacijom u Ukrajini.
Sednica lidera zemalja-članica Evropske unije u Versaju - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
RUSIJA
EU sprema nove sankcije Rusiji i Belorusiji
03:44 11.03.2022
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
SVET
Lideri EU za evropsku integraciju Ukrajine
02:53 11.03.2022
Svetska zdravstvena organizacija preporučila je Ukrajini da uništi sve posebno opasne patogene u zemlji u laboratorijama za javno zdravlje, kako bi se sprečila „sva potencijalna curenja“, koja bi bolest proširila među stanovništvom, prenosi agencija Rojters.
Logo Svetske zdravstvene organizacije na ulazu u njeno sedište - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
SVET
SZO preporučila Ukrajini da uništi opasne patogene u laboratorijama
00:55 11.03.2022
00:52 11.03.2022
Mediji: JP Morgan obustavlja poslove u Rusiji
Jedna od najvećih investicionih banki na svetu „Džej Pi Morgan Čejs“ (JP Morgan Chase) saopštila je da će obustaviti operacije u Rusiji zbog situacije u Ukrajini, saopštio je portal „Aksios“ pozivajući se na izjavu banke.
„U skladu sa uputstvima vlada različitih zemalja sveta, aktivno ograničavamo poslovanje u Rusiji i ne vršimo nove operacije u Rusiji“, navodi se u saopštenju banke.
00:50 11.03.2022
Rusija je zatražila da se u petak održi sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se razgovaralo o vojno-biološkim aktivnostima Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini, napisao je na svom Tviteru prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
23:58 10.03.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Zelenski: U Ukrajini nije razvijano hemijsko i drugo oružje za masovno uništenje
23:58 10.03.2022
Zelenski: Tokom dana evakuisano 40 hiljada ljudi
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je iz niza ukrajinskih gradova u četvrtak evakuisano skoro 40 hiljada ljudi.
„Jedan od glavnih zadataka za nas danas bila je organizacija humanitarnih koridora – Sumi, Trostjanec, Krasnopolje, Irpen, Buča, Gostomelj, Izjum. Tokom dana evakuisano je skoro 40 hiljada naših ljudi, pružiti im bezbednost – u Poltavi, Kijevu, Čerkasima, Zaporožju, Dnjepru, Lavovu“, rekao je Zelenski u video-poruci objavljenoj na njegovom kanalu na Telegramu.
23:48 10.03.2022
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Moskva: Sankcije neće proći nezapaženo kod njihovih inicijatora
22:19 10.03.2022
Stejt department: Učešće SAD u biolaboratorijama u Ukrajini ograničeno samo na bezbednost
Američko učešće u biolaboratorijama u Ukrajini ograničeno je na povremenu bezbednosnu pomoć, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„Vlada SAD ne poseduje biološke laboratorije u Ukrajini, niti upravlja njima. Naši stručnjaci su ponekad pomagali Ukrajini u pitanjima bezbednosti laboratorija, kao što su to činili i u drugim zemljama sveta. To su bile sve naše aktivnosti“, rekao je Prajs novinarima.
Prajs je naglasio da Ukrajina „u potpunosti poštuje“ konvencije o biološkom ili hemijskom oružju, ponovo optužujući Rusiju da ih krši.
21:23 10.03.2022
Rusija od 11. marta ujutru ponovo objavljuje „režim tišine“ u Ukrajini
Rusija od 10 časova po moskovskom vremenu 11. marta (8 časova po srednjoevropskom) objavljuje „režim tišine“ za izlazak civila iz ukrajinskih gradova, saopštio je danas Međuresorni koordinacioni štab Ruske Federacije za humanitarnu aktivnost u Ukrajini.
Rusija je spremna da obezbedi humanitarne koridore (bezbednost prolaska ljudi, kao i prolaz autobuskih konvoja i civilnih vozila)“ iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova, Marijupolja biće otvoreni u nekoliko pravaca.
21:12 10.03.2022
Interpol odbio isključivanje Rusije
Interpol je saopštio da će, s obzirom na apele da se Rusija isključi iz te organizacije, izmeniti proceduru prijema ruskih zahteva, ali da ostavlja otvorene kanale komunikacije.
„Na političkom nivou, bilo je poziva da se Rusija suspenduje ili isključi iz mreže Interpola. Paralelno, čelnici organa za sprovođenje zakona iz celog sveta takođe su zatražili nastavak saradnje sa Rusijom preko Interpola, ističući ozbiljne bezbednosne probleme u slučaju prestanka rada i razmena informacija“, navodi se u saopštenju.
Interpol je saopštio da će se saradnja sa Rusijom nastaviti, ali da Rusija neće moći da šalje zahteve direktno zemljama članicama, već će to morati da radi preko Generalnog sekretarijata radi provere da li se poštuju pravila organizacije.
„Sve dok mreža Interpola može pomoći u spašavanju čak i jedne žrtve zlostavljanja dece, sprečiti jedan teroristički napad ili identifikovati jednu nestalu osobu, ona mora osigurati da kanali komunikacije ostanu otvoreni", navela je organizacija.
20:44 10.03.2022
SAD ne isključuju mogućnost direktnog uključivanja u pregovore Moskve i Kijeva
SAD su usredsređene na jačanje pozicije Ukrajine u pregovorima sa Rusijom, ali ne isključuju mogućnost direktnog uključivanja u diplomatsko rešavanje krize, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„Rekla bih da je pažnja usmerena pre svega na nastavak podrške Ukrajincima, ukrajinskim liderima. To radimo tako što pružamo najveću vojnu i humanitarnu pomoć u svetu. Naš zadatak je da ih ojačamo, da ih podržavamo dok učestvuju u pregovorima“, rekla je Psaki i dodala da američki predsednik Džo Bajden „nikada nije zatvorio vrata diplomatiji“.
Američka administracija je, prema njenim rečima, u stalnom kontaktu sa ukrajinskim vlastima i liderima evropskih zemalja, od kojih dobija informacije o kontaktima u vezi s rešavanjem krize.
Ranije u četvrtak, Bajden je pozvao turskog predsednika Tajipa Erdogana, koji je bio domaćin sastanka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Dmitrija Kulebe u Antaliji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala