- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SZO preporučila Ukrajini da uništi opasne patogene u laboratorijama

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo Svetske zdravstvene organizacije na ulazu u njeno sedište
Logo Svetske zdravstvene organizacije na ulazu u njeno sedište - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji kako bi sprečila moguće curenje, navodi se u pismu SZO.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

SZO je saopštila da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primeni bezbednosnih praksi.
„U okviru ovog rada, SZO je snažno preporučivala Ministarstvu zdravlja Ukrajine i drugim nadležnim organima da unište posebno opasne patogene kako bi se sprečilo eventualno curenje“, navodi se u elektronskom pismu koji je ova organizacija uputila agenciji Rojters.
Svetska zdravstvena organizacija, međutim, nije saopštila kada je preporuka data, niti je dala konkretne informacije o vrstama patogena ili toksina koji se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama. Takođe nije poznato da li su preporuke SZO sprovedene.
Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, kao i da Kijev i Vašington sada rade na sprečavanju da materijali koji su tamo akumulirani dospeju u ruke ruskih snaga. Ministarstvo odbrane Rusije je u odgovoru navelo da je ovim rečima Nulandova potvrdila učešće Pentagona u vojno-biološkim programima u Ukrajini.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu. Rusija u vezi sa činjenicama o vojnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini ne isključuje mogućnost pokretanja mehanizma konsultacija u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Komentarišući informacije o biološkim laboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan pozvao je Vašington da razjasni svoje aktivnosti o biološkoj militarizaciji u zemlji i inostranstvu.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Zelenski: U Ukrajini nije razvijano hemijsko i drugo oružje za masovno uništenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala