- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri EU za evropsku integraciju Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Evropski lideri na samitu u Versaju založili su se za evropsku integraciju Ukrajine, izjavio je predsednik Litvanije Gintaras Nauseda.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Istorijska noć u Versaju. Posle pet sati žive diskusija lideri EU rekli su ‘da’ za evropsku integraciju Ukrajine. Proces je počeo...“, napisao je Nauseda na Tviteru.
Takođe, premijer Holandije Mark Rute izjavio je na kraju prvog dana neformalnog samita EU u Versaju da proces razmatranja zahteva Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji može trajati mesecima ili godinama.
„Trenutno se razmatra zahtev Ukrajine za trajno članstvo u EU i on je podnet Evropskoj komisiji. Ali proći će meseci ili godine pre nego što se odluka donese“, rekao je on.
U zajedničkoj izjavi nakon diskusije, evropski lideri saopštili su da će EU jačati svoje partnerstvo sa Ukrajinom ne čekajući ishod njenog zahteva za pridruživanje Uniji.
„Predsednik Ukrajine je 28. februara 2022. godine podneo zahtev za članstvo u Evropsku uniju, iskoristivši pravo Ukrajine da određuje svoju budućnost. Savet EU je reagovao brzo, naloživši Evropskoj komisiji da oceni ovaj zahtev u skladu sa odredbama Ugovora. Dok se to dešava, nastavićemo bez odlaganja da jačamo naše veze i produbljujemo partnerstvo kako bismo podržali Ukrajinu na njenom putu ka Evropi. Ukrajina pripada našoj evropskoj porodici“, navodi se u dokumentu.
U EU su takođe izjavili spremnost da pomognu u obnavljanju Ukrajine nakon prekida ruske vojne operacije u ovoj zemlji.
„Nećemo napustiti Ukrajince. Evropska unija, države-članice Unije nastaviće da pružaju koordinisanu političku, finansijsku i humanitarnu pomoć. Odlučni smo da doprinesemo obnavljanju demokratske Ukrajine čim se ruska ofanziva završi“, dodaje se u saopštenju.
Osim toga, u izjavi se napominje da je Evropski savet „tražio od Evropske komisije da prenese i oceni prijave Moldavije i Gruzije“.
Obično nakon proučavanja zahteva Evropske komisije lideri država EU razmatraju njene preporuke i odlučuju da li će nekoj zemlji dodeliti status kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Zatim počinju pregovori sa zemljom-kandidatom čija je svrha da se uveri da ona ispunjava niz parametara neophodnih za ulazak u EU. Ovaj proces može trajati godinama, pri čemu nema garancije da će se on završiti uspešno. Kao primer toga je Turska koja je već nekoliko decenija kandidat za članstvo u EU. U Evropi još uvek nema konsenzusa oko ovog kandidata.
Kako je saopšteno pre samita u Versaju, lideri nekoliko evropskih zemalja upozorili su da ne postoji mehanizam koji bi omogućio prijem neke zemlje u Evropsku uniju po ubrzanoj proceduri.
Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zahtev za članstvo u EU 28. februara. Šef kabineta ukrajinskog lidera Andrej Jermak izjavio je 1. marta da je prijava za pristupanje Ukrajine EU po ubrzanoj proceduri prihvaćena, registrovana i nalazi se na razmatranju.
Zastave Ukrajine i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
SVET
Zelenski: Članstvo Ukrajine u EU ─ završni test za Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala