- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prvi detalji istrage: Letelica koja je pala u Zagrebu, u Hrvatsku ušla iz Mađarske

© Tanjug / FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINICPad letelice u Zagrebu
Pad letelice u Zagrebu - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Neidentifikovana letelica koja je pala u Zagrebu kod Studentskog doma stigla je u Hrvatsku iz vazdušnog prostora Mađarske, objavila je hrvatska vlada.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Povodom pada letelice u Zagrebu, održan je sastanak u Kancelariji veća za nacionalnu sigurnost Hrvatske, a iz hrvatske vlade su posle tog sastanka poslali saopštenje.
„U Kancelariji veća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tela sigurnosno-odbrambenog sistema na kojem su učestvovali potpredsednik Vlade Hrvatske nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar odbrane Mario Banožić, načelnik Sigurnosno-obaveštajne agencije Daniel Markić, načelnik Vojne sigurnosno-obaveštajne agencije general-bojnik Ivica Kinder i šef Kancelarije veća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić“, navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, „sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letelice vojnog tipa“.
„Prema dosad prikupljenim podacima, letelica je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat i na visini od 1300 metara“, dodaju iz hrvatske vlade.
U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema preduzimaju se i druge mere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno sa NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja, saopšteno je iz hrvatske vlade, prenosi Jutarnji list.
Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je letelica došla iz Mađarske, te da mu je mađarski premijer Viktor Orban objasnio kako je u tu zemlju letelica stigla iz Rumunije.
Hrvatska strana kontaktirala je ukrajinsku da vide imaju li oni podatke kako je letelica došla čak do Zagreba.
„Istražuje se da li je reč o pogrešci ili izgubljenoj kontroli. Letelica je letela nekoliko minuta iznad Hrvatske i potom se srušila u Zagrebu“, rekao je Plenković, prenose hrvatski mediji.
Bespilotna letelica Tu-141 Striž - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
RUSIJA
Ruski vojni stručnjak: Letelica u Zagrebu može biti dron „Striž“ lansiran iz zapadne Ukrajine
Bespilotna letelica Tu-141 Striž - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
REGION
„Na Zagreb se srušio ukrajinski dron“: Američki stručnjak o padu letelice u Hrvatskoj
Policija, Hrvatska, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
REGION
Hrvatski mediji: Bespilotna letelica pala u Zagrebu i napravila krater, pronađena dva padobrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala