- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski vojni stručnjak: Letelica u Zagrebu može biti dron „Striž“ lansiran iz zapadne Ukrajine

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/VargaA/Cropped photo / Bespilotna letelica Tu-141 Striž
Bespilotna letelica Tu-141 Striž - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Neidentifikovani objekat, koji je eksplodirao u Zagrebu, mogao bi da bude sovjetski dron „Striž” (Tu-141) koji je lansiran sa teritorije zapadne Ukrajine, smatra ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kako navodi, domet leta bespilotne letelice „Striž” je 1.000 kilometara, što ukazuje da je region lansiranja – zapadna Ukrajina.
„Verovatno je došlo do neuspeha letačke misije, pošto je reč o staroj vojnoj tehnici sovjetske proizvodnje, a razlog je ljudski faktor“, istakao je
Prema njegovim rečima, parametri leta se zadaju ručno i čuvaju u memoriji „Striža” još dok je na zemlji, a povratne rute se podešavaju pomoću nekoliko desetina prekidača.

„Ako je samo jedan prekidač pogrešno podešen, `Striž` će odleteti na pogrešno mesto i neće se vratiti u bazu. Ovaj dron nema korekciju leta pomoću dži-pi-esa ili drugih navigacionih sistema“, dodaje on.

Prethodno je tezu da je u pitanju dron „Striž” izneo i Tajler Rogavej, američki stručnjak za vojnu avijaciju i urednika portala „Vor zoun“.
Policija, Hrvatska, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
REGION
Hrvatski mediji: Bespilotna letelica pala u Zagrebu i napravila krater, pronađena dva padobrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala