- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Na Zagreb se srušio ukrajinski dron“: Američki stručnjak o padu letelice u Hrvatskoj

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/VargaA/Cropped photo / Bespilotna letelica Tu-141 Striž
Bespilotna letelica Tu-141 Striž - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Neidentifikovani leteći objekat koji se srušio u Zagrebu u četvrtak uveče mogao bi da bude ukrajinski izviđački dron Tu-141 „Striž“, kaže Tajler Rogavej, američki stručnjak za vojnu avijaciju i urednika portala „Vor zoun“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Rogavej je detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.
„Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Verovatno se ozbiljno pokvario, preleteo celu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu“, napisao je Rogavej u svom članku u „Drajvu“ i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz Ukrajine, prenosi Jutarnji list.
„Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141“, navodi Rogavej.
On je objasnio i kako je došao do tog zaključka.
„Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom sukobu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini“, navodi Rogavej.
Objasnio je i o kakvoj je letelici reč.
„Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unapredili 2014. godine. Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka. Ima i padobran, tako da se više puta može upotrebiti“, navodi Rogavej.
Ostaje da se vidi šta će o ovom incidentu reći hrvatske nadležne službe i hoće li potvrditi teoriju Rogaveja, ali stručnjak je za kraj postavio još jedno pitanje.
„Dron je očito preleteo jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protivvazdušna odbrana?“, pita se ovaj stručnjak.
Policija, Hrvatska, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
REGION
Hrvatski mediji: Bespilotna letelica pala u Zagrebu i napravila krater, pronađena dva padobrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala