- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nove mere podrške ruskom biznisu i građanima, pred stranim kompanijama tri opcije

© Sputnik / Ramilь SitdikovMoskovski međunarodni poslovni centar "Moskva Siti" na obali reke Moskve
Moskovski međunarodni poslovni centar Moskva Siti na obali reke Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Kao odgovor na dosad nezabeležene zapadne ekonomske sankcije ali i povlačenje stranih kompanija sa ruskog tržišta Vlada Rusije donela je niz mera podrške domaćem biznisu, dok su pred stranim firmama tri opcije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
U Vladi Rusije analizirali su izjave vlasti stranih država i konkretnih kompanija koje su realizovale ogromne investicije u Rusiji i ne žele da napuste rusko tržište ali su suočene s neviđenim pritiskom vlastitih regulatora.

Opcije za strane kompanije

Prema rečima prvog potpredsednika vlade Andreja Belousova, strani investitori imaju tri varijante daljeg razvoja odnosa. U prvoj kompanija nastavlja rad u Rusiji pri čemu joj se obezbeđuje u punom obimu isporuka sirovina, materijala i komponenti neophodnih za proizvodni proces a ona ispunjava obaveze prema zaposlenima.
Druga varijanta je, precizirao je Belousov, da strani akcionari predaju svoj udeo na upravljanje ruskim partnerima a kasnije mogu da se vrate na rusko tržište.
„Takvu varijantu razmatrala je zajednica ruskih preduzetnika i ona je na to spremna, a pojedini investitori su već iskoristili tu opciju“, naveo je Belousov.
Treća varijanta je kada kompanija definitivno prestaje sa radom u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta zaposlene.
„Mi ćemo to tretirati kao faktički namerno bankrotstvo. U toj varijanti umešaćemo se putem procedure ubrzanog bankrotstva budući da je za nas apsolutni prioritet očuvanje radnih mesta I socijalno blagostanje naših građana, a da savesni preduzetnici mogu da obezbede efikasno funkcionisanje biznisa“, poručio je ruski vicepremijer.
On je podsetio da je Vlada RF uvek polazila od potreba za konstruktivnim dijalogom sa stranim biznisom i obostranog ispunjavanja obaveza koje su strane preuzele.
Vlada Rusije je napomenula da su pripremljene mere koje su usmerene na podršku industrijske i poslovne aktivnosti u Rusiji, održavanje radnih mesta, kao i brzo obnavljanje aktivnosti svih preduzeća.

Podrška građanima i preduzećima

Istovremeno, Državna duma je u petak usvojila, odmah u sva tri čitanja, vladin nacrt zakona o podršci građanima i biznisu u uslovima sankcija. Ruska vlada je 2022. godine dobila ovlašćenja, koja joj obezbeđuju da sačuva nivo socijalne zaštite građana Rusije. Jedna od mera podrške je moratorijum na inspekcije malih i srednjih preduzeća do kraja 2022. godine.
Prema rečima finansijskog eksperta Ivana Samojlenka iz agencije za komunikacije „B&C Agency“, ta mera je veoma aktuelna.
„U uslovima kada biznis trpi gubitke, a smanjuje se profit i vodi aktivna borba za kupca, brojne inspekcije raznih organa troše materijalne i vremenske resurse. Pomeranje zakazanih inspekcija IT organizacija je podsticajna mera u sklopu razvoja digitalizacije privrede i IT sektora“, ističe Samojlenko.
Biznis ombudsman Boris Titov je u međuvremenu proširio listu predloga vladi za za spasavanje malih i srednjih preduzeća i poslao pismo ruskom premijeru Mihailu Mišustinu.
U pismu se navodi da sve veći obim spoljnih ograničenja dovodi do neravnoteže u privredi (prekidi u lancima snabdevanja, komplikovanje obračuna sa stranim ugovornim stranama, promene karakteristika potražnje, rast kamatnih stopa na kredite, deprecijacija rublje), navodi pres služba ombudsmana.

Mere za očuvanje radnih mesta

Imajući u vidu takve okolnosti, Titov predlaže niz mera, između ostalog da se odloži uplata preostalog dela poreza za 2021. godinu i poreza za prvi kvartal 2022. godine, slično praksi iz 2020. godine.
Predloženo je da se uvede moratorijum na povećanje katastarske vrednosti nepokretnosti, kao i da se smanji stopa premije osiguranja na 12 odsto za sve subjekte u sferi preduzetništva bez obzira na vrstu delatnosti, veličinu i posebne režime beneficija (u zamenu se predlaže da se plaćanje premije osiguranja proširi na sve prihode fizičkih lica, uključujući dividende od preduzetničke delatnosti).
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Putin potpisao ukaz: Specijalne ekonomske mere zbog zapadnih sankcija
Zlato - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
„Dobra alternativa“: Ruska Vlada predložila građanima da kupuju zlato umesto deviza
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Peskov o finansijskom ratu EU protiv Rusije: Maske su spale
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala