https://lat.sputnikportal.rs/20220228/naucne-studije-otkrivaju-kada-treba-da-prestanete-da-jedete-hleb-1134870567.html
Naučne studije otkrivaju: Kada treba da prestanete da jedete hleb
Naučne studije otkrivaju: Kada treba da prestanete da jedete hleb
Sputnik Srbija
Hleb je neizostavan deo svakodnevnih obroka većine ljudi. U mnogim slučajevima on je važan deo ishrane, ako govorimo o hlebu od celovitih žitarica ili... 28.02.2022, Sputnik Srbija
2022-02-28T20:18+0100
2022-02-28T20:18+0100
2022-02-28T20:18+0100
društvo
društvo
zdravlje
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/09/1131420759_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_0e872d806a1929a9baedaa7a62816d70.jpg
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.Međutim, postoje ozbiljni pokazatelji da vam hleb možda i ne deluje dobro na zdravlje i da bi trebalo da razmišljate o tome da ga izbacite iz jelovnika.Gojite seAko primetite da brojke na vašoj vagi stalno rastu, možda je vreme da smanjite unos hleba, pogotovo ako je beli hleb vaš izbor ugljenih hidrata, prenosi hrvatski portal „Indeks“.Prema studiji objavljenoj u „BMC pablik helt“, konzumiranje dve ili više porcija belog hleba dnevno značajno je povezano sa rizikom od prekomerne telesne težine ili gojaznosti.Vaš krvni pritisak je visokBilo da se borite sa hipertenzijom godinama ili ste tek nedavno otkrili da vam je krvni pritisak povišen, izbacivanje hleba iz ishrane mogao bi da bude najlakši način da se brojka na vašoj vagi smanji.Imate ozbiljne grčeve u želucuAko ste primetili da vas želudac boli poslije sendviča, to bi mogao da bude znak da je vreme da se odreknete hleba.Prema „Selijak diziz faundejšan“, osobe sa celijakijom, imunološkom bolešću izazvanom konzumiranjem glutena, često doživljavaju nadutost, bol, dijareju i zatvor nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten, a sadrži ga većina pekarskih proizvoda.Osuli ste sePrema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probavnog sistema i bubrega, otprilike 10 odsto osoba sa celijakijom će razviti herpetiformni dermatitis.On se obično manifestuje u malim vezikulama koje izbijaju simetrično na leđima, laktovima, kolenima i vlasištu, iako mogu da budu zahvaćeni i drugi delovi tela.Nivoi šećera u krvi su vam nestabilniAko vam je nedavno dijagnostikovan dijabetes ili preddijabetes, možda bi trebalo razmisliti o količinama hleba koje konzumirate.Američko udruženje za dijabetes preporučuje da osobe sa dijabetesom koje ipak odluče da zadrže hleb u svojoj ishrani odaberu hleb čije deklaracije navode celovite žitarice kao prvi sastojak.
https://lat.sputnikportal.rs/20220227/povrce-koje-pomaze-da-se-smanji-nivo-kofeina-u-organizmu-1134821534.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220214/1134337462.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220206/ljuta-hrana-moze-da-popravi-zdravlje-ali-i-da-bude-opasna-saveti-ruske-lekarke-1134039844.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/09/1131420759_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_3a3e5dc3c85a6933bb187f3079c54238.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, zdravlje, magazin
društvo, zdravlje, magazin
Naučne studije otkrivaju: Kada treba da prestanete da jedete hleb
Hleb je neizostavan deo svakodnevnih obroka većine ljudi. U mnogim slučajevima on je važan deo ishrane, ako govorimo o hlebu od celovitih žitarica ili proteinskom hlebu. Neke vrste hleba čak doprinose mršavljenju i snižavanju krvnog pritiska, tvrde istraživanja.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi. Međutim, postoje ozbiljni pokazatelji da vam hleb možda i ne deluje dobro na zdravlje i da bi trebalo da razmišljate o tome da ga izbacite iz jelovnika.
Ako primetite da brojke na vašoj vagi stalno rastu, možda je vreme da smanjite unos hleba, pogotovo ako je beli hleb vaš izbor ugljenih hidrata,
prenosi hrvatski portal „Indeks“.
Prema studiji objavljenoj u „BMC pablik helt“, konzumiranje dve ili više porcija belog hleba dnevno značajno je povezano sa rizikom od prekomerne telesne težine ili gojaznosti.
Vaš krvni pritisak je visok
Bilo da se borite sa hipertenzijom godinama ili ste tek nedavno otkrili da vam je krvni pritisak povišen, izbacivanje hleba iz ishrane mogao bi da bude najlakši način da se brojka na vašoj vagi smanji.
Studija iz 2018. objavljena u časopisu „Nutrijents“ otkrila je da je konzumiranje samo jednog komada belog hleba jednom ili više puta nedeljno povezana sa povišenim krvnim pritiskom.
Imate ozbiljne grčeve u želucu
Ako ste primetili da vas želudac boli poslije sendviča, to bi mogao da bude znak da je vreme da se odreknete hleba.
Prema „Selijak diziz faundejšan“, osobe sa celijakijom, imunološkom bolešću izazvanom konzumiranjem glutena, često doživljavaju nadutost, bol, dijareju i zatvor nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten, a sadrži ga većina pekarskih proizvoda.
Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probavnog sistema i bubrega, otprilike 10 odsto osoba sa celijakijom će razviti herpetiformni dermatitis.
On se obično manifestuje u malim vezikulama koje izbijaju simetrično na leđima, laktovima, kolenima i vlasištu, iako mogu da budu zahvaćeni i drugi delovi tela.
Nivoi šećera u krvi su vam nestabilni
Ako vam je nedavno dijagnostikovan dijabetes ili preddijabetes, možda bi trebalo razmisliti o količinama hleba koje konzumirate.
Mnogi komercijalno dostupni hlebovi prepuni su rafinisanog šećera, što može da predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike za osobe čiji šećer u krvi nije adekvatno kontrolisan.
Američko udruženje za dijabetes preporučuje da osobe sa dijabetesom koje ipak odluče da zadrže hleb u svojoj ishrani odaberu hleb čije deklaracije navode celovite žitarice kao prvi sastojak.