- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriveno koja hrana je direktno povezana sa rakom a nije meso

© Foto : Pixabay / skeezeCélulas de cáncer
Células de cáncer - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Sve je više dokaza da ishrana igra važnu ulogu u razvoju raka. Jedna studija je povezala upotrebu prerađenih žitarica sa rakom želuca i otkrila potencijalne opasnosti koju ova hrana predstavlja.
Hrana koja je obrađena i kojoj je oduzeta nutritivna vrednost poznata je kao rafinisana ili prerađena hrana. To uključuje rafinisane žitarice (nasuprot žitaricama od celog zrna): peciva, deserte, beli hleb, testenine, mafine, kolačiće, krekere, žitarice za doručak od rafinisanog zrna, beli pirinač, palačinke, pice.
Kako prenosi ruski portal Medik forum, jedno istraživanje u Italiji je ispitalo uticaj širokog spektra namirnica i pića na rizik od razvoja raka želuca. Naučnici su analizirali podatke iz studije slučaj-kontrola sprovedene u Italiji između 1997. i 2007. godine, koja je uključivala 230 osoba sa potvrđenim rakom želuca (143 muškarca i 87 žena starosti od 22 do 80 godina) i 547 osoba u kontrolnoj grupi (286 muškaraca i 261 žena između 22 i 80 godina) koji su hospitalizovani su zbog akutnih akutne netumorske bolesti.
Osim što su ustanovili vezu rafinisanih žitarica sa ovim tipom kancera, takođe su primetili obrnute trendove rizika sa potrošnjom voća i povrća.

„Rezultati ove studije potvrđuju zaštitnu ulogu voća i povrća protiv raka želuca i ukazuju na negativan efekat (rafinisanih) žitarica na ovu neoplaziju“, zaključili su istraživači koje citira Medik forum.

Brojne studije tokom godina otkrile su vezu između rafinisane hrane i rizika od razvoja raka kako bi upozorile društvo da brine o svom zdravlju kroz zdrave navike u ishrani, prenosi Sputnjik mundo.
Vakcina – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici na pragu velikog otkrića za lečenje raka pankreasa
Kancer, rak - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
DRUŠTVO
Crna statistika: Rak kosi po Srbiji — skok broja žrtava zbog NATO agresije i kovid pandemije
Rendgenski snimak mozga pacijenta - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
RUSIJA
Ruski doktor otkrio „jutarnje“ simptome raka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala