https://lat.sputnikportal.rs/20220214/1134337462.html
Otkriveno koja hrana je direktno povezana sa rakom a nije meso
Otkriveno koja hrana je direktno povezana sa rakom a nije meso
Sputnik Srbija
Sve je više dokaza da ishrana igra važnu ulogu u razvoju raka. Jedna studija je povezala upotrebu prerađenih žitarica sa rakom želuca i otkrila potencijalne... 14.02.2022, Sputnik Srbija
2022-02-14T16:11+0100
2022-02-14T16:11+0100
2022-02-14T16:11+0100
nauka i tehnologija
nauka i tehnologija
stil života
medicina
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0e/1134337472_0:85:1921:1165_1920x0_80_0_0_c72cdbe0926892cd9a62cffea66c7a4f.jpg
Hrana koja je obrađena i kojoj je oduzeta nutritivna vrednost poznata je kao rafinisana ili prerađena hrana. To uključuje rafinisane žitarice (nasuprot žitaricama od celog zrna): peciva, deserte, beli hleb, testenine, mafine, kolačiće, krekere, žitarice za doručak od rafinisanog zrna, beli pirinač, palačinke, pice. Kako prenosi ruski portal Medik forum, jedno istraživanje u Italiji je ispitalo uticaj širokog spektra namirnica i pića na rizik od razvoja raka želuca. Naučnici su analizirali podatke iz studije slučaj-kontrola sprovedene u Italiji između 1997. i 2007. godine, koja je uključivala 230 osoba sa potvrđenim rakom želuca (143 muškarca i 87 žena starosti od 22 do 80 godina) i 547 osoba u kontrolnoj grupi (286 muškaraca i 261 žena između 22 i 80 godina) koji su hospitalizovani su zbog akutnih akutne netumorske bolesti.Osim što su ustanovili vezu rafinisanih žitarica sa ovim tipom kancera, takođe su primetili obrnute trendove rizika sa potrošnjom voća i povrća.Brojne studije tokom godina otkrile su vezu između rafinisane hrane i rizika od razvoja raka kako bi upozorile društvo da brine o svom zdravlju kroz zdrave navike u ishrani, prenosi Sputnjik mundo.
https://lat.sputnikportal.rs/20220208/naucnici-na-pragu-velikog-otkrica-za-lecenje-raka-pankreasa-1134106726.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220204/crna-statistika-rak-kosi-po-srbiji--skok-broja-zrtava-zbog-nato-agresije-i-kovid-pandemije-1134004475.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220125/ruski-doktor-otkrio-jutarnje-simptome-raka--1133623417.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0e/1134337472_126:0:1793:1250_1920x0_80_0_0_066a20e47db19b451ccf813e9de38834.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka i tehnologija, stil života, medicina, magazin
nauka i tehnologija, stil života, medicina, magazin
Otkriveno koja hrana je direktno povezana sa rakom a nije meso
Sve je više dokaza da ishrana igra važnu ulogu u razvoju raka. Jedna studija je povezala upotrebu prerađenih žitarica sa rakom želuca i otkrila potencijalne opasnosti koju ova hrana predstavlja.
Hrana koja je obrađena i kojoj je oduzeta nutritivna vrednost poznata je kao rafinisana ili prerađena hrana. To uključuje rafinisane žitarice (nasuprot žitaricama od celog zrna): peciva, deserte, beli hleb, testenine, mafine, kolačiće, krekere, žitarice za doručak od rafinisanog zrna, beli pirinač, palačinke, pice.
Kako prenosi
ruski portal Medik forum, jedno istraživanje u Italiji je ispitalo uticaj širokog spektra namirnica i pića na rizik od razvoja raka želuca. Naučnici su analizirali podatke iz studije slučaj-kontrola sprovedene u Italiji između 1997. i 2007. godine, koja je uključivala 230 osoba sa potvrđenim rakom želuca (143 muškarca i 87 žena starosti od 22 do 80 godina) i 547 osoba u kontrolnoj grupi (286 muškaraca i 261 žena između 22 i 80 godina) koji su hospitalizovani su zbog akutnih akutne netumorske bolesti.
Osim što su ustanovili vezu rafinisanih žitarica sa ovim tipom kancera, takođe su primetili obrnute trendove rizika sa potrošnjom voća i povrća.
„Rezultati ove studije potvrđuju zaštitnu ulogu voća i povrća protiv raka želuca i ukazuju na negativan efekat (rafinisanih) žitarica na ovu neoplaziju“, zaključili su istraživači koje citira Medik forum.
Brojne studije tokom godina otkrile su vezu između rafinisane hrane i rizika od razvoja raka kako bi upozorile društvo da brine o svom zdravlju kroz zdrave navike u ishrani,
prenosi Sputnjik mundo.