- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Naučne studije otkrivaju: Kada treba da prestanete da jedete hleb

CC0 / Pixabay / Hleb
Hleb - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Hleb je neizostavan deo svakodnevnih obroka većine ljudi. U mnogim slučajevima on je važan deo ishrane, ako govorimo o hlebu od celovitih žitarica ili proteinskom hlebu. Neke vrste hleba čak doprinose mršavljenju i snižavanju krvnog pritiska, tvrde istraživanja.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Međutim, postoje ozbiljni pokazatelji da vam hleb možda i ne deluje dobro na zdravlje i da bi trebalo da razmišljate o tome da ga izbacite iz jelovnika.

Gojite se

Ako primetite da brojke na vašoj vagi stalno rastu, možda je vreme da smanjite unos hleba, pogotovo ako je beli hleb vaš izbor ugljenih hidrata, prenosi hrvatski portal „Indeks“.
Prema studiji objavljenoj u „BMC pablik helt“, konzumiranje dve ili više porcija belog hleba dnevno značajno je povezano sa rizikom od prekomerne telesne težine ili gojaznosti.

Vaš krvni pritisak je visok

Bilo da se borite sa hipertenzijom godinama ili ste tek nedavno otkrili da vam je krvni pritisak povišen, izbacivanje hleba iz ishrane mogao bi da bude najlakši način da se brojka na vašoj vagi smanji.
Studija iz 2018. objavljena u časopisu „Nutrijents“ otkrila je da je konzumiranje samo jednog komada belog hleba jednom ili više puta nedeljno povezana sa povišenim krvnim pritiskom.

Imate ozbiljne grčeve u želucu

Ako ste primetili da vas želudac boli poslije sendviča, to bi mogao da bude znak da je vreme da se odreknete hleba.
Prema „Selijak diziz faundejšan“, osobe sa celijakijom, imunološkom bolešću izazvanom konzumiranjem glutena, često doživljavaju nadutost, bol, dijareju i zatvor nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten, a sadrži ga većina pekarskih proizvoda.

Osuli ste se

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probavnog sistema i bubrega, otprilike 10 odsto osoba sa celijakijom će razviti herpetiformni dermatitis.
On se obično manifestuje u malim vezikulama koje izbijaju simetrično na leđima, laktovima, kolenima i vlasištu, iako mogu da budu zahvaćeni i drugi delovi tela.

Nivoi šećera u krvi su vam nestabilni

Ako vam je nedavno dijagnostikovan dijabetes ili preddijabetes, možda bi trebalo razmisliti o količinama hleba koje konzumirate.
Mnogi komercijalno dostupni hlebovi prepuni su rafinisanog šećera, što može da predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike za osobe čiji šećer u krvi nije adekvatno kontrolisan.
Američko udruženje za dijabetes preporučuje da osobe sa dijabetesom koje ipak odluče da zadrže hleb u svojoj ishrani odaberu hleb čije deklaracije navode celovite žitarice kao prvi sastojak.
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
DRUŠTVO
Povrće koje pomaže da se smanji nivo kofeina u organizmu
Células de cáncer - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriveno koja hrana je direktno povezana sa rakom a nije meso
Ljute papričice - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
RUSIJA
Ljuta hrana može da popravi zdravlje, ali i da bude opasna: Saveti ruske lekarke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala