- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Politička bitka oko zakazivanja sjednice Skupštine Crne Gore

© Tanjug / MARIJA PETROVICSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Kada će biti zakazana sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj bi se birao njen novi predsjednik i kasnije novi sastav vlade Crne Gore, jedna je od glavnih dilema i pitanje na koje još nema konkretnog odgovora. Kakav će biti zavisi od Strahinje Bulajića iz DF-a, potpredsjednika Skupštine koji je nakon smjene Alekse Bečića v.d. predsjednik parlamenta.
Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je sinoć, za vrijeme blokade saobraćaja u Podgorici, da je u rukama tog političkog saveza još jedna velika moć.
“Mi smo večeras na ulicama, ali mi imamo još jednu veliku moć. Naime čovjek iz DF-a, potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić iskoristiće sve ono što mu stoji na raspolaganju da omogući parlamentarnoj većini da ona konstituiše novu vladu i neće dozvoliti DPS-u da nas prevari”, naveo je Mandić.
On kaže da ako neko krene da “ukrade izbornu pobjedu, biće blokirana i Skupština Crne Gore”.
Ideja je, kaže Mandić, da se zaustavi pravljenje pakta sa DPS-om i Milom Đukanovićem.

Kad će biti zakazana sjednica Skupštine

Poslanici DPS-a, SDP-a i Albanske koalicije “Jednoglasno”, Bošnjačke stranke, SD-a i GP URA, njih 43 podnijeli su potpredsjedniku Skupštine Strahinji Bulajiću predlog za sazivanje sjednice parlamenta za 3. mart. Predlažu da sjednica počne u 11 sati. Na dnevnom redu je ponovno odlučivanje o Zakonu o dopunama zakona o lokalnoj samoupravi i izbor predsjednika Skupštine.
Dokument je na Tviteru objavio poslanik Demokrata Vladimir Martinović.
"Ozvaničena koalicija DPS-URA aktom koji nema nikakvu formalnu vrijednost. Možete predlagati koliko god hoćete, ali samo od volje predsjedavajućeg zavisi kad će biti sjednica i sa kojim dnevnim redom. Ovaj akt je više koalicioni sporazum nego zahtjev za sazivanje sjednice", napisao je Martinović na Tviteru.
Poslanici DPS-a su nedavno na kolegijumu kod potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića, sa kolegama iz koalicija “Crno na bijelo” (CnB) i Socijalističke narodne partije (SNP), tražili da sjendica bude 1. mart - kada počinje redovno zasjedanje Skupštine, ali o tome u Skupštini nije postignuta saglasnost.
Protiv predloga opozicije, koalicije “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) i SNP-a da se 1. marta zakaže sjednica, nedavno su na Kolegijumu predsjednika Skupštine bili Demokratski front (DF) i Pokret za promjene (PzP).
Predsjedavajući Strahinja Bulajić se ne oglašava ovih dana niti odgovara na novinarska pitanja, pozive i poruke.

Nema sjednice bez dogovora

Poslanik i Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kaže za Sputnjik da se nada da v.d. predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić neće zakazati sjednicu Skupštine prije nego li se dogovori 41 poslanik parlamentarne većine sa izbora 30. avgusta 2020 godine.
„Sve mimo toga, bilo bi u političkom smislu otvaranje vrata Skupštine Crne Gore za finalizaciju procesa izdaje i prekrajanju izborne volje građana sa parlamentarnih izbora. Jer na toj sjednici je planiran izbor novog predsjednika Skupštine i nove vlade glasovima poslanika DPS-a“, kaže Milačić.
On poziva kolegu Strahinju Bulajića da sve dok se ne dogovori 41 poslanik većine sa parlamentarnih izbora o datumu sjednice, da je ne saziva.
Milačić podsjeća da je to dobra praksa bila i u sazivu postojeće Skupštine da bivši predsjednik parlamenta Aleksa Bečić nije želio da zakaže Skupštinu zbog bojkota DF-a, i da je čekao da se poslanici tog političkog bloka vrate u parlamentarne klupe, pa je tek onda zakazao sjednice.

Šta kaže Poslovnik

Milačić kaže da iz opozicije ovih dana bukvalno mole Bulajića da zakaže sjednicu, to pokazuje da nije riječ o opstrukciji.
„Oni ne bi molili Bulajića da je riječ o opstrukciji, već bi se odmah pozvali na član poslovnika, zakona ili Ustava da takav postoji. Stvar je potpuno jasna, od predsjedavajućeg Skupštinom zavisi kad će sazvati sjednicu i to je njegovo autohtono pravo koje crpe iz podrške parlamentarne većine. Svako zakazivanje mimo volje parlamentarne većine od strane DF-a, čiji je član i Bulajić je direktna izdaja izborne volje građana“, tvrdi Milačić.
© Foto : Sputnjiku ustupio Marko Milačić„Iz opozicije ovih dana mole Bulajića da zakaže sjednicu, što pokazuje da nije riječ o opstrukciji“.
Marko Milačić - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
„Iz opozicije ovih dana mole Bulajića da zakaže sjednicu, što pokazuje da nije riječ o opstrukciji“.
Po Poslovniku Skupštine, u redovnom zasjedanju koje počinje 1. marta, isključivo od Bulajića zavisi da li će i kad sazivati sjednice.
Šef poslaničkog kluba URE Miloš Konatar i šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković izjavili su da vjeruju da Bulajić neće opstruirati zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se birao novi predsjednik i vlada.

SNP treći put odlaže sjednicu Glavnog odbora

Napretka još uvjek nema ni oko dogovora za formiranje nove vlade zbog trećeg odlaganja SNP-a da na sjednici Glavnog odbora donese odluku o tome. To je ponovo prolongiralo inicijativu ka predsjedniku države da povjeri mandat za sastav vlade.
Protiv predloga opozicije, koalicije „Crno na bijelo“ (GP URA i CIVIS) i SNP-a da se 1. marta zakaže sjednica, juče su na Kolegijumu predsjednika Skupštine bili Demokratski front (DF) i Pokret za promjene (PzP).
Kolegijumu je prethodio razgovor parlamentarne većine o mogućim rješenjima krize vlasti, ali ni na jednom sastanku nije bilo predstavnika Demokrata.
Na tom sastanku razgovaralo o tome ima li načina da Demokrate i GP URA prevaziđu trenutne animozitete u međusobnim odnosima, ali i o tome kakve su nadležnosti Bulajića kao predsjedavajućeg i kako bi trebalo da postupa u narednom periodu.
© Sputnik / Radoje PantovićPolitička bitka oko zakazivanja sjednice Skupštine Crne Gore.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Politička bitka oko zakazivanja sjednice Skupštine Crne Gore.
Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, pozvao je prethodno u saopštenju Bulajića da sjednice o izboru predsjednika Skupštine i vlade sazove kada se tri pobjedničke izborne liste obavežu da neće konstituisati parlamentarnu većinu s Demokratskom partijom socijalista (DPS).
Poslanik DF-a Slaven Radunović​, kazao je da Bulajić neće praviti opstrukcije na način da do avgusta ne zakazuje sjednicu parlamenta, kao što, prema njegovim riječima, traže neki poslanici. Dodaje da je siguran da će sjednica biti zakazana u „razumnom roku”.
On je naveo da su se stekli uslovi da DF pokrene proteste „Blokadom protiv izdaje“ (blokade saobraćajnica), zato što je među 49 poslanika koji su tražili zakazivanje sjednice za 1. mart, i pet poslanika Socijalističke narodne partije (SNP).
Konačni dogovor parlamentarnih aktera o formiranju manjinske vlade, koju je predložila koalicija „Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), kasni jer se čeka odluka GO SNP-a o eventualnoj podršci tom modelu vlasti.
Termin održavanja sjednice GO još nije utvrđen, a ranije je najavljeno da će ona biti održana u drugoj polovini sedmice.
Počela su i prva prepucavanja između predstavnika URE I DPS-a: portaprol DPS-a Miloš Nikolić je poručio potpredsjednici URE Jovani Marojević da je dosta bilo politikanstva te partije i da će u koaliciji sa njegovom strankom morati da se bave konkretnom politikom.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
REGION
Demokrate: DPS i URA predlažu predsjednika Skupštine
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
EKONOMIJA
Ulazi li Crna Gora u novi rizični eksperiment?
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
REGION
Dva predloga Demokratskog fronta za tehničku vladu bez DPS-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala