- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ulazi li Crna Gora u novi rizični eksperiment?

© Sputnik / SputnjikZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
U jeku nagađanja kako će se rasplesti političko klupko u Crnoj Gori predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević za Sputnjik kaže da će manjinska vlada najverovatnije biti formirana, što je novi rizični eksperiment koji će dodatno destabilizovati prilike u zemlji.
Vlasnici Vijesti su se, tvrdi Medojević, dogovorili sa predjsednikom Milom Đukanovićem da se formira vlada koju bi činili potpisnici Memoranduma o saradnji - URA, SNP i manjinske stranke.

Novi politički eksperiment

„Cilj te vlade je da pokušaju kupiti vrijeme da kasnije uvuku DPS u tu vladu. To je novi rizični eksperiment koji će dodatno destabilizovati prilike u zemlji. Nastaviće se bezvlašće i propadnje institucija sistema. Haos u sistemu bezbijendosti, tužilaštvu, sudovima, carini će stimulisati mafiju da snažnije i vidljivije politički djeluje i štiti svoje interese”, navodi Medojević.
Po njegovom mišljenju, DF i Demokrate će morati da pronađu neke zajedničke metode djelovanja u Skupštini i na ulici, kako bi izvršile pritisak da se što prije organizuju vanredni izbori.
Medojević takođe smatra da se eskalacija situacije na istoku Ukrajine može odraziti i na Crnu Goru jer bi dovela do gubitaka u turizmu, investicijama, prihodima budžeta, nestašicama, poskupljenju energenata, hrane, ljekova.
“Ideja vlasnika Vijesti sa manjinskom vladom, kojom bi oni upravljali, jeste gašenje vatre benzinom, opasno igranje sa mirom i stabilnosću države. Mislim da je Joković, i grupica oko njega pružila ruku i napravila dogovor oko ulaska u vladu vlasnika Vijesti. A SNP je , po svim anketama, ispod cenzusa i u toj odluci da uđe u vladu, prevagnuće interesi nekoliko ljudi u vrhu te partije”, konstatuje Medojević.

Mali manevarski prostor

Analitičar Predrag Drecun za Sputnjik kaže da koja god se vlada sada formira trpeće određen politički pritisak.
“Ako se formira manjinska vlada ona će imati jak pritisak konstituenata bivše parlamantarne većine, konkretno Demokrata i DF-a. Ako se nekadašnja parlamentarna većina dogovori oko formiranja vlade, neslaganje između Demokrata i URE bi bio unutrašnji pritisak koji bi takva vlada trpjela”, kaže Drecun.
On ističe da je interesantno posmatrati SNP koji nije još zatvorio vrata nijednoj opciji formiranja nove vlade, ali misli da su oni bliži odluci da podrže i uđu u manjinsku vladu, i pored neslaganja dijela njihovog članstva.
“Ako se formira manjinska vlada, postavlja se pitanje šta bi ona mogla da uradi. Možda i uradi nešto što prethodna nije. Ali odmah treba reći da je manevarski prostor za takvu vladu veoma mali i da bi ona mogla lako da uđe u pat poziciju, jer DPS će lako u Skupštini blokirati svaki vladin predlog koji mu ne odgovara. Mislim da bez miješanja stranog faktora manjinska vlada ne bi mogla da djeluje. Vjerujem da iza mnajinske vlade stoji strani faktor koji će dati određene garancija da ta vlada može da funkcioniše godinu dana do novih izbora”, kaže Drecun za Sputnjik.
On ističe da Demokrate jako efikasno koriste ovu situaciju i usisavaju svu energiju nezadovoljnih birača koji vjeruju da ovo jeste prekrajanje izborne volje iz avgusta 2020 godine, ali da u nezgodan položaj stavljaju DF koji još uvjek ne reaguje energično.
“U svakom slučaju slijedi brz rasplet političkih događaja u Crnoj Gori, samo što niko sa sigurnošću ne zna gdje će nas on odvesti”, kaže Drecun za Sputnjik.

Ko će sve u novu vladu

Kad je reč o tome ko bi se sve mogao naći u budućoj manjinskoj vladi, potpredsjednik URE Filip Adžić je prije neki dan izjavio da će potpredsjenici buduće manjinske vlade biti Crnogorac, Bošnjak i Srbin.
Tako bi se na mjestu jednog od potpredsjednika vlade mogla naći, kako se spekuliše, Jovana Marović, Crnogorka, inače i potpredsjednica URE.
Jedno potpredsjedničko mjesto u vladi, prema istim navodima, čeka Ervina Ibrahimovića, predsjednika Bošnjačke stranke.
Srbin, potpredsjednik u manjinskoj vladi, mogao bi biti Vladimir Joković, lider SNP-a, ili pak neko iz samog vrha SNP-a. Pominjao se i Saša Damajnović, nekada prvi čovjek Poreske uprave i carina, a sam Abazović je u jednom intervjuu kazao da ako on bude sastavlajo vladu, u njoj će biti mjesta za Damjanovića.
Abazović slovi za najozbiljnijeg kandidata za mandatara te manjinske vlade.
Ništa manje neće biti interesantno ko će biti predsjednik Skupštine. I na tom mjestu se pominjalo da bi to mogao biti Vladimir Joković, ali su iz opozicionih SD i SDP kazali da to za njih nije prihvatljivo. Kao kandidat za predsjendicu Skupštine pominje se I ime potpredsjednice SNP-a Danijele Đurović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala