- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ništa od dogovora za sazivanje sjednice Skupštine Crne Gore, DF najavljuje blokadu puteva

© Sputnik / Boban NovovićSkupština Crna Gora
Skupština Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Poslanik Demokratskog fronta, Slaven Radunović izjavio je, nakon današnjeg Kolegijuma predsjednika Skupštine, da nije postignut dogovor o datumu održavanja sjednice na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik zakonodavnog doma.
Radunović je kazao da je DPS „podržan sa još nekim klubovima“ insistirao da se sjednica na kojoj bi se birao predsjednik parlamenta i raspravljalo o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi održi 1. marta.
„To za druge klubove nije bilo prihvatljivo, jer se nije znalo ni ko bi bio kandidat, a i poslovnik je rigorozan“, rekao je Radunović.
„Danas su se stekli uslovi da DF pokrene mehanizam blokadom protiv izdaje, jer je u tih 49 poslanika koji su podržali prijedlog za održavanje sjednice bilo i pet poslanika SNP-a”, naveo je Radunović i dodao da se time šalje jasan signal.
Kako je kazao, nije isto kad prevari URA i postoji sumnja da će to da uradi SNP koja je bila na listi „Za budućnost Crne Gore“.
Radunović je apelovao je SNP da to ne dozvoli i da ostanu vjerni onim ljudima koji su za njih glasali 30. avgusta.
„Kada smo ih pozvali u koaliciju oni nijesu kontrolisali mandate u Skupštini, poslije izbora su dobili pet. I to su na neki način naši zajednički mandati. Ne kažem da ih nijesu zaslužili“, kazao je Radunović.
Prema njegovim riječima, niko od njih nije bio protiv da se zakaže sjednica, samo nijesu za to da se zakaže prvog ili drugog marta.
Inače, prije kolegijuma održan je neformalni sastanak parlamentarne većine, a Radunović navodi da mu se čini da su već stvari dogovorene između Ure i DPS-a, ali se nada se da to nije slučaj sa SNP.
Naveo je da na pitanje upućeno Dritanu Abazoviću, da li bi bili spremni da podrže osobu koja bi sakupila podršku poslanika, odgovor nisu dobili, pa smatra da se već „zagazilo duboko u izdaju narodne volje“.
„Ostalo je da gospodin Bulajić odredi, odluči hoće li sjednica Skupštine biti održana kada je predloženo“, kazao je Radunović.
Prijedlog za održavanje sjednice Skupštine nisu podržali Demokratski front, Pokret za promjene i Demokrate čiji se predstavnik, kako je i ranije najavljeno iz te stranke, nije odazvao pozivu potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića za sastanak Kolegijuma.
Zvanične inicijative za zakazivanje sjednice nije bilo, a 49 poslanika je podržalo prijedlog da se sjednica zakaže za 1. mart.

URA I DPS očekuju sjednicu 1. marta

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar rekao je da će se na prvoj narednoj sjednici naći predlog o izboru predsjednika Skupštine i glasanja o zakonu o lokalnoj samoupravi.
Kazao je da je stav kluba Crno na bijelo bio da se održi što prije, 1. marta te da ne očekuje da Bulajić pravi opstrukciju.
Istakao je da je Bulajić rekao da neće biti neko ko će opstruirati normalan rad Skupštine.
Govoreći o manjinskoj vladi, naveo je da pregovori teku dobrom dinamikom.
Mandatar bi, kako je kazao, mogao biti poznat do kraja ove ili početkom naredne sedmice.
I poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da su inicijatori kolegijuma smatrali da je 1. marta trebalo zakazati prvu sjednicu i da vjeruje da će potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić u narednih nekoliko dana zakazati tu sjednicu.

Sada odlučuje Bulajić

Iz Alternative Crne Gore ranije su saopštili da je sada najvažnije ličnost u Crnoj Gori v.d. predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić iz DF-a koji ima mogućnost da odloži sjednicu Skupštine Crne Gore čime bi spriječio formiranje manjinske vlade, pa bi planovi DPS-a, SNP-a i URE pali u vodu.
Iz Alternative se pitaju zašto se onda DF odlučuje za blokiranje puteva kako bi spriječio formiranje manjinske vlade.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
REGION
Demokrate: DPS i URA predlažu predsjednika Skupštine
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
EKONOMIJA
Ulazi li Crna Gora u novi rizični eksperiment?
Slaven Radunović - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
REGION
Demokratski front najavio jednosatnu blokadu glavnih puteva u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala