- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zoološki vrt zamrzavanjem DNK pokušava da spasi ugrožene vrste

CC BY 3.0 / Wikipedia / Wzsuzsanna3 / Zamrzavanje jajnih ćelija
Zamrzavanje jajnih ćelija - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Zoološki vrt Pejnton u Velikoj Britaniji bori se da spasi ugrožene životinje koristeći kriogene tehnologije za zamrzavanje njihovih genetskih uzoraka. Cilj je da spasu DNK oko 40.000 vrsta koje su trenutno u riziku od izumiranja.
Istraživači će koristiti „jedinstvene tehnike obrade i skladištenja“ koje će im omogućiti da sačuvaju više uzoraka reproduktivnog tkiva i ćelija ugroženih vrsta u živom stanju na -196 stepeni Celzijusa.
Ovi uzorci su prikupljeni od životinja koje su uginule ili su sterilisane u zoološkom vrtu, a tim se nada da će partnerstvo sa kompanijom „Nejčer sejf“, jednom od najvećih živih biobanka u Evropi, pomoći da se dodaju uzorci za kritičnih 80 vrsta.

„Izazovi sa kojima se suočavamo u očuvanju vrsta znače da moramo da razmišljamo unapred i inovativno,“ rekla je dr Kirsten Pulen, glavni naučni službenik u „Vajld planet trastu“, kompaniji koja vodi zoološki vrt.

„Dok ulažemo napore u inicijativama za uzgoj i očuvanje u zatočeništvu, rad sa ‘Nejčer sejfom‘ nam pruža uzbudljivu priliku da razvijemo još jedan alat za postizanje našeg cilja – zaustavljanja propadanja vrsta“, navela je doktorka.
Prema Stivu Nešu iz „Vajld planet trasta“, mnogim vrstama „ponestaje vremena“ i inicijativa zoološkog vrta može delovati kao zaštita za ove životinje.
„Zbog upotrebe kriogenih tehnologija, moguće je da ove vrste budu vraćene u život korišćenjem svog genetskog materijala za 10, 20, 30, 1.000 godina", kaže Tulis Matson, suosnivač „Nejčer sejfa“.
„Teoretski, u narednih nekoliko godina, taj uzorak kože možemo pretvoriti u spermu i jaje, što je prilično neverovatno. Ali nauka napreduje tako brzo da ako je sada ne zamrznemo, izgubili smo tu vrstu zauvek“, rekao je za Skaj njuz.
Pre Pejntonovog zoološkog vrta, zoološki vrt u San Dijegu započeo je sličan projekat. Oni su 1972. prikupili uzorke kože retkih životinja, nadajući se da će u budućnosti biti korišćeni za zaštitu ugroženih vrsta. Inicijativa je kasnije nazvana „Frozen zoo“, a 2020. godine postigla je cifru od 10.000 krio-zamrznutih ćelijskih linija za budućnost.
Embrion — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kineski naučnici uz pomoć veštačke inteligencije stvorili „dadilju“ koja čuva embrione
 - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Fontana mladosti na vidiku: Naučnici da korak bliže zaustavljanju starenja
DNK - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Tajanstveni lanci DNK koji se uklapaju sa genima iz drugih organizama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala