Tajanstveni lanci DNK koji se uklapaju sa genima iz drugih organizama

© Flickr / Mehmet PinarciDNK
DNK - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Tajanstveni lanci DNK koji se naizgled uklapaju u gene mnogih različitih organizama u svom okruženju otkrila je naučnica koja se bavi mikrobiologijom, i to u sopstvenom dvorištu.
Naučnici su te elemente nazvali „borgovi“, prema civilizaciji iz američke naučno-fantastične serije „Zvezdane staze“, koja asimilira druga tehnološki napredna društva. Njihovo otkriće moglo bi da nam pomogne ne samo da razumemo evoluciju mikroorganizama, već i interakciju unutar njihovih ekosistema i njihovu ulogu u širem okruženju.

Otkriće u sopstvenom dvorištu

Prema geomikrobiologu Džil Benfild sa kalifornijskog univerziteta Berkli, „Borgovi“ su značajno otkriće.
„Pronašli smo nešto zagonetno što je, poput KRISPR-a (takozvane makaze za gene), povezano sa genomima mikroba“, napisala je Benfildova, prenosi „Sajens alert“. Trenutno se čeka stručna provera.
Struktura DNK - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Nauka potvrdila: Osmanlije nisu ostavile traga u našim genima
Prvi „borg“ otkrila je Banfildova u svom dvorištu radeći sa kolegom genetičarem iz Berklija na projektu pronalaženju virusa koji napadaju anoksične mikrobe poznate kao arheje, koji žive u močvarnom okruženju, pronašli su nešto interesantno: strukturu DNK koja se sastoji od skoro milion baznih parova, što je ogromno. Pažljivije proučavanje sekvence iznedrilo je još zanimljivosti – više od polovine gena bilo je novo; imao je zrcaljene sekvence na kraju svake niti; i pokazao je strukture u skladu sa sposobnošću samorepliciranja.

Naučnici fascinirani

Zbunjeni, istraživači su analizirali baze podataka DNK da vide mogu li pronaći još nešto što ukazuje na njihovo otkriće. Identifikovali su 19 sekvenci za koje se činilo da odgovaraju profilu. Šta su ove DNK strukture – nije jasno, ali su svakako fascinantne.
Pripadaju klasi struktura koje se nazivaju ekstrahromosomski elementi (ECE), koji se mogu naći izvan hromozoma koji sadrže većinu genetskog materijala organizma. Oni su ogromni i sami se repliciraju i mogu se naći unutar ili izvan ćelijskih jezgara (primeri uključuju plazmide i virusnu DNK).
Borgovi su, međutim, prema Banfildovoj, mnogo veći od ostalih ECE. Sekvenciranje je otkrilo da „borgovi“ imaju zajedničke osobine s rodom arheja zvanim metanoperedens, koji oksidira metan, što sugeriše da bi strukture mogle biti povezane s tim određenim mikrobima. Zapravo, „borgovi“ bi mogli biti i uključeni u taj proces.
Ako su „borgovi“ stvarni, a ne rezultat zagađenja, mogli bi povećati sposobnost metanopederensa da oksiduju metan. To bi značilo da se radi o do sada nepoznatom procesu i da bi ti ECE-ovi mogli imati do sada nepoznatu ulogu u regulaciji atmosfere.
 DNK lanac - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Seckanje i uništavanje gena: Predstavljena nova naučna tehnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala