Seckanje i uništavanje gena: Predstavljena nova naučna tehnika

CC0 / / DNK lanac - ilustracija
 DNK lanac - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
Američki istraživači su predstavili značajnu nadogradnju sistema KRISPR (takozvane makaze za gene) koji, za razliku od prethodnih, može visokoprecizno da cilja određene gene i da vrši potpuno reverzibilne promene.

Nova tehnologija za uređivanje gena, koju su razvili član „Vajthed instituta“ Džonatan Vajsman i docent Kalifornijskog univerziteta u San Francisku Luk Gilbert, naziva se KRISPRof (CRISPRoff).

Sistem je sposoban da kontroliše gen sa laserskom preciznošću, dok netaknutim ostavlja širi lanac DNK. Dalje, ne samo da su korekcije dovoljno stabilne da se mogu naslediti kroz stotine deoba ćelija, već su i potpuno reverzibilne.

„To možemo učiniti za više gena istovremeno, bez bilo kakvog oštećenja DNK, sa velikom merom homogenosti i na način koji se može preokrenuti. To je odličan alat za kontrolu tzv. ekspresije gena“, kaže Vajsman.

Značajnu nadogradnju tehnologije KRISPR-Kas-9 delimično finansira agencija Ministarstva odbrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA), a razvija se više od četiri godine.

„KRISPRof konačno radi onako kako je zamišljen, na naučno-fantastični način“, kaže koautor Gilbert. „Uzbudljivo je videti da to tako dobro funkcioniše u praksi“, prenosi RT.

Originalna KRISPR tehnologija koristi protein za sečenje DNK nazvan Kas-9, koji može da cilja specifične gene u ljudskim ćelijama i odreže DNK lanac, koji se sam oporavi kada se ukloni određeni gen. Međutim, ovaj proces je konačan i oslanja se na to da ćelija može sama sebe da popravi, što može da rezultira pogrešnim i neželjenim ishodima.

Naučnici su videli priliku u tome što se geni mogu utišati ili aktivirati na osnovu hemijskih promena na lancu DNK, bez drastičnih i trajnih promena.

Nova tehnologija KRISPRof omogućava naučnicima da napišu genetski program koji ćelija može da pamti i replicira unedogled, utišavajući ili aktivirajući različite gene, kroz brojne ćelijske deobe, na način za koji kažu da je sigurniji i efikasniji od originalnog KRISPR-a.

Utišavanje gena obično se oslanja na proces poznat kao metilacija i deluje dodavanjem hemijskih oznaka na određena područja lanca DNK. Istraživači KRISPRofa stvorili su malu mašinu za proteine koja može da prilepi metil-grupe na potrebna područja lanca DNK, čime ih „utišava“.

Kada naučnici žele da reaktiviraju određene gene, oni uređuju enzime koji uklanjaju ove metil-grupe, na način koji nazivaju KRISPRon.

Naučnici kažu da načini davanja određenih kodova kod odraslog čoveka tek treba da se potpuno razjasne, ali obećavaju.

Oni su uporedili potencijal isporučivosti KRISPRofa u čoveku sa novorazvijenom RNK tehnologijom koja čini osnovu i vakcina protiv virusa korona „Moderna“ i „Biontek“, ali njihova tehnika uređivanja gena moraće da prođe daleko rigoroznije testiranje pre nego što uopšte počne klinička ispitivanja na ljudskim domaćinima.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala