- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Fontana mladosti na vidiku: Naučnici da korak bliže zaustavljanju starenja

CC0 / /
 - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Najveći svetski istraživači istražuju svaki gen i ćeliju u ljudskom telu kako bi pokušali da se izbore sa procesom starenja uz pomoć takozvane „nauke o podmlađivanju“.
Glavni fokus istraživanja, koje inače sponzorišu milijarderi kao što je šef „Amazona“ Džef Bezos, stavljen je na produženje nečega što se zove očekivani životni vek zdravog života ili „zdravstveni vek“.

„Postoji etički imperativ da se pronađe način da ljude duže održimo zdravima, da pokušamo da smanjimo period gubitka funkcije na kraju njihovog života“, navodi profesorka Dam Linda Partridž, genetičarka na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Jedna metoda koju istražuju naučnici podrazumeva da se zdravim ljudima daju lekovi koji leče ozbiljne bolesti poput raka i dijabetesa godinama pre nego što se bolesti razviju. Istraživači veruju da lekovi, među kojima su rapamicin i metformin, mogu da produže ukupan životni vek i imaju podmlađujući efekat na imunološki sistem.
Prema naučnicima, efekat ovih lekova na telo je sličan onom kod fasting dijeta (kao što je autofagija), koje su odavno poznate po svojim efektima protiv starenja.
Prethodne studije su pokazale da ograničavanje kalorija ima podmlađujući efekat jer nedostatak hranljivih materija podstiče telo da razgradi sopstvene ćelije kako bi dobilo energiju, uključujući one ćelije koje su već oštećene ili ne funkcionišu. Istraživanje je takođe pokazalo da je broj mrtvih ćelija koje osoba ima direktno povezan sa rizikom od razvoja stanja povezanih sa starošću, kao što su rak, demencija i dijabetes, prenosi međunarodni Sputnjik.
Postoje i druge inovativne ideje koje se tiču leka protiv starenja. Istraživanje je zasnovano na nizu studija ranih 2000-ih koje su uključivale životinje kao što su miševi. Eksperimenti su pokazali da je kod starijih miševa kojima je ubrizgana krv mlađeg stvorenja primetno povećanje proteina odgovornih za popravku oštećenog tkiva, kao i poboljšana funkcija mozga, mišića i jetre.
Nacionalni institut za zdravlje američke vlade upravo sada finansira nezavisna istraživanja o takvom tretmanu, za koje se očekuje da će pomoći naučnicima da spreče starenje.
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Stiže revolucionarna vakcina iz Japana – zaustavlja starenje
Proizvodi koji sadrže vitamin B2 - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
DRUŠTVO
Vitamin večne mladosti: Koju hranu jesti da sprečimo starenje
Proces starenja - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Naučnici tvrde da mogu da preokrenu proces biološkog starenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala