- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vitamin večne mladosti: Koju hranu jesti da sprečimo starenje

© Depositphotos.com / Bit245Proizvodi koji sadrže vitamin B2
Proizvodi koji sadrže vitamin B2 - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Sa godinama ljudsko telo gubi ili prestaje da apsorbuje neophodne vitamine – javljaju se zdravstveni problemi, lepota počinje da bledi. U održavanju vitalnosti kože i kose ključnu ulogu ima vitamin B2 – sprečava starenje organizma, vraćajući sat unazad.
Ovo je istakla gastroenterolog Elena Tulpina u intervjuu za kanal 5, gde je objasnila da je vitamin B2 poznat i kao vitamin lepote jer učestvuje u sintezi proteinskih molekula u telu i odlaže starenje.
„Svi biohemijski procesi u našem telu odvijaju se uz učešće vitamina B, uključujući vitamin B2, ili riboflamin. Istovremeno, glavna uloga vitamina B2 je aktivacija drugih vitamina B: B6, B9 (folna kiselina) i vitamina B12, bez njih oni neće raditi “, objasnila je doktorka.
Vitamin B2 igra ogromnu ulogu u metabolizmu proteina, masti i ugljenih hidrata. Naše telo troši vitamin B2 u značajnim količinama kako bi obezbedilo normalno funkcionisanje mnogih procesa, pa smo stoga često u deficitu sa ovim vitaminom.

Kada se javlja nedostatak vitamina B2?

Potreba za vitaminom B2 se povećava kao rezultat intenzivne fizičke aktivnosti, anemije, bolesti štitne žlezde i gastrointestinalnog trakta. Zloupotreba alkohola, uzimanje kontraceptiva, antibakterijskih i drugih lekova takođe su provocirajući faktori za „gubljenje“ ove neophodne komponente.

Znaci nedostatka vitamina B2 u telu

Nedostatak vitamina prvenstveno utiče na stanje kože, kose i noktiju, koji se zasnivaju na proteinskim komponentama. Kolagen i elastin su takođe proteinski molekuli, pa su lepa elastična i blistava koža, svilenkasta kosa, jaki nokti zasluga vitamina B2. Tulpina navodi da se suva koža, lomljiva kosa i nokti koji se ljušte mogu manifestovati u drugim patologijama, ali je nedostatak vitamina B2 čest krivac.
Još jedan karakterističan simptom nedostatka elementa su ispucalost u uglovima usta, kao i suvoća ili zapaljenje sluzokože usne duplje. Glavobolja i slabost mišića takođe mogu ukazivati na to da vaše telo ne dobija dovoljno B2.

Hrana koja sadrži vitamin B2

Vitamin B2 se nalazi u hrani životinjskog i biljnog porekla. Životinjski izvor vitamina B2: mleko, sir, sveži sir, jaja i iznutrice - jetra i bubrezi. U biljnim proizvodima, element u tragovima se nalazi u pečurkama i pinjolima.
Gastroenterolog savetuje da nivo vitamina u telu treba ispitati u saradnji sa lekarom, a zatim će, na osnovu testova, on moći da izabere optimalnu dozu za svaki konkretan slučaj.
Bobičasto voće - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
DRUŠTVO
Ruski hematolozi otkrivaju koje voće je „živi aspirin“
Zdrava hrana - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Ruski lekari objašnjavaju zašto je cink važan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala