- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski lekari objašnjavaju zašto je cink važan

© Foto : PixabayZdrava hrana - ilustracija
Zdrava hrana - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Cink je mikroelement bez koga naš imuni sistem ne može pravilno da funkcioniše. On pomaže u borbi sa infekcijama i u ostvarivanju funkcija kože, kao što je regeneracija rana. Ljudski organizam ne proizvodi cink samostalno zato je potrebno da se on usvaja putem hrane.
Šta raditi ako nemate dovoljno cinka u organizmu i kako ga nadoknaditi?

Čemu služi cink?

Upravo ovaj element štiti kožu od ultravioletnog zračenja i aktivno podržava imunitet. Deficit cinka kod dece i tinejdžera može da izazove patološke promene u budućnosti. On učestvuje u metaboličkom procesu, pojačava imunitet i ujedno je i antioksidant.
„Cink igra važnu ulogu u borbi sa upalama. Pomaže funkcijama kože, kao što je regeneracija rana, sinteza kolagena i zaštita od ultraljubičastih zraka“, rekla je dermatolog i doktor medicine Orit Markovic za „Health“.

Kako prepoznati da nam nedostaje cink?

„Vaš imuni sistem zavisi od toga da li cinka ima dovoljno u vašem organizmu. On pomaže u sintezi hormona timulina koji je neophodan za funkcionisanje leukocita – krvnih ćelija imunog sistema“, rekla je nutricionistkinja Meruert Mirzakulova.
Nedostatak cinka se javlja kod vegetarijanaca i ljudi koji su na strogoj dijeti. Trudnice i dojilje takođe mogu imati nedostatak cinka u organizmu, dok ljudi sa bolesnim gastrointestinalnim traktom moraju da obrate pažnju na količinu cinka u organizmu jer teže usvajaju mikroelemente.
Uobičajeni simptomi nedostatka cinka: iskrzana kosa, kosa koja opada, umor, česte prehlade, akne na koži, nesanica i sindrom nervoznog želuca.
Preterano konzumiranje alkohola takođe negativno utiče na usvajanje cinka.

Kako nadoknaditi cink?

Najjednostavniji način je da se konzumiraju namirnice koje sadrže cink, više jesti namirnice životinjskog porekla kao što je govedina, teletina, školjke i piletina.
Takođe, cink se može nadoknaditi ako se jedu semenke bundeve, susama, badem i kikiriki. Postavlja se pitanje zašto se vegetarijanci češće suočavaju sa nedostatkom cinka kada se on nalazi u biljkama? Stvar je da se on teško usvaja. Iz biljnih proizvoda se apsorbuje mnogo nego upotrebom mesnih proizvoda. Za to je kriva fitinska kiselina koja se nalazi u sastavu biljnih proizvoda.
Cink se može nadoknaditi i pomoću bio aditiva koje može da prepiše lekar koji će prvo uraditi dijagnozu i propisati odgovarajuću terapiju.
Orašasti plodovi i voće - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
DRUŠTVO
Šta će se desiti sa vašim organizmom ako jedete četiri badema dnevno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala