- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kineski naučnici uz pomoć veštačke inteligencije stvorili „dadilju“ koja čuva embrione

CC0 / Pixabay / Embrion — ilustracija
Embrion — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Kineski naučnici uspeli su da uz pomoć veštačke inteligencije razviju robotski sistem koji se brine o embrionima u veštačkim matericama. Rad ove svojevrsne robotske „dadilje“, sa efikasnošću većom od ljudske, već je testiran na embrionima miševa.
Glavni cilj je da se pomogne razvoj embriona životinja u naučne svrhe, ali u teoriji takva inovacija bi mogla da bude iskorišćena i za ljudske embrione, navodi se u studiji objavljenoj u „Žurnalu za biomedicinski inženjering“.
Naučnici sa Instituta Sudžoua za biomedicinski inženjering i tehnologiju testirali su rad na embrionima miševa u veštačkoj materici koja se sastoji od nekoliko komora sa hranljivim materijama. Oni su ranije proces razvoja svakog embriona morali da prate i dokumentuju ručno.
Kako se navodi, „dadilja“ bez prestanka prati razvoj embriona, beležeći jasne slike koristeći sistem senzora i sočiva i regulišući u realnom vremenu temperaturu, dovod vazduha, vode i hranjivih materija.
Veštačka inteligencija, takođe, registruje ukoliko se neki embrion nepravilno razvija ili umre kako bi mogao blagovremeno da se ukloni iz veštačke materice.
Ova tehnologija „ne samo da bi pomogla daljem razumevanju porekla života i embrionalnog razvoja ljudi, već bi obezbedila i teorijsku osnovu za rešavanje urođenih mana i drugih velikih problema reproduktivnog zdravlja“, naveli su naučnici, preneo je „South China Morning Post“.
Naučnici širom sveta postigli su značajan napredak u stvaranju veštačke materice, ali stručnjaci ukazuju da smo još uvek daleko od kliničkih ispitivanja koja bi uključila bebe ljudi.
„Svako ko kaže da će to raditi za dve godine ili raspolaže sa gomilom podataka koji nisu javno dostupni, ili se pomalo ponaša senzacionalistički“, naveo je Met Kemp, šef perinatalne laboratorije u Australiji.
 - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Fontana mladosti na vidiku: Naučnici da korak bliže zaustavljanju starenja
Lanac DNK - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
RUSIJA
Ruski genetičari objasnili zašto svi ljudi različito izgledaju
Žena među ledenim zidovima - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriveno zašto je ženama uvek hladnije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala