- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriveno zašto je ženama uvek hladnije

CC0 / / Žena među ledenim zidovima
Žena među ledenim zidovima - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Izraelski naučnici otkrili su zašto se muškarci i žene neprestano prepiru oko kontrole grejanja ili podešavanja klima uređaja, a kriva je – evolucija.
Oni su primetili da je ženama uvek hladnije nego muškarcima, a pratili su 40 godina stare zapise o ponašanju slepih miševa i ptica. Smatraju da su žene razvile osetljiviji osećaj za hladnoću kako bi se razdvojile od svojih partnera i sprečile moguće sukobe. Ishod je teorija objavljena u akademskom časopisu, koja ukazuje da određene vrste imaju najbolje šanse da prežive kada se mužjaci i ženke drže na distanci jedni od drugih.
Ista osobina prisutna je i kod mnogih vrsta ptica i sisara. Među mnogim vrstama ptica i sisara, ženke preferiraju toplije okruženje od mužjaka, a ovakva sklonost razdvaja dva pola.
Dr Eran Levin, sa Univerziteta u Tel Avivu, naglašava: Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ova razlika u toplotnom osećaju nije nastala da bismo se mogli svađati sa našim partnerima oko klima uređaja, već baš suprotno, prenosi portal Magazin Novosti.
„Smatramo da različite preferencije temperature odražavaju razlike u nervnom sistemu i da, baš kao što muškarci i žene različito osećaju bol, različito doživljavaju toplotu i hladnoću. I kao rezultat toga, oni često ostaju odvojeni jedni od drugih, tražeći različite temperature“, rekao je za Tajms glavni autor dr Eran Levin.
Dosta je pisano o mužjacima i ženkama različitih vrsta koje žive odvojeno, ali objašnjenja su varirala od vrste do vrste.
„Primetili smo jasan obrazac kod ptica i slepih miševa, objašnjavajući to temperaturom, a među miševima mužjaci žive na hladnijim mestima od ženki. Naša teorija ukazuje da ove i druge vrste doživljavaju temperaturu drugačije vođene prirodnom selekcijom“, pojašnjava Levin.
Levin, koji je sarađivao sa istraživačima na Univerzitetu u Haifi i Medicinskom centru Souraski Tel Aviv, rekao je da se ovo pokazalo „veoma korisnim“ u smislu evolucije.
„To je zato što kod ptica i slepih miševa dolazi do razdvajanja polova van sezone parenja, što smanjuje konkurenciju između mužjaka i ženki. Smanjuje agresiju izazvanu takmičenjem za žene između muškaraca i smanjuje agresiju prema ženama i deci”, navodi Levin.
Postoji još jedna prednost u tome što žene više osećaju hladnoću, rekao je. Ženke imaju tendenciju da brinu o potomstvu, kojima je u mnogim slučajevima potrebna regulacija temperature. Kada su ženke osetljivije na hladnoću, više se podstiču da zagreju mlade, rekao je Levin.
Inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Studija o unutrašnjem osećaju: Šesto čulo postoji i nije isto kod muškaraca i žena
Učastnicы vыstupaюt na otkrыtom Kubke Omskoй oblasti po bodibildingu, bodifitnesu, fitnesu i fitnes-bikini v molodežnom centre Himik v Omske - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
RUSIJA
Koje tri ženske figure najviše privlače muškarce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala