Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Makron čestitao Dan državnosti Srbije: Uspešan razvoj odnosa

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku Emanuela Makrona povodom Dana državnosti Srbije u kojoj je predsednik Francuske istakao da se raduje što odnosi dveju zemalja, ukorenjeni u istoriji i negovani obostranim prijateljstvom, nastavljaju da se razvijaju sa uspehom.
„U duhu Strategije za Zapadni Balkan, koju je Francuska usvojila u aprilu 2019. godine, nastavili smo naše redovne političke razmene i želim da ih održimo i u budućnosti. Dinamičnost i atraktivnost ekonomskog partnerstva sa Srbijom nisu se zaustavile uprkos krizi izazvanoj pandemijom. Naša preduzeća, koja su angažovana na ambicioznim projektima, pomažu Vašoj zemlji u njenoj modernizaciji. Mislim, pre svega, na amblematski projekat izgradnje beogradskog metroa“, naveo je Makron.
Makron je naveo da pridruživanje Evropskoj uniji predstavlja za Srbiju prioritet i da se radujem tome.
„Francuska je uz vas, kako bi vas podržala u procesu reformi preko ciljane tehničke pomoći. Otvaranje klastera Zelena agenda i održiva povezanost, 14. decembra prošle godine, kao i uspeh referenduma o ustavnim promenama u pravosuđu pokazuju da su konkretni pomaci u reformama praćeni napretkom u pristupnim pregovorima, shodno duhu obnovljene pristupne procedure. Ohrabrujem Vas da nastavite tim putem i da nastavite da stavljate akcenat na pravnu državu i dobro upravljanje“, poručio je Makron u čestitki.
Predsednik Francuske je dodao da će nastaviti da podržava dijalog sa Prištinom uz pomoć evropskog posredovanja, sa ciljem da se zaključi sveobuhvatan i konačan sporazum o normalizaciji odnosa.
„Izražavam želju da se uspesi, u tom smislu, dogode u narednim mesecima“, naveo je Makron.
On je naveo i da Francuska želi da stavi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana u središte svog predsedavanja Savetu Evropske unije, kako bi ovaj region načinila zonom mira i prosperiteta, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednik Republike.
„Još jednom Vam upućujem srdačne čestitke i molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja“, kaže se u čestitki predsednika Makrona.
Spomenik Karađorđu u Orašcu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SRBIJA
Srbija obeležava Dan državnosti: Centralna proslava održana u Orašcu /video, foto/
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
REGION
Dodik čestitao Dan državnosti Srbije
Odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
SRBIJA
Ko su dobitnici Sretenjskih priznanja: Među laureatima mitropolit Ilarion, Miroslav Lazanski, Džoni Dep
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala