https://lat.sputnikportal.rs/20220213/1134203910.html
Čudesno grčko seme može da smanji holesterol do 33 odsto
Čudesno grčko seme može da smanji holesterol do 33 odsto
Sputnik Srbija
Milioni ljudi širom sveta svakodnevno se trude da smanje visok nivo holesterola u krvi, jer to može da predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje. Istraživanja sugerišu... 13.02.2022, Sputnik Srbija
2022-02-13T12:58+0100
2022-02-13T12:58+0100
2022-02-13T12:58+0100
nauka i tehnologija
nauka i tehnologija
magazin
medicina
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0a/1134203915_0:0:2048:1152_1920x0_80_0_0_a6aeee29734f45414df1512caf82e837.jpg
Holesterol je voštana supstanca koju proizvodi jetra na osnovu hrane koju jedete. Telu je potrebna zdrava količina holesterola da bi funkcionisalo, ali konstantno visoki nivoi mogu začepiti arterije, povećavajući rizik od srčanih bolesti.Smanjenje visokog nivoa holesterola moguće je modifikacijom dnevne ishrane i posebno uvođenjem namirnica koje su efikasnije od drugih. Ovo je slučaj sa grčkim semenkama piskavice.Istraživanje objavljeno u „Džurnal of femili praktis“ ukazuje da konzumacija ove hrane koja se uzgaja u južnoj Evropi, zapadnoj Aziji i severnoj Africi može da izazove značajno smanjenje visokog nivoa holesterola.Da bi testirali da li seme piskavice može da snizi holesterol, istraživači su pregledali nekoliko baza podataka, uključujući Medlin, Embejs, AMED i druge. Na taj način su primetili da su smanjenja statistički značajna i da predstavljaju između 15 i 33 odsto.Prema istraživačima, ovaj efekat se nalazi samo u semenu, pošto je studija o listovima piskavice otkrila ne tako značajno smanjenje od 9 odsto. Blagotvorni efekti konzumiranja semena piskavice pripisuju se njihovom visokom sadržaju vlakana. Ovo rastvorljivo vlakno, koje apsorbuje vodu, može smanjiti apsorpciju holesterola u krvotok.Prema klinici Mejo, pet do 10 grama ili više rastvorljivih vlakana dnevno snižavaju LDL holesterol, poznat kao loš holesterol jer začepljuje arterije. Međutim, postoje i druge namirnice, poput zrna ječma, koje su takođe odličan izvor vlakana, sposoban da spreči srčana oboljenja uzrokovana visokim nivoom holesterola.Grčko seme piskavice u Srbiji se može naći u prdavnicama zdrave hrane, a one preporučuju da se za unutrašnju upotrebu prelije kafena kašika sa 600 ml hladne vode, ostavi da stoji tri sata, pa procedi. Dobijenu količinu treba popiti u toku dana podeljeno u tri jednake doze.
https://lat.sputnikportal.rs/20220128/koja-dva-simptoma-na-noktima-ukazuju-na-povisen-holesterol-1133763893.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220117/ruski-kardiolog-otkriva-kako-bez-tableta-sniziti-holesterol-1133396098.html
https://lat.sputnikportal.rs/20211124/kako-se-na-rukama-moze-primetiti-opasan-nivo-holesterola-u-organizmu-1131875124.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0a/1134203915_256:0:1792:1152_1920x0_80_0_0_b78d79027735d2830984d5455016d394.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka i tehnologija, magazin, medicina
nauka i tehnologija, magazin, medicina
Čudesno grčko seme može da smanji holesterol do 33 odsto
Milioni ljudi širom sveta svakodnevno se trude da smanje visok nivo holesterola u krvi, jer to može da predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje. Istraživanja sugerišu da grčko seme piskavice može dovesti do opadanja visokog nivoa holesterola nakon konzumiranja.
Holesterol je voštana supstanca koju proizvodi jetra na osnovu hrane koju jedete. Telu je potrebna zdrava količina holesterola da bi funkcionisalo, ali konstantno visoki nivoi mogu začepiti arterije, povećavajući rizik od srčanih bolesti.
Smanjenje visokog nivoa holesterola moguće je modifikacijom dnevne ishrane i posebno uvođenjem namirnica koje su efikasnije od drugih. Ovo je slučaj sa grčkim semenkama piskavice.
Istraživanje
objavljeno u „Džurnal of femili praktis“ ukazuje da konzumacija ove hrane koja se uzgaja u južnoj Evropi, zapadnoj Aziji i severnoj Africi može da izazove značajno smanjenje visokog nivoa holesterola.
Da bi testirali da li seme piskavice može da snizi holesterol, istraživači su pregledali nekoliko baza podataka, uključujući Medlin, Embejs, AMED i druge. Na taj način su primetili da su smanjenja statistički značajna i da predstavljaju između 15 i 33 odsto.
Prema istraživačima, ovaj efekat se nalazi samo u semenu, pošto je studija o listovima piskavice otkrila ne tako značajno smanjenje od 9 odsto. Blagotvorni efekti konzumiranja semena piskavice pripisuju se njihovom visokom sadržaju vlakana. Ovo rastvorljivo vlakno, koje apsorbuje vodu, može smanjiti apsorpciju holesterola u krvotok.
Prema klinici Mejo, pet do 10 grama ili više rastvorljivih vlakana dnevno snižavaju LDL holesterol, poznat kao loš holesterol jer začepljuje arterije. Međutim, postoje i druge namirnice, poput zrna ječma, koje su takođe odličan izvor vlakana, sposoban da spreči srčana oboljenja uzrokovana visokim nivoom holesterola.
Grčko seme piskavice u Srbiji se može naći u prdavnicama zdrave hrane, a one preporučuju da se za unutrašnju upotrebu prelije kafena kašika sa 600 ml hladne vode, ostavi da stoji tri sata, pa procedi. Dobijenu količinu treba popiti u toku dana podeljeno u tri jednake doze.