- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Advokat otkrio šta čeka mladu Ruskinju – doktor sumnja na „nešto čudno“

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKamila Valijeva
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Kamila Valijeva, ruska ledena princeza, 15-godišnja reprezentativka u umetničkom klizanju, našla se u centru pažnje zbog navodno pozitivnog doping testa tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Stručnjaci kažu – moguć je i povoljan ishod, ali i sumnjaju u vreme kada je objavljen rezultat.
Valijeva je sa ruskim timom osvojila zlatnu ekipnu medalju, ali je ceremonija dodele otkazana nakon vesti da postoji jedan pozitivan nalaz na doping u ruskoj ekipi – kasnije je nezvanično objavljeno da je u organizmu mlade Ruskinje pronađen trimetazidin, sastojak leka protiv angine pektoris i vrtoglavice.
To nije prvi slučaj na Zimskim olimpijskim igrama, a u prethodnom na strani odbrane bio je advokat Artjom Pacev.
„Posle Zimskih olimpijskih igara 2018. godine ja sam bio angažovan u slučaju Nadežde Sergejeve. Ona je takođe bila pozitivna na trimetazidin, ali u veoma maloj dozi. Ispostavilo se da se radi o tragovima koji su stigli iz kompleksa aminokiselina. Ne bih odbacio mogućnost da se radi o istom slučaju i ovde“, naveo je Pacev.
Ipak, advokat kaže da sledi mukotrpan rad.
„Mi smo proveli sedam meseci pokušavajući da otkrijemo odakle se pojavila ta supstanca“.
Što se tiče sankcija, kaže Pacev – one iznose četiri godine, kao kod steroida.
„Moraće da se istraži poreklo supstance. Ako je koncentracija veoma mala, onda postoji mogućnost da je stigla kroz kontaminirani proizvod, da se pomešala sa nečime. Važno je reći, ta supstanca nema nikakav uticaj na sportske rezultate, naročito u umetničkom klizanju“, rekao je Pacev.
Mišljenje o svemu dao je i sportski doktor Nikita Karlicki i on je uporedio trimetazidin sa mildronatom, lekom koji se koristi za popravljanje krvne cirkulacije u organizmu, u slučajevima kada krv ne dolazi do pojedinih delova tela, pretežno ekstremiteta.
„Oba leka su zabranjena, a trimetazidin štiti srce i mozak tokom intenzivnih treninga. Tipično je da analize traju dve do tri nedelje, ali posle pozitivnog rezultata morao bi da postoji ponovljeni proces. Nešto je čudno u tome da se rezultat sada pojavio. Možda su dvaput radili proveru pre nego što su objavili da se nešto dogodilo, ali vredi napomenuti da se uzorci čuvaju deset godina“, istakao je Karlicki.
Doktor ostavlja prostor za povoljne vesti.
„Taj lek bi mogao da bude odobren. Za to je neophodno izuzeće koje daje doktor, a potrebno je i da dokumentacija bude u sistemu“, istakao je Karlicki.
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Lek je razlog za dramu koju preživljava ruska ledena princeza?
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Novinar besan zbog drame u Pekingu: „Šta ste, kog đavola, čekali? Hoće da izbace Kamilu i Rusiju!“
Ruska reprezentacija u umetničkom klizanju - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Rusija čeka zvanične informacije – mediji otkrivaju navodne detalje iz Pekinga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala