- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novinar besan zbog drame u Pekingu: „Šta ste, kog đavola, čekali? Hoće da izbace Kamilu i Rusiju!“

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaKamila Valijeva
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Doping test, koji navodno pokazuje prisustvo nedozvoljenih supstanci kod 15-godišnje ruske reprezentativke u umetničkom klizanju Kamile Valijeve, urađen je u decembru prošle godine, ali je na dan kada je trebalo da joj bude uručena zlatna medalja upotrebljen kao razlog da se ceremonija dodele odloži, što je razbesnelo novinara Dmitrija Gubernijeva.
Zimske olimpijske igre u Pekingu padaju u zamku hajke na ruske sportiste – već „tradicionalnog“ sporta u kom dominiraju Svetska antidoping agencija, a uz nju i Sud za sportsku arbitražu u Lozani koji je zbog navodnog „sistematskog dopinga“, zabranio Rusiji da se na velikim takmičenjima pojavljuje sa svojim državnim obeležjima.
Poslednji u nizu skandala događa se u Pekingu – mediji su objavili da je ceremonija dodele zlatnih medalja za reprezentacije u umetničkom klizanju otkazana dok se ne utvrdi kako će se reagovati na objavu informacije da je jedan član ruskog tima bio pozitivan na doping testu.
Ruska reprezentacija u umetničkom klizanju - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Rusija čeka zvanične informacije – mediji otkrivaju navodne detalje iz Pekinga
Kasnije je objavljeno, takođe nezvanično, da se radi o 15-godišnjoj Kamili Valijevoj, uz ogradu da nedozvoljene supstance ima „u tragovima“ i da „ona ne utiče na sportske performanse“.
Portal „Čempionšip“ je potvrdio te navode, ali i otkrio da je sporni doping test urađen još u decembru prošle godine.
„Test je urađen u decembru, pokazao je prisustvo zabranjene supstance u mikrodozi, a istovremeno je utvrđeno da ta supstanca ne može da utiče na poboljšanje sportskih performansi“, naveo je neimenovani izvor.
Imenom i prezimenom, uz veliki šok, u javnost je izašao legendarni ruski sportski komentator Dmitri Gubernijev.
„Ako je taj uzorak uzet u decembru, onda nemamo šta da pričamo o dopingu. Zašto niko nije znao za to dosad? Zašto niko nije testirao devojčicu pre takmičenja? Zašto se to zna sada? Zašto nije bilo poznato u januaru? Šta ste, kog đavola, čekali? Zašto niste rekli tada? Da je bilo tako, ona bi bila zamenjena, mi imamo gomilu takmičarki. Ko je 15-godišnjem detetu podmetnuo nešto što nije dozvoljeno? Ovo nije borba protiv dopinga, ovo je glupavi pokušaj da se Valijeva i Rusija izbace sa Zimskih olimpijskih igara. Neko se krije iza ovoga!“, istakao je besni Gubernijev.
Čempionšip takođe prenosi da supstanca koja je pronađena u organizmu 15-godišnje reprezentativke Rusije „nije lek“, niti „medicinsko sredstvo“, a ranije je objavljeno da će ceo slučaj biti razmatran i tokom sutrašnjeg dana (četvrtak).
Reprezentacija Rusije u umetničkom klizanju - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Alarm u timu Rusije: „Beležite svaki svoj korak“
Anastasija Mišina i Aleksandar Galiamov - umetničko klizanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Drama oko dodele medalja u umetničkom klizanju, oglasio se i Kremlj
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SPORT
Ruska princeza očarala slavnog američkog glumca – i otkrila zašto je izabrala „In memoriam“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala