- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusija čeka zvanične informacije – mediji otkrivaju navodne detalje iz Pekinga

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaRuska reprezentacija u umetničkom klizanju
Ruska reprezentacija u umetničkom klizanju - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Jedan član ruskog tima u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama, bio je pozitivan na doping testu, ali supstanca pronađena u njegovom organizmu ne može da utiče na sportske performanse, objavio je britanski Gardijan. Zvanična Moskva čeka zvanične informacije, a spekuliše se da je pozitivan test dobila 15-godišnja Kamila Valijeva.
Gardijan navodi da je za takvu informaciju dobio potvrde iz više izvora i navodi da je to razlog za odlaganje ceremonije dodele medalja u umetničkom klizanju, gde je Rusija u ekipnoj konkurenciji osvojila zlato.
Ranije je portal „Inside the Games“, objavio da je odlaganje naređeno zbog pozitivnog doping testa, ali ne i da je supstanca pronađena u organizmu jednog sportiste negativna na uticaj u takmičenju.
Taj portal je potom objavio da je 15-godišnja ruska ledena princeza, Kamila Valijeva, bila pozitivna na doping testu i da je njen uzorak uzet pre početka Zimskih olimpijskih igara.
Anastasija Mišina i Aleksandar Galiamov - umetničko klizanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Drama oko dodele medalja u umetničkom klizanju, oglasio se i Kremlj
Nekadašnji reprezentativac Rusije i aktuelni novinar Sergej Lisin naveo je da postoji velika verovatnoća da je u organizmu jednog od takmičara pronađen trag marihuane.
Marihuana, prema medicinskim tumačenjima, posle konzumiranja u urinu ostaje do mesec dana, a u krvi do dve nedelje, što, ako se spekulacija ispostavi kao tačna, može da znači da je ruski reprezentativac čist u Pekingu, uprkos pozitivnom nalazu.
Međutim, takva teorija izvesno pada u vodu ukoliko se spekulacije o tome da je 15-godišnja Kamila dobila pozitivan test, ali se time dodatno komplikuje situacija.
Trostruka olimpijska šampionka Irina Rodnina je apelovala na javnost da sačeka zvanične informacije.
„Kada bude bilo nešto zvanično, onda ću reći. A sada kažem, naše devojke su godinama na meti, naročito one koje treniraju sa Eterijem Tutberidzeom. Zato – sačekajmo“, navela je Rodnina.
Inside the Games“ navodi da tačan razlog problema sa testom nije jasan, ali je jasno da devojčica ima status zaštićene osobe prema Svetskom antidoping pravilniku koji ukazuje na to da sportisti mlađi od 16 godina ne mogu biti okarakterisani kao krivci za kršenje antidoping pravila.
Slučaj će, navodi se, zbog komplikovanosti, izvesno biti prenet i na naredni dan, u slučaju da Valijeva bude kažnjena, kazna će biti simbolična, ali će teret odgovornosti biti prenet i na njen tim.
Četvoro ruskih takmičara u umetničkom klizanju se nije pojavilo na zakazanom treningu u sredu, a jedan od sportista je objavio da je od stručnog štaba upućeno uputstvo da se beleži svaki korak kako bi se sprečilo da Svetska antidoping agencija zloupotrebi te podatke.
Reprezentacija Rusije u umetničkom klizanju - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Alarm u timu Rusije: „Beležite svaki svoj korak“
Ranije je portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao da zvanična Moskva očekuje zvanične informacije kako bi mogla da se bavi celim slučajem.
„Do sada nije bilo nikakvih zvaničnih izjava (u vezi dopinga). Dajte da, ipak, sudimo po tome. Za sada su ovo samo spekulacije u medijima. Sačekajmo pojašnjenja ili od naših sportskih zvaničnika ili od MOK-a“, rekao je Peskov, a prenose „Ria novosti“.
Ria novosti“ prenele su da im je iz Unije klizača rečeno da se dve strane i dalje konsultuju i da ne mogu više od toga da otkriju.
Dvostruka olimpijska šampionka Tatjana Volosožar sa nevericom je primila vest o potencijalnom doping skandalu i navela je da ne veruje da u svemu ima istine, poznajući sport kojim se bavila.
„Da se kvalifikujete na Olimpijske igre neophodno je da ceo život ostavite na ledu, nerve, snagu, zdravlje. Ne mogu da verujem da bi neko svesno to rizikovao, naročito ako znamo pod kolikom smo lupom kao država“, navela je Volosožar.
Podsetimo, Rusija je drugi put u istoriji osvojila timski turnir u umetničkom klizanju na Olimpijskim igrama.
Viktorija Sinicina i Nikita Kacalapov – Zimske olimpijske igre Peking - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Zašto Rusiji nije dodeljeno zlato u umetničkom klizanju?
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SPORT
Ruska princeza očarala slavnog američkog glumca – i otkrila zašto je izabrala „In memoriam“ /video/
Ruski skijaš Aleksander Bolšunov proslavlja zlato na Svetskom prvenstvu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SPORT
Skandalozna izjava Norvežanina i šampionski odgovor Rusa: „Dođite da vidite kako treniramo“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala