- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Lek je razlog za dramu koju preživljava ruska ledena princeza?

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKamila Valijeva
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
U organizmu Kamile Valijeve, 15-godišnje reprezentativke Rusije u umetničkom klizanju, pronađeni su tragovi trimetazidina, supstance koja se nalazi u lekovima korišćenim za terapiju angine pektoris, tinitusa i vrtoglavice, preneo je novinar Vasili Konov.
Kako je naveo, ta supstanca ne pomaže u sportskim performansama ni na jedan način i potvrđuje da je Kamila Valijeva dobila pozitivan nalaz na tu supstancu na testu urađenom u decembru, kao i da se potom supstanca nije pojavljivala.
Ali, Konov ističe da postoji problem u celom slučaju koji otežava situaciju 15-godišnjoj reprezentativki u umetničkom klizanju, prenosi sports.ru.
„Nadežda Sergejeva, takmičarka u bobu, bila je pozitivna na tu supstancu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine. Diskvalifikovana je, obrisani su njeni rezultati i suspendovana je na osam meseci“, navodi Konov.
Ruski novinar navodi da postoji nada da se to neće dogoditi sa Valijevom.
„Moguće je dokazati da je ta supstanca stigla u organizam sportiste bez njegovog znanja. Zato, smirimo se. Ovde nema dopinga u konvencionalnom smislu. To je lek za srce koji ne utiče na sportske rezultate“, naveo je Konov.
U celu priču se uključio i američki novinar Dejv Liz, koji veruje da Valijeva nije jedini član ruskog tima sa potencijalnim doping problemom.
„Kada sam čuo da su uzimali lekove za srce na Prvenstvu Rusije 2021. godine, čuo sam imena dvoje takmičara. Jedan od njih je upravo dobio pozitivan test“, istakao je Liz.
Zvanični podaci o tome koja supstanca je pronađena u organizmu 15-godišnje devojčice i olimpijske šampionke trebalo bi da budu objavljeni u četvrtak, a ruski mediji prenose bojazan da je moguće da bude diskvalifikovana sa Zimskih olimpijskih igara.
Ruska klizačica Kamila Valieva - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
SPORT
Ruska ledena princeza ostavlja bez daha – i pomera granice! /video/
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Novinar besan zbog drame u Pekingu: „Šta ste, kog đavola, čekali? Hoće da izbace Kamilu i Rusiju!“
Anastasija Mišina i Aleksandar Galiamov - umetničko klizanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SPORT
Drama oko dodele medalja u umetničkom klizanju, oglasio se i Kremlj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala