- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dan nakon obaranja vlade Crne Gore — mnogo pitanja bez odgovora

© Sputnik / Boban NovovićZdravko Krivokapić i Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore
Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Dan nakon izglasavanja nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića u Skupštini ključno pitanje koje muči javnost u Crnoj Gori glasi: da li će se brzo formirati manjinska vlada, ili će se već u maju ili junu ići na vanredne parlamentarne izbore?
Nije jasno ni da li je formirana nova parlamentarna većina, te da li će se formirati vlada u okviru postojeće parlamentarne većine. Koje uslove će DPS ispostaviti URA da bi podržao manjinsku vladu i da li će u ponedjeljak biti smijenjen predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.
Analitičar Vladimir Pavićević smatra da je vlada Zdravka Krivokapića pala zasluženo.
„Sada imamo nepoznanicu da li će Dritan Abazović uspjeti da formira manjinsku vladu ili ćemo u maju ili junu već ići na vanredne parlamentarne izbore. Ako kao kriterijum uzmemo ono što je dobro za građane, onda mislim da je najpoštenije da se ide na vanredne izbore, ali ako kao kriterijum uzmemo političku realnost u Crnoj Gori, mislim da je to formiranje manjinske vlade u kojoj će glavne uloge imati Dritan Abazović i Vladimir Joković. I onda bi mogli da gledamo koje će to političke partije davati podršku zakonskim projektima te nove vlade i koje političke snage bi izglasale tu novu vladu“, kaže Pavićević za Sputnjik.
On ističe da je inicijativa Dritana Abazovića, koja je dovela do pada vlade Krivokapića, dovela u zabludu članove DPS-a kao da su oni zaslužni za pad vlade. Pavićević misli da će DPS na kraju platiti visoku cijenu, jer mu se čini da je dio dogovora skoro povlačenje Mila Đukanovića iz politike, što bi, po njemu, bilo za dobro svih građana Crne Gore.

„Kada je u pitanju smjena Bečića i sjednica Skupštine u ponedjeljak, mislim da je to dio paketa sa padom Krivokapića i da će smijeniti i predsjednika Skupštine“, kaže Pavićević za Sputnjik.

Analitičar Predrag Drecun podsjeća da je projekat smjene vlade Zdravka Krivokapića počeo potpisivanjem memoranduma URA, SNP-a i manjinskih partija.
„Vidjećemo šta će se događati u bližoj budućnosti. Prvo će ići razgovori o manjinskoj vladi u okviru dosadašnje parlamentarne većine, koja to više nije, jer nije odbranila Krivokapićevu vladu. Ideja Abazovića je da bi manjinsku vladu trebalo da prihvate svi poslanici dosadašnje većine, ali lako je predvidjeti da se to neće desiti: Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Demokrate... neće pristati na to. I onda će doći na red razgovori URA, DPS-a i manjinskih partija da se formira ta vlada. Mislim da je SNP na najvećoj političkoj vjetrometini sada. Rukovodstvo te stranke je prelomilo, ono je za manjinsku vladu, iako to još nije javno saopštilo, ali je njihovo članstvo tradicionalno i mislim da im je članstvo protiv, pa ćemo vidjeti šta će se tu događati“, kaže Drecun za Sputnjik.
I ovaj analitičar predviđa da će Aleksa Bečić biti smijenjen u ponedjeljak na sjednici Skupštine i da je to dio dogovora.
„Sada imamo situaciju da se crnogorski interesi prožimaju kroz URA, ne kroz DPS“, kaže Drecun i dodaje da se mogu, normalno, očekivati i izbori već u maju ili junu, ako ne bude dogovora oko manjinske vlade.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
REGION
Crna Gora: Izglasano nepoverenje Vladi, DPS slavi
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
REGION
URA najavila razgovore za danas: Abazović treba da bude novi mandatar
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
REGION
Bečić: Dogovor sadašnje većine ili izbori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala