- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bečić: Dogovor sadašnje većine ili izbori

Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Ukoliko se u Skupštini Crne Gore izglasa skraćenje mandata parlamentu, to bi značilo da se moraju raspisati prevremeni parlamentarni izbor, izjavio je predsednik Skupštine Aleksa Bečić. On je u emisiji "Argumenti" na TVCG kazao da prema Ustavu izglasavanjem takve odluke pada Vlada, a predsednik države je u obavezi da raspiše izbore.
Vlada u tehničkom mandatu, objašnjava Bečić u emisiji "Argumenti", nastavlja da funksioniše do izbora vlade u novom sastavu po Ustavu. Parlament je, dodaje Bečić, takođe, u tehničkom mandatu.
Zbog toga će se, ističe Bečić, ući u kampanju za parlamentarne izbore, prenosi RTCG.
"Ako bi sutra poslanici sa najmanje 41 glasom, u 10 sati, izglasali odluku o skraćenju mandata, imali bi situaciju da možemo slobodno sa redovnim lokalnim izborima u maju da imamo vanredne parlamentarne izbore", kazao je Bečić.
Time bi, navodi Bečić, spustili tenzije i relaksirali atmosferu.
"Politički subjekti da se usmjere da vode kampanju i predstave programe da svi doprinesemo tome i da građani razriješe ovu situaciju", kazao je Bečić.
On je rekao da je uvijek pozivao na kompromis, te da je lako posezati za teškim riječima.
"Jedna teška riječ povlači drugu tešku riječ. Ljudi se lako udalajavju, teže probližavaju. Ja sam se trudio da afirmišem pristup koji podrazumijeva kompromis i dijalog", kazao je Bečić.
On je naglasio da građani daju svoj sud na izborima, te da svaki klub poslanika ima pravo da donosi odluke i da bira najbolje opcije.
"Pozivam da se poštuje 30. avgust", naveo je Bečić.
Kako je naglaiso, ako neko predloži pristup koji bi podrazumijevao prijevremene izbore kao najbolji izlaz iz ove situacije, nikakav problem.
"Trenutkom skraćenja mandata Skupštini, Vlada pada, ona nastavlja kao i parlament u tehničkom mandatu i ulazimo u period izborne kampanje", rekao je Bečić.
On je podsjetio da je Zakonodavni odor većinom glasova dao zeleno svjetlo za predlog odluke o skraćenju mandata, ali da opozicioni predstavnici u odboru tome nijesu dali podršku.
"Cilj opozicije po definiciji je da se bori za vanredne izbore. Pri sadašnjem stanju, ovo me navodi na zaključak da ili postoje neke zakulisne radnje ili da se nadaju da će dio većine ići ka tome da se ipak prekroji izborna volja građana Crne Gore", naveo je Bečić.
On je rekao da je rješenje dogovor unutar postojeće parlamentarne većine plus manjinske stranke, ili da se odmah ide na prijevremene izbore.
"Sve drugo je put u prekrajanje izborne volje građana", istakao je Bečić.
On je rekao da treba razjasniti dilemu da li je dio sadašnje većine spreman da se dogovora o formiranju vlade koja bi zavisila od volje DPS-a u crnogorskom parlamentu.
"Za Demokratsku Crnu Goru je neophodno da isključite mogućnost za dogovore koji bi ukazali na prekrajanje izborne volje građana. Neka nam daju garancije za to, a zasad nijesu, mi smo spremni da razgovaramo o tome da se podrži nova vlada od strane partija aktuelne većine plus stranke manjina, ili da idemo na izbore", ukazao je Bečić.
On je apelovao još jednom na građane da ne izlaze na ulice, te da budu pored malih ekrana, jer je, kako je rekao,važno sačuvti mir i stabilnost u Crnoj Gori.
"Građani se nadaju i vjeruju da sve ovo što se dešava neće ići ka tome da se prekraja izborna volja građana Crne Gore", ukazao je Bečić.
Analizu političke situacijeu Crnoj Gori pogledajte u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Građani okupljeni ispred Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
REGION
Crna Gora: Građani poručili - ako se ne ispoštuje narodna volja, nastavljamo sa protestima /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala