- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu
Građani okupljeni ispred Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija

Crna Gora: Građani poručili - ako se ne ispoštuje narodna volja, nastavljamo sa protestima /foto/

Pratite nas
Poslanici crnogorskog parlamenta na vanrednoj sednici trebalo je da raspravljaju o inicijativi za smenu potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, ali dnevni red nije usvojen. Uprkos apelima da sede kod kuće, građani su protestovali i večeras ispred zgrade Skupštine u Podgorici.
Okupljeni su kazali da noćas "zaključavaju" proteste, a poslanicima su poručili da će, ukoliko ne bude ispoštovana narodna volja, nastaviti sa protestima.
Poručili su da nisu ispoštovane osnovna obećanja političara, a to su Temeljni ugovor, popis stanovništva i rešen birački spisak
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:04 03.02.2022
Završen protest ispred Skupštine, okupljanja ispred Hrama nije bilo
19:48 03.02.2022
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
REGION
Bečić: Dogovor sadašnje većine ili izbori
19:35 03.02.2022
Upućene pretnje Bečiću i Koprivici
Predsjedniku Skupštine Crne Gore i lideru Demokrata Aleksi Bečiću i poslaniku Demokrata Momu Koprivici upućene su prijetnje na putem Tvitera.
Na apel Bečića da građani narednih dana ne izlaze na ulice i ostanu u svojim kućama, više neprimjerenih komentara postavljeno je sa jednog Tviter profila.
19:08 03.02.2022
Ipak protest u Podgorici
Nekoliko desetina građana i večeras se okupilo ispred Skupštine Crne Gore da iskažu svoj protest protiv najave formiranja manjinske vlade.
Ranije danas i premijer Zdravko Krivikapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić su upitili apel da građani prekinu sa protestima.
Saobraćaj na Bulevaru ispred Skupštine je blokiran. Na protestu nema političara.
Građani okupljeni ispred Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
18:13 03.02.2022
Parlament Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
REGION
„Žuta koalicija“ ili „politički suicid“: Mijenja li se skupštinska većina u crnogorskom parlamentu
17:21 03.02.2022
Prava Crna Gora: Ne postoji primer da opozicija ne glasa za smenu člana Vlade
Današnjim uzdržavanjem od glasanja za smenu potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, poslanici GP URA, SNP-a, DPS-a kao i njihovih koalicionih partnera iz redova manjina, najavljena je nova, žuta koalicija (uzdržanih) koja će od sada ako ne zajednički, ono sinhronizovano glasati u cilju donošenja dogovorenih odluka, počev od rušenja Vlade, preko formiranja neke "manjinske", do svega što bude potrebno ovom društvu u kome brojem i snagom dominira DPS, saopštila je Prava Crna Gora.
"Ovim postupkom poslanici žute koalicije GP URA, SNP-a i DPS- a, onemogućili su da se pred javnošću raspravlja o politici koju vodi GP URA i postupcima Dritana Abazovića kao potpredsjednika Vlade. Da su imali čime da se pohvale poslanici žute koalicije ne bi propustili takvu priliku, ali su pametno shvatili da bi tirada Dritana Abazovića ovaj put bila preskupa i katastrofalna za njihov ionako razoreni imidž", naveli su iz Prave Crne Gore.
U toj partiji ističu da ne postoji sličan primjer u svijetu da opozicija neće da glasa za smjenu člana Vlade i to potpredsjednika, "ne zato što se niko do sada u svijetu toga nije sjetio, nego zato što se to u pristojnim demokratijama samo po sebi zove politička korupcija, bez potrebe njenog bilo kakvog dokazivanja".
16:07 03.02.2022
Delegacija EU: Crkva da se ne meša
Delegacija Evropske unije u Podgorici saopštila je da crkva ne treba da se meša u poslove Vlade jer je Crna Gora sekularna država.
"Crna Gora je suverena država. Verska pitanja ne treba da se mešaju u funkcije izvršne vlasti. Ovo je osnovno načelo odvojenosti crkve i države u sekularnoj državi, kakva je Crna Gora", navodi se u odgovoru Delegacije.
15:18 03.02.2022
Krivokapić se oglasio na Tviteru:
14:20 03.02.2022
Bečić poručio građanima da ne izlaze na ulice
Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić pozvao je građane da večeras, sutra, kao i tokom odlučivanja o njegovom razrešenju ostanu kod kuće.
"Poštovani građani, imajući u vidu da ponovo nije održana sednica Veća za nacionalnu bezbednost, javno izrečene stavove predsednika Vlade, te i druge raspoložive informacije, molim Vas da večeras, sutra, kao i tokom odlučivanja o mom razrešenju, ostanete svojim kućama", piše na njegovom Tviter nalogu.
13:30 03.02.2022
Krivokapić: Znam da već sledećeg dana nisam premijer, to je Đukanović dogovorio
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
REGION
Krivokapić: Znam da ću prestati da budem premijer, to je dogovor Mila i dela vlasti
13:01 03.02.2022
Ko je glasao "za", ko "protiv", a ko su bili uzdržani
Poslanici koalicije Mir je naša nacija u kojoj su Demokrate i DEMOS Miodraga Lekića glasali su danas protiv dnevnog reda Skupštine na kojoj je trebalo da se glasa o smeni Dritana Abazovića potpredsendika Vlade.
Za Dnevni red su glasali poslanici DF-a, dok su poslanici DPS-a i manjina bili uzdržani
12:58 03.02.2022
Abazović: Sutra još manje glasova podrške vladi
Potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je nakon sednice Skupštine da će sutra biti još manje glasova poslanika za podršku Vladi.
To će biti odgovor na, kako je kazao, odgovor na priču oko volje naroda.
"Treba svi da nađemo održivo rešenje koje zemlju mora da gurne napred", kazao je on.
12:44 03.02.2022
Bečić: Šta se krije iza postupka opozicije - zaključite sami
Predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić je, nakon sednice na kojoj dnevni red za smenu Abazovića nije dobio podršku poslanika, rekao da su postupili kao i u ranijim slučajevima.
"Nikada mimo dogovora u parlamentarnoj većini nismo želeli da rešavamo kadrovska pitanja, ako ne postoji dogovor 41 poslanika parlamentarne većine. Leva strana je, čini mi se bila uzdržana, a DF je glasao za dnevni red. Mi smo ostali principijelni. Tako da je naš odnos bio istovetan, kao i kada se razrešavao jedan član Vlade polovinom prošle godine, i kad su bile tri inteprelacije o radu ministara krajem prošle godine", rekao je Bečić.
Zanimljivo je, kaže on, da je opozicija imala drugačiji pristup u odnosu na prošlu godine kad je razrešavan ministar pravde Vladimir Leposavić, kada su dali podršku tom predlogu.
"Ovog puta su se opredelili za drugačiji pristup, a vama ostavljam da logicirate i zaključujete šta se iza toga krije", rekao je Bečić.
12:33 03.02.2022
Uskoro će se obratiti predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.
12:22 03.02.2022
Radovanić: Krivokapić danas potpuno poražen u Skupštini
Odlazeći premijer Zdravko Krivokapić danas je potpuno ponižen u Skupštini, poručio je generalni sekretar URA Mileta Radovanić.
"Nakon ovoga, njegova ostavka bi bila logičan slijed događaja. Volja građana je danas nedvosmisleno demonstrirana", naveo je on na Tviteru.
11:55 03.02.2022
Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je da je glasalo 77 poslanika - 20 njih je glasalo za, 11 protiv, a 46 je bilo uzdržano.
Nije usvojen dnevni red sednice na kojoj je trebalo da se glasa o smeni Dritana Abazovića - Sputnik Srbija
11:53 03.02.2022
Predloženi dnevni red nije izglasan i predsednik Skuptšine Crne Gore Aleksa Bečić zaključio je prvo vanredno zasedanje u 2022. godini.
11:50 03.02.2022
Počelo prvo vanredno zasedanje Skupštine Crne Gore u 2022. godini.
11:36 03.02.2022
Poslanici svih poslaničkih klubova su ušli u plenarnu salu.
11:32 03.02.2022
Analizu političke situacijeu Crnoj Gori pogledajte u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala